سوشال مدیا مارکینگ Social Media Marketing یا بازاریابی شبکه های اجتماعی چیست ؟

سوشال مدیا مارکینگ Social Media Marketing یا بازاریابی شبکه های اجتماعی چیست ؟

با روی کار آمدن شبکه‌های اجتماعی دنیای ما شکل و شمایل تازه‌ای به خود گرفته است. از آن جایی که سوشال مدیا مارکتینگ روی کسب و کارها هم تاثیر زیادی گذاشته است، ما تصمیم گرفته‌ایم مقاله‌ای را به این موضوع اختصاص دهیم. پس اگر می‌خواهید درباره بازاریابی شبکه های اجتماعی اطلاعات خوبی به دست بیاورید، در ادامه همراه ما باشید.

کسب و کارها، رفتار انسان‌ها، سازمان‌دهی امور و بسیاری از فعالیت‌های دیگر تحت تاثیر شبکه‌های اجتماعی قرار گرفته‌اند. اگر چه شبکه وب به خودی خود اطلاعات زیادی را در اختیار افراد قرار می‌دهد، اما با این وجود باز هم بسیاری از کسب و کارها به فکر گسترش فعالیت‌های خود در زمینه سوشال مدیا مارکتینگ افتاده‌اند. زیرا این فضا موجب افزایش ترافیک بازدیدهای سایت شما می‌شود.

بازاریابی شبکه های اجتماعی چیست؟

عبارت سوشال مدیا مارکتینگ (SMM) یعنی استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پلتفرم‌های جمعی با هدف بازاریابی برای محصولات یا خدمات یک شرکت. بازاریابی شبکه های اجتماعی بستری را فراهم می‌کند که شرکت‌ها بتوانند با مشتریان خود تعامل داشته باشند و همچنین نظر افراد جدیدی را به سمت خود جلب کنند. افراد و کمپانی‌ها می‌توانند از راه شبکه‌های اجتماعی اهداف و خدمات مورد نظرشان را به مخاطب ارائه دهند. سوشال مدیا مارکتینگ از تجزیه و تحلیل هدفمند داده‌ها بهره می‌برد که این امر موجب می‌شود افراد بازاریاب بتوانند میزان موفقیت خود را کاملا تحت نظر بگیرند.

بازاریابی شبکه های اجتماعی چیست؟

نحوه کارکرد سوشال مدیا مارکتینگ

شبکه‌های اجتماعی نحوه عملکرد و رفتار ما در جامعه را تغییر داده است. حالا دیگر ما به شکل‌های دیگری با هم ارتباط برقرار می‌کنیم. با روی کار آمدن پلتفرم‌هایی نظیر فیسبوک، توییتر و اینستاگرام کسب و کارها دست‌خوش تغییراتی شدند. در واقع افراد مختلف سعی کردن که در شبکه‌های اجتماعی برای بهبود شرایطی کاری‌شان استفاده کنند. دلیل آن هم این است که افراد می‌توانند از این راه رفتار مشتری خود را نیز تغییر دهند.

شبکه‌های اجتماعی به صاحبان کسب و کارها اجازه می‌دهد که بتوانند از طیف وسیعی از تاکتیک‌ها و استراتژی‌ها برای تحت تاثیر قرار دادن مشتری استفاده کنند. در واقع آن‌ها می‌توانند با روش‌های متنوعی با مخاطب ارتباط برقرار کرده و محصول یا خدمات‌شان را معرفی و تبلیغ کنند. در بازاریابی شبکه های اجتماعی پنج فاکتور اساسی وجود دارد که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت.

  1. استراتژی

پیش از این که سریع به سراغ انتشار محتوا روی شبکه‌های اجتماعی برویم، بد نیست یک قدم به عقب برداشته و کمی دیدمان را گسترش دهیم. اولین قدم در سوشال مدیا مارکتینگ این است که باید برای کار خود یک استراتژی مناسب تعیین کنید.

چه اهدافی دارید؟ شبکه‌های اجتماعی چطور به شما در راه رسیدن به اهداف‌تان یاری می‌رسانند؟ برخی از کسب و کارها برای معرفی برند خود از شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند، برخی دیگر نیز آن را برای بالا بردن ترافیک و فروش محصولات و خدمات سایت‌شان به کار می‌برند. در واقع سوشال مدیا به شما کمک می‌کند که بتوانید بهتر و سریع‌تر نام خود را مطرح کنید و همچنین اجازه می‌دهد که در یک فضای واحد بتوانید با مشتریان خود در ارتباط باشید.

می‌خواهید تمرکز خود را روی کدام یک از پلتفرم‌های شبکه‌های مجازی بگذارید؟ در حال حاضر از فیسبوک، توییتر، اینستاگرام، لینکدین، پینترست، یوتیوب و اسنپ‌چت می‌توان به عنوان مهم‌ترین پلتفرم‌های ارتباط مجازی یاد کرد. همچنین مواردی نظیر Tumblr، Tik Tok و Anchorنیز وجود دارند که کوچک‌تر بوده و کم کم در حال پیشرفت هستند. بد نیست در این بین به پیام‌رسان‌هایی نظیر فیسبوک مسنجر، وی‌چت، واتس اپ و تلگرام نیز اشاره کرد. بهتر است در ابتدای کار پلتفرم‌هایی را انتخاب کنید که فکر می‌کنید با آن‌ها می‌توانید تاثیر بهتری رو مخاطب هدف‌تان بگذارید.

