همه افرادی که تصمیم به یادگیری برنامهنویسی میگیرند، در ابتدای راه با یک مشکل بزرگ برخورد میکنند. در شروع یادگیری برنامهنویسی، پس از یادگیری مفاهیم اولیه، هر شخصی باید بخشی که میخواهد در آن برنامهنویسی کند و کار کند را انتخاب کند. تقریبا میتوان گفت که در جامعه امروز، کمتر افرادی وجود دارند که تا به حال کلمات برنامه نویسی بک اند و برنامه نویسی فرانت اند را نشنیده باشند. پس شما راهی به جز انتخاب یکی از این دو گزینه برای پیشرفت در برنامهنویسی ندارید. حال برای انتخاب یکی از این دو مورد، باید حتما تفاوت برنامه نویسی بک اند و فرانت اند را بدانید تا بتوانید بهترین تصمیم ممکن را بگیرید.
در این مقاله، ابتدا کمی در مورد فرضیات ذهن افراد در ابتدای یادگیری برنامهنویسی صحبت میکنیم. در ادامه، در مورد برنامهنویسی فرانت اند توضیح کوتاهی میدهیم و در مورد زبانهای برنامه نویسی فرانت اند صحبت میکنیم. سپس برنامهنویسی بک اند را برای شما بررسی میکنیم. در نهایت نیز به سراغ موضوع اصلی یعنی بررسی تفاوت برنامه نویسی بک اند و فرانت اند میرویم. حال اگر شما هم در ابتدای این راه هستید و نمیدانید که باید به سراغ کدام یک بروید تا بهترین انتخاب را داشتهباشید و یا نمیدانید که تفاوت برنامه نویسی بک اند و فرانت اند در چه مواردی است، ما را تا انتهای این مقاله در سایت همیار وردپرس همراهی کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید.
فرضیات یادگیری برنامهنویسی بک اند و فرانت اند
حال شاید شما با خود بگویید که من میخواهم هر دو را یاد بگیرم و راه چاره چیست؟ در ابتدا این موضوع را بدانید که این مورد بسیار کار سخت و زمانبری است. با این حال پاسخ ما قطعا این است که ابتدا یکی را انتخاب کنید و در آن کاملا حرفهای و مشغول به کار شوید. سپس در صورت نیاز و صلاحدید، به سراغ بخش دیگر برنامهنویسی بروید. سوال بعدی شما احتمالا این است که حال باید کدام یک را یاد بگیرم؟ لازم به ذکر است که ما دو مقاله مجزا و مفصل یکی در مورد “برنامهنویسی بک اند و کاربردهای آن” و یک مقاله دیگر در مورد “برنامهنویسی فرانت اند و کاربردهای آن” در وبسایت همیار وردپرس برای شما قرار دادهایم که به ما کمک کنیم تا تفاوت برنامه نویسی بک اند و فرانت اند را بهتر بشناسید. پس ما در این مقاله قرار است که در قالب موضوع تفاوت برنامه نویسی فرانت اند و بک اند شما را راهنمایی کنیم تا بتوانید به بهترین نحو ممکن یکی را انتخاب کنید و سپس به سراغ یکی از مقالات بالا بروید تا از تصمیم خود مطمئن شوید.
زبانهای برنامهنویسی مخصوص فرانت اند
برنامهنویس فرانت اند به زبان ساده، بخشی را برنامهنویسی میکند که کاربر قرار است آن را ببیند. برای مثال وقتی شما وارد یک اپلیکیشن تاکسی آنلاین میشوید، تمام بخشهایی که شما میبینید، توسط برنامهنویس فرانت اند نوشته شدهاست. برای مثال بخش منو، دکمه درخواست تاکسی، نمایش نوع خودروی درخواستی و هزار مورد دیگری که شما به عنوان کاربر و مشتری میبینید و به آن دقت نمیکنید، توسط برنامهنویس فرانتاند نوشته شده است. در واقع از اسم فرانت اند و بک اند، میتوان به یک تفاوت برنامه نویسی بک اند و فرانت اند اشاره کرد که سمت کار آنها را نشان میدهد. برنامهنویسی فرانت اند در واقع یک شغل و حرفه است و همانطور که میدانید برای ورود به هر حرفهای باید دانش کافی در مورد آن داشتهباشید. برای این که شما بتوانید یک برنامهنویس حرفهای فرانت اند شوید، باید به تعدادی زبان برنامهنویسی در این حیطه مسلط شوید. حال تعدادی از آنها را بررسی میکنیم.
