از وقتی که پا به دنیای مجازی گذاشتیم علاوه بر کسب اطلاعات مفید با مشکلاتی هم مواجه شدیم. یکی از متداولترین مشکلات مواجه شدن با خطاهای رایج است که احتمالا همه ما بارها آنها را دیدهایم. یکی از این خطاها، خطاهای 500 است که با سریهای ۵۰۰، ۵۰۱، ۵۰۲، ۵۰۳ و ۵۰۴ آشکار میشود. در این مقاله قصد داریم به این خطاهای سری 500 پرداخته و دلیل هر کدام را مشخص کرده و به رفع این مشکلات بپردازیم. با ما همراه باشید…
چرا خطاهای سری 500 رخ می دهد؟
متاسفانه خطاهای 500 از سری خطاهایی هستند که صاحبان سایتها از آن بیزارند. این نوع خطاها نشان میدهد که مشکلی در سمت سرور وجود دارد. در واقع مشکلی در سمت سرور وجود دارد که دسترسی رباتهای گوگل را به سایت مسدود میکند و این بزرگترین مشکل برای سئوی سایت محسوب میشود. به محض مشاهده ارورهای 500 باید چارهاندیشی کرده و مشکل را رفع کنید چون در طولانی مدت ضربه عظیمی به سایت شما خواهد زد که جبران پذیر نیست.
اگر بخواهیم کمی ریزتر شده و دلایل دقیقی را بررسی کنیم باید بگوییم موارد زیر میتوانند موجب بروز خطاهای 500 شوند:
- عدم دسترسی یا دسترسی اشتباه به اسکریپت PHP و CGI
- وقفه در اجرای منابع php
- سازگار نبودن نسخه php
- وجود خطای کدنویسی در htaccess
- افزایش ترافیک روی سایت از سمت کاربران یا رباتهای مخرب (اسپمها)
- مشکل ارتباطی سرور با CDN
- مشکل از سمت سرور
- مشکلات سرورهای اشتراکی
- مشکلات مربوط به افزونهها و قالبها
- فشار روی سرور با وجود منابع اضافی (افزونههای بلااستفاده)
- تداخل بین افزونه و قالب سایت
- مشکلاتی در سطوح دسترسی
حال در ادامه با هر کدام از خطاهای سری 500 آشنا شده و راهحلی برای آن ارائه میکنیم.
۱- خطای 500 (500 Internal Server error)
این خطا به خطای سرور داخلی معروف است که به چندین دلیل رخ میدهد. دلایل آن را با هم بررسی میکنیم:
- مشکل در کدنویسی فایل htaccess: این فایل در ریشه اصلی هاست موجود بوده و چنانچه کوچکترین کاراکتر اضافی درون آن موجود باشد شما خطای ۵۰۰ دریافت میکنید. حتی اگر یک حرف اضافی به نام htaccess اضافه شود باز شما این خطا را میگیرید. پس آن را چک کنید تا مشکلی نباشد.
- دسترسی اشتباه به فایلها: تمامی فایلهای موجود در Public_html که با پیشوند wp موجودند باید دارای سطح دسترسی درستی باشند. اگر غیر این باشد شما با خطای ۵۰۰ مواجه میشوید. در ستون دسترسیها یا permission هر عدد مربوط به پوشهها باید ۷۵۵ و برای فایلها ۶۴۴ باشد. اگر غیر این است روی پوشه یا فایل موردنظر کلیک راست کرده و Change Permissions را بزنید تا آن را به عدد گفته شده تغییر دهید.
- مشکل در اجرای در PHP یا PHP Timeout: این مشکل مربوط به اسکریپتهای خارج از سایت میشود که با وقفه در فعالیت مواجه شدهاند و ما را دچار ارورهای 500 میکنند. تنها راه چاره صبوری در این زمینه است.
- نصب افزونه های جدید: گاهی با نصب افزونهای جدید با این خطای ۵۰۰ مواجه میشویم. ممکن است افزونه مخرب بوده یا با افزونهای در سایت سازگاری نداشته باشد. بنابراین باید افزونه مخرب را شناسایی کرده و آن را حذف کنیم.
۲- خطای 501 (Not Implemented 501)
خطای ۵۰۱ مربوط به کد وضعیت HTTP است که اعلام میکند سرور از کارکرد مناسب برای اجرای درخواست شما پشتیبانی نمیکند. یعنی سرور روش درخواست را شناسایی نکرده و برایش ناآشنا است. علت بروز این مشکل به مسائل زیر مربوط میشود:
- وجود ویروس یا بدافزار: چنانچه در سیستم شما ویروسی وجود داشته باشد احتمال حت تاثیر قرار گرفتن وب سرور بالا میرود. برای حل این مشکل باید کامپیوتر خود را بطور کامل اسکن کرده و مشکلات آن را مورد بررسی قرار دهید تا رفع شود.