چه محتوایی می‌خواهید به اشتراک بگذارید؟ بهترین نوع محتوا برای جذب مخاطب شما چیست؟ عکس، ویدیو یا لینک به سایت؟ اهداف شما آموزشی است یا سرگرمی؟ بهتر است در همان اوایل کار پاسخ قاطعی برای این پرسش‌ها داشته باشید. البته این موارد لزوما چیز ثابتی نیستند و شما می‌توانید پس از مدتی، بنا به شرایط استراتژی خود را تغییر دهید. برای این کار باید عملکرد محتوای خود را بسنجید.

  1. برنامه‌ریزی و نشر محتوا

بازاریابی شبکه های اجتماعی برای کسب و کارهای کوچک معمولا با فعالیت مداوم آن‌ها در آن بستر گره خورده است. در حال حاضر حدود سه میلیارد نفر از جمعیت جهان در شبکه‌های اجتماعی فعال هستند. اگر شما در فضای مجازی فعالیت مدارم داشته باشید، این شانس را پیدا می‌کنید که توسط افراد جدید دیده شوید.

نشر محتوا یعنی به اشتراک گذاشتن یک پست، عکس یا ویدیو روی پلتفرم‌های مختلف. این امر به سادگی پست گذاشتن روی صفحه فیسبوک‌تان است. اما در سوشال مدیا مارکتینگ شما باید یک برنامه مشخص داشته باشید و بهتر است پست‌های‌تان را بدون استراتژی قبلی نشر ندهید. برای این که بتوانید مخاطب بیشتری را با پست‌های‌تان جذب کنید، اول باید محتوای مناسبی داشته باشید و همچنین بهتر است به زمان‌بندی‌ها دقت کنید. اگر بتوانید محتوای خوب را در زمان مناسب منتشر کنید، قطعا به بهترین نتایج دست خواهید یافت. برای برنامه‌ریزی و زمان‌بندی در شبکه‌های اجتماعی ابزارهای مختلفی ساخته شده است. این ابزار به شما کمک می‌کنند که در وقت‌تان صرفه‌جویی کنید و بتوانید مطالب را وقتی منتشر کنید که تاثیر بیشتری دارند.

  1. آگاهی و تعامل

هرچه کسب و کار شما در شبکه‌های اجتماعی بیشتر رشد کند، برندتان شناخته‌تر می‌شود و افراد بیشتری درباره آن صحبت خواهند کرد. افراد زیر پست‌های شما نظرهای‌شان را می‌نویسند، در پست‌های‌شان شما را تگ می‌کنند و گاهی هم از مستقیم به شما پیام می‌دهند.

  10 روش برطرف کردن ارور sorry we couldn't complete your request

حتی گاهی افراد درمورد شما صحبت خواهند کرد، بدون این که خودتان بدانید. در نتیجه بهتر است همیشه صحبت‌ها درباره برندتان را تحت نظارت داشته باشید. اگر این صحبت‌ها مثبت باشد، می‌توانید این افراد را سورپرایز کنید. اگر هم بازخوردها منفی باشند، می‌توانید پیش از به هم ریختن اوضاع مداخله کرده و وضعیت را درست کنید.

شما در حالت عادی می‌توانید با بررسی اعلان‌ها، محتوای مربوط به خودتان را زیر نظر بگیرید. البته این فقط محدود به پست‌هایی می‌شود که شما در آن‌ها تگ شده‌اید. برای دیدن سایر پست‌هایی که درباره شما وجود دارد می‌توانید از ابزار مختلف استفاده کنید. این ابزار که کم هم نیستند، می‌توانند پیام‌ها و پست‌هایی که درباره شما است، اما در آن‌ها تگ نشده‌اید را به نمایش بگذارند. در واقع این ابزارها در فرایند بازاریابی شبکه های اجتماعی کاملا تاثیر گذار هستند.

  1. تجزیه و تحلیل

همان‌طور که پیش‌تر گفتیم، به اشتراک گذاشتن محتوا و تعامل با کاربران در سوشال مدیا مارکتینگ تاثیر زیادی دارد. اما به هر حال شما باید به طور دقیق عملکرد خود را زیر نظر داشته باشید. آیا در ماه گذشته توانسته‌اید دنبال‌کننده بیشتری به دست آورید؟ در ماه گذشته چند بار بازخورد مثبت از کاربران دریافت کرده‌اید؟ چند نفر در پست‌های خود از هشتگ نام برند شما استفاده کرده‌اند؟

هر یک از پلتفرم‌های شبکه‌های اجتماعی مقدار قابل توجهی از اطلاعات را در اختیار شما قرار می‌دهند. اما اگر بخواهید به طور دقیق‌تر عملکردتان را تجزیه و تحلیل کنید، می‌توانید ابزار آنالیز شبکه‌های اجتماعی را به کار ببرید.