برای ورود به دنیای بزرگ برنامهنویسی فرانتاند، باید اصول اولیه آن را بدانید و به سه زبان زیر، تا حد امکان مسلط شوید. البته که قطعا برای این که در این حیطه حرفی برای گفتن داشتهباشید و حرفهای باشید، باید زبانهای دیگر مربوط به این حوزه را یاد بگیرید؛ اما سه زبان زیر برای شروع راه یک برنامهنویس فرانتاند کافی هستند. از تفاوت برنامه نویسی بک اند و فرانت اند میتوان به زبانهای برنامهنویسی آنها اشاره کرد که با هم متفاوت هستند. در ادامه این سه زبان را به شکل خلاصه و مفید برای شما بررسی میکنیم:
1) HTML
در واقع کلمهHTML مخفف Hyper Text Markup Language است. به زبان ساده HTML یک زبان برنامهنویسی آسان برای طراحی صفحات وبسایتها است. تمام مواردی که شما در یک وبسیات میبینید، عموما توسط این زبان به کد نوشته شدهاند و دستوراتی که شما روی یک وبسیات اعمال میکنید نیز توسط این زبان به یک کد تبدیل میشوند و به سمت سرور میروند. برای هر مرورگری، کدهای قابل درک به زبان HTML هستند. خالی از لطف نیست که بدانید این زبان در بین زبانهای برنامهنویسی در حدی آسان است که برنامهنویسان حرفهای آن را به عنوان یک زبان برنامهنویسی در سمت فرانتاند به رسمیت نمیشناسند.
2) CSS
در واقع کلمه CSS مخفف Cascading Style Sheetاست. اصولا این زبان را مکمل زبان HTML میدانند. این زبان، زبان طراحی صفحات وبسیاتهاست که بسیار محبوب و پرکاربرد است. با استفاده از این زبان، شما میتوانید به راحتی اطلاعات مربوط به محتواهایی را که در وبسایت دارید و به زبان HTML نوشتهشدهاند را از اطلاعات بخشهای ظاهری سایت جدا کنید. هدف اصلی از انجام این کار افزایش سرعت سایت است. وقتی شما از زبان HTML در طراحی صفحات وبسایت استفاده میکنید، زیبایی خاصی در آن نمیبینید و دقیقا این نقطه، نقطه قوت CSS است که همه به سراغ آن میآیند. با استفاده از قابلیتهای فراوان CSS شما میتوانید تغییرات زیادی را در بخشهای ظاهری سایت ایجاد کنید تا مشتری و کاربر شما جذب آن شود و از آن لذت ببرد.
3) JavaScript
برعکس زبانهای قبلی که مخفف چند کلمه بودند، این زبان برنامهنویسی خودش مخفف میشود. در واقع به زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت JS نیز میگویند. زبان برنامهنویسی جاوا اسکریپت واقعا یک دنیای بزرگ است که در بسیاری از حوزههای برنامهنویسی کاربرد دارد و در بخش فرانتاند نیز بسیار مهم است. خیلی از بزرگان این حرفه، جاوا اسکریپت را یک زبان همه چی تمام و همه فن حریف میدانند. برای این که جمله قبل را بهتر متوجه شوید، باید بدانید که زبان برنامهنویسی جاوا اسکریپت در موارد زیر کاربرد دارد:
الف) برنامهنویسی بک اند
ب) برنامهنویسی برای برنامهها و نرمافزارهای موبایل
ج) برنامهنویسی فرانت اند
د) برنامهنویسی برای برنامهها و نرمافزارهای دسکتاپ
زبانهای برنامهنویسی مخصوص بک اند
حال که با برنامهنویسی فرانتاند و مقدمات آن آشنا شدید، نوبتی هم که باشد نوبت بررسی برنامه نویسی بک اند است تا بتوانیم با هم با تفاوت برنامه نویسی بک اند و فرانت اند بیشتر آشنا شویم. برنامهنویس بک اند در واقع تمام کارها را در پشتصحنه انجام میدهد و اصولا کاربر و مشتری متوجه حضور و تاثیر این برنامهنویس نمیشود. برای درک بهتر به سراغ یک مثال برویم. وقتی شما قصد تهیه یک کیک تولد را دارید، به شیرینیفروشی مراجعه میکنید. افرادی که در آن لحظه به شما خدمات تحویل کیک و پرداخت را ارائه میکنند همانند برنامهنویس فرانت اند هستند. در عین حال همان کیک قبل از این که به ویترین بیاید، باید توسط افرادی ساخته شود. افرادی که آن کیک را میسازند و شما متوجه آنها نمیشوید، دقیقا همانند برنامهنویسهای بک اند هستند.