- بار اضافی روی سرور: وقتی بار ترافیکی روی سرور زیاد میشود تمامی درخواستها کُند شده و قطعا نتیجه ناموفق است و امکان دریافت خطای ۵۰۱ وجود دارد. در اینصورت باید علت حجم اضافی روی سرور را بررسی کنید.
- تنظیمات سرور پروکسی: اگر مرورگر شما از پروکسی استفاده میکند حتما آن را غیرفعال کنید. زیرا ممکن است تداخلی از سمت پروکسی رخ داده باشد. برای غیرفعال کردن تمامی پروکسیهای سیستم در ویندوز به مسیر Settings>Network & Internet>Proxy گزینه Automatically detect settings بروید.
۳- خطای 502 (502 Bad Gateway)
این خطا از دست شما خارج بوده و نمیتوانید کاری در این زمینه انجام دهید زیرا به ارائه دهنده خدمات اینترنت مرتبط میشود. این خطا نشان میدهد که میزبان اصلی سایت از دسترس خارج است. در این موارد تنها کاری که باید انجام دهید، تماس با خدمات هاستینگ و گزارش خطاست.
۴- خطای 503 (503 Service Unavailable)
یکی دیگر از خطاهای 500 خطای 503 است که در واقع خطای مبهمی بوده و پیدا کردن مشکل در این زمینه کار تقریبا سختی است. یکی از متداولترین مشکلات در این زمینه فشار بیش از حد بر روی سرور است که شما را با این ارورهای سری 500 مواجه میکند. حال این مسئله میتواند به دلیل یک کمپین تبلیغاتی روی سایت و ازدیاد مشتری باشد یا هجوم رباتهای مخرب. در این زمان باید به فکر ارتقای PHP باشید.
همچنین باید افزونهها و قالبها را هم بررسی کنید تا همیشه به روز بوده و با نسخه php سازگار باشند. در صورت ناسازگاری چنین خطایی دریافت میکنید. همچنین اگر افزونهای برای مشاهده و تحلیل آمار سایت دارید، آن را بررسی کنید زیرا این مدل افزونهها موجب فشار زیاد روی سایت خواهند شد.
۵- خطای 504 (504 Gateway Timeout)
یکی دیگر از ارورهای 500، خطای ۵۰۴ است که دلایل مختلفی موجب بروز آن خواهد شد:
- ترافیک سنگین ناشی از بازدید کاربران: در این زمینه هاست شما نقش مهمی ایفا میکند. اگر هاست ضعیفی داشته باشید قطعا با افزایش ترافیک به مشکل میخورد و شما را با خطای ۵۰۴ مواجه میکند.
- مشکل در فایل htaccess: گاهی با نصب مجدد وردپرس، این فایل دچار مشکل میشود. پس از این کار آن را بررسی کنید. و در صورت نبود آن را بسازید. (ساخت فایل htaccess)
- نصب یا بروزرسانی افزونه: گاهی با نصب افزونهای جدید یا بروزرسانی آن با این خطاهای سری 500 مواجه میشوید پس حتما آن را کاملا بررسی کنید.
- مشکل در شبکه CDN: شبکه توزیع محتوا یا CDN مشکلات زیادی را برای سرور پیش میآورد. یکی از این مشکلات مربوط به اشکال در مسیر ارتباطی بین سرور اصلی و سرور CDN است که باعث بروز خطای ۵۰۴ میشود.
- اشکال در پایگاه داده: گاهی این خطا با پایگاه داده رخ میدهد و برای رفع آن باید پایگاه داده را بهینه کنید. برای این منظور از افزونههای بهینه سازی پایگاه داده کمک بگیرید.
جمع بندی
یکی دیگر از خطاهایی که در دنیای مجازی با آن سر و کار داریم، خطاهای 500 هستند که مشهورترین آنها را در این مقاله بررسی کردیم. اول از همه به دلایل بروز خطاهای سری 500 پرداختیم و سپس راهحلهای اصولی برای آن ارائه کردیم. چنانچه شما نیز با خطایی از این سری خطاها مواجه شدید حتما در بخش دیدگاهها با ما درمیان بگذارید.