  1. تبلیغات

اگر برای بازاریابی شبکه های اجتماعی بودجه زیادی دارید، بهتر است آن را روی امور مربوط به تبلیغات سرمایه‌گذاری کنید. تبلیغات در سوشال مدیا به شما اجازه می‌دهد که بتوانید خود را به افراد بیشتری معرفی کنید.

این پلتفرم‌های در سال‌های اخیر پیشرفت قابل توجه داشته‌اند، در حدی که حالا می‌توانید به طور دقیق مشخص کنید که چه تبلیغاتی برای افراد به طور خاص نمایش داده شود. در حقیقت شما می‌توانید با توجه به آمار، علاقه‌مندی‌ها، رفتار افراد و مواردی از این قبیل مخاطب هدف خود را مشخص کنید.

روش‌های مختلفی وجود دارد که شما با استفاده از آن‌ها می‌توانید نحوه عملکرد خود را بسنجید. مواردی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم، برای بازاریابی شبکه های اجتماعی، دیجیتال مارکتینگ و E-Marketing صدق می‌کنند.

  • به کارگیری ابزاری نظیر Google Analytics
  • بازگشت سرمایه (ROI)
  • نرخ بازخورد مشتری یا تعداد دفعاتی که افراد درمورد یک شرکت پست منتشر می‌کنند
  • میزان دفعاتی که کاربران فضای مجازی محتوای تولید شده توسط شما را می‌بینند

نحوه کارکرد سوشال مدیا مارکتینگ

ملاحظات ویژه

یک استراتژی مهم در سوشال مدیا مارکتینگ، انتشار محتوای مناسب برای بازنشر است. یعنی شما باید محتوایی تولید کنید که افراد بتوانند آن را با خانواده، دوستان یا همکاران‌شان به اشتراک بگذارند. این روش که باعث می‌شود اسم شما بر سر زبان‌ها بیفتد، مزایای مختلفی دارد. اول این که موجب می‌شود پست‌های شما بازدید بیشتری بگیرند و افراد بیشتری نیز با کسب و کار شما آشنا شوند. مورد دوم این است که اگر محتوای‌تان توسط یک فرد معتمد برای دوست یا آشنایش ارسال شود، موجب افزایش اعتبار پست شما می‌شود.

شما در شبکه‌های اجتماعی‌تان باید محتوایی را به اشتراک بگذارید که کاملا گیرا باشد. در واقع محتوای شما باید بتواند به سرعت نظر مخاطب را جلب کرده و همچنین نباید اجازه دهد که کاربر به سرعت صفحه مربوط به شما را رد کند. این امر موجب افزایش بازنشر محتوا شده و از سوی دیگر به میزان فروش محصولات‌تان کمک می‌کند.

افراد حرفه‌ای معمولا محتوایی تولید می‌کنند که برای عموم جذاب باشد و به سرعت بین کاربران دست به دست شود. بازاریابی شبکه های مجازی علاوه بر موارد ذکر شده، باید کاربران را تشویق به تولید محتوا کنید. برای مثال باید روشی را به کار ببرید که کاربر برای شما کامنت بگذارد یا نقدی به محتوای‌تان وارد کند.

مزایا و معایب بازاریابی شبکه های اجتماعی

یکی از مهم‌ترین مزایای سوشال مدیا مارکتینگ این است که می‌توانید به سرعت و یک‌جا تعداد زیادی از افراد را به خود جذب کنید. برای مثال شما می‌توانید در این روش افراد ذینفع زیادی را به کار بگیرید و این امر به بیشتر شدن مخاطب‌های‌تان کمک زیادی می‌کند.

اما از سوی دیگر این روش ممکن است موانعی را در سر راه شما به وجود آورد. برای مثال ممکن است یک ویدیو دست به دست شود و محتوای آن درمورد بیمار شدن فردی با استفاده از محصولات یک شرکت خاص باشد. حتی اگر ثابت شود که این موضوع غلط بوده، باز هم این مسئله در میزان فروش آن شرکت در سال‌های آینده تاثیرگذار خواهد بود.

در مجموع باید گفت که با توجه به رشد روز افزون شبکه‌های اجتماعی و گسترده شدن این بستر، روی آوردن کسب و کارها به این فضا به امری اجتناب ناپذیر تبدیل شده است. در نتیجه اگر شما نیز صاحب کسب و کاری هستید و دوست دارید در آینده از همکاران خود در فضای کاری عقب نمانید، بهتر است از همین امروز در راه سوشال مدیا مارکتینگ قدم بردارید.

این بود هرآنچه باید درباره بازاریابی شبکه های اجتماعی می‌دانستید. امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.

منابع :

Social Media Marketing (SMM) Definition (investopedia.com)

What is Social Media Marketing? | Buffer

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
تقریبا
خیر

دیدگاهتان را بنویسید

ارسال دیدگاه به معنی این است که شما ابتدا قوانین ارسال دیدگاه را مطالعه کرده‌اید و با آن موافق هستید.