موضوع زبانهای برنامهنویسی مناسب بک اند اصلا در قالب این مقاله نمیگنجد. زبانهای برنامهنویسی بک اند تعداد کمی نیستند و هر کدام هم کتابخانهها وفریمورکهای خاص خود را دارند. برای همین است که اصولا برنامهنویسان بکاند روی یک موضوع تمرکز میکنند و پس از حرفهای شدن در یک زبان و کتابخانههای آن، اگر به زبان دیگری برای کار نیاز داشتهباشند، آن را نیز در حد نیاز یاد میگیرند. در نتیجه ما در این بخش تنها سه زبان اصلی در برنامه نویسی بک اند را برای شما نام میبریم و اگر دوست دارید در مورد هر یک از این زبانها بیشتر بدانید، میتوانید به سراغ مقاله “برنامهنویسی بک اند و کاربردهای آن” بروید که کاملترین مقاله در مورد برنامهنویسی بکاند در وبسایت ماست. زبانهای برنامهنویسی اصلی بکاند عبارتند از:
الف) JAVA
ب) PHP
ج) PYTHON
بررسی تفاوت برنامه نویسی بک اند و فرانت اند
حال به شیرینترین قسمت مقاله یعنی بررسی تفاوت های برنامه نویسی بک اند و فرانت اند رسیدیم. در این بخش سعی میکنم که تفاوت برنامه نویسی بک اند و فرانت اند را برای شما در ادامه ذکر کنم که عبارتند از:
1) در برنامهنویسی فرانتاند یک چهارچوب و الگو وجود دارد که کار برنامهنویس را راحتتر میکند؛ البته که همیشه ذوق و هنر یک برنامهنویس فرانتاند در کارهای او مشهود خواهدبود. حال در زاویه دیگر ماجرا، یک برنامهنویس بکاند باید مهارت حل مسئله داشتهباشد و همیشه بیشترین دقت خود را در کدنویسی به خرج دهد. در خیلی از اوقات یک برنامهنویس بکاند مجبور است که کدهای جدید بنویسد تا بتواند یک مورد جدید را خلق کند. قطعا در چنین موقعیتی هیچ چارچوب خاصی در کد او وجود ندارد و ممکن است که او مدت زیادی را صرف فکر کردن برای نوشتن آن کد به بهترین نحو کند.
2) در برنامهنویسی فرانتاند اولویت با ذوق و هنر و سلیقه شخص برنامهنویس است. در برنامهنویسی بکاند، مهمترین موضوع ذهن باز و قدرت نوشتن کدهای جدید بدون زمینه قبلی است. پس میتوان متفاوت بودن روحیات یک برنامهنویس هم به تفاوت برنامه نویسی بک اند و فرانت اند اضافه کرد.
3) یک برنامهنویس بکاند هر روز با الگوریتمها و بهینهسازی کدها و سیستمهای پیچیده دست و پنجه نرم میکند. پس در واقع یک برنامهنویس بکاند باید بسیار دقیق و منظم و باحوصله باشد. در صورتی که او حوصله و دقت کافی را به خرج ندهد، قطعا نمیتواند کدهای جدید خلق کند یا مشکلات سمت سرور را حل کند. در نقطه مقابل یک برنامهنویس فرانتاند باید سلیقه کافی در کدنویسی به خرج دهد و حتی اگر دقت کافی برای انجام یک کار به خرج ندهد اما باسلیقه باشد، مشکلی پیش نمیآید. پس اگر این روحیه را ندارید که همیشه با دقت و دقیق و منظم به سراغ حل چالشها بروید، به هیچ وقت وقت خود را صرف یادگیری برنامهنویسی بکاند نکنید!
4) اصولا سطح درآمد سالانه برنامهنویسان بکاند به علتی سختی بیشتر کار آنها و تعداد متخصصان کمتر در این حوزه، بیشتر از برنامهنویسان فرانتاند است. با این حال هیچگاه به علت حقوق بالاتر یک کار به سراغ آن نروید. سعی کنید به سراغ علاقه خود بروید و در آن بهترین باشید.
5) اگر دوست دارید که کاربران یک مجموعه همیشه متوجه حضور شما و خلاقیت شما باشند، شما دقیقا باید به سراغ برنامهنویسی فرانتاند بروید تا همگی متوجه تاثیر مثبت شما باشند. اصولا هیچگاه افراد متوجه زحمات تیم برنامهنویسی بکاند نمیشوند، با این که این افراد و تیم آنها بسیار نقش اساس و مهمی دارند.
تمامی پنج نکته بالا، اساسیترین تفاوت برنامه نویسی بک اند و فرانت اند بودند. شاید تفاوتهای جزئی دیگری نیز در این دو حوزه وجود داشتهباشد، اما مطمئن باشید که همین پنج نکته برای این که بتوانند مسیر شما را بین این دو راهی فرانتاند و بکاند تعیین کنند، کافی هستند.
جمعبندی :
در این مقاله با هم با انواع برنامهنویسی و کاربردهای آنها آشنا شدیم. متوجه شدیم که یک تفاوت برنامه نویسی بک اند و فرانت اند این است که ذوق و سلیقه در برنامهنویسی فرانتاند حرف اول را میزند. این در حالی است که در برنامهنویسی بکاند دقت و نظم و روحیه قوی برای حل چالشها بسیار اهمیت دارند. حال شما میتوانید بفهمید که به کدام یک علاقه دارید و به سراغ خواندن دیگر مقالات حوزه مورد علاقه خود در وبسایت همیار وردپرس بروید. خیلی خوشحالیم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید. امیدواریم که از این مقاله لذت بردهباشید و همیشه از وبسایت همیار وردپرس برای خواندن مقالات دقیق و کامل و جامع استفاده کنید. شما میتوانید نظرات خود را در ادامه برای ما بنویسید.
منابع :
https://www.conceptatech.com/blog/difference-front-end-back-end-development
https://www.kenzie.academy/blog/front-end-vs-back-end-whats-the-difference/
https://www.pluralsight.com/blog/software-development/front-end-vs-back-end