سرور مجازی یا VPS چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سرور مجازی چیست

همه ما با نام سرور یا هاست آشنا هستیم و از آن برای سایت‌های خود استفاده می‌کنیم. در واقع سرور فضایی است که از اطلاعات سایت ما نگهداری کرده و ما را به یک دامنه متصل می‌کند تا آنلاین در خدمت کاربران در فضای آنلاین قرار گیریم. اما این سرورها انواع مختلفی دارند که ما معمولا با توجه به اندازه کسب و کارمان آن‌ها را انتخاب می‌کنیم. مثلا هاست اشتراکی برای سایت های نوپا و هاست اختصاصی برای کسب و کارهای بزرگ با داده‌های زیاد مناسب است. در این مقاله قرار است بگوییم که سرور مجازی چیست و چه کاربردهایی دارد. با ما همراه باشید… .

سرور چیست؟

همانطور که از نامش پیداست یک سرویس دهنده است که در واقع کامپیوتری است که همیشه روشن بوده و در تمامی زمان‌های قابل انتظار امکان خدمت رسانی به مشتریان را دارد. زمانی که دسترسی به سرور فقط در محدوده یک شبکه داخلی باشد، به آن سرور شبکه گویند. یعنی تمامی کامپیوتر‌های موجود در این شبکه، از سرور فرمان گرفته و نیازهای تحت شبکه خود را به کمک آن تامین می‌کنند. اما اگر گستره این شبکه بیشتر کنیم و تشکیل شده از تمام کامپیوترهایی که از طریق اینترنت به هم وصل شده‌اند، بدانیم، یک گروه بزرگ از کامپیوترهایی که همیشه روشن و در دسترس هستند، مواجه هستیم.

آشنایی با ماهیت و تکنولوژی مجازی ساز سرور

آیا تا به حال درباره مجازی ساز سرور شنیده‌اید؟ مجازی ساز سرور فرآیند و روندی است که منابع سرور را به کمک آن تقسیم می‌کنند و این امکان را فراهم کرده که چندین سیستم عامل روی یک سرور اجرا شوند. در واقع از یک سیستم کامپیوتری یک گزینه مجازی در لایه انتزاعی اجرا می‌شود که زیر مجموعه سرور اصلی یا همان سرور مادر قرار می‌گیرد. در مجازی سازی سرور، چندین نمونه سرور از یک سرور فیزیکی ایجاد شده که هر کدام محیط مجزا و مستقلی برای خود دارند.

نرم افزار مجازی ساز سرور به شما این امکان را می‌دهد تا سرور فیزیکی خود را به چندین سرور مجازی تقسیم کنید. با حرکت، می‌توانید بدون سرمایه‌گذاری برای تهیه سخت‌افزار بیشتر و قوی‌تر، از منابع فیزیکی خود به کمک سرورهای مجازی بهره برده و دچار هیچگونه مشکلی نشوید. ما برای این مجازی سازی به یک نرم افزار احتیاج داریم که Hypervisor نام دارد. وظیفه اصلی این نرم افزار ایجاد لایه‌ای مجازی است که CPU و RAM و سایر منابع فیزیکی را به بخش‌های متفاوت تقسیم می‌کند.

 

سرور مجازی چیست؟

حال به این سوال رسیدیم که سرور مجازی چیست ؟ تمامی توضیحات بالا در این راستا بود که درک بهتری از سرور مجازی یا VPS داشه باشیم. به عبارتی کاملا ساده وقتی سخت‌افزار سرور فیزیکی با نر‌م‌افزارهای مجازی‌ساز به بخش‌های مختلف به‌صورت کاملا مجازی تقسیم شود، سرورهایی با منابع کاملا مستقل اما محدود شکل می‌گیرند. به این سرورها، سرور مجازی اختصاصی می‌گویند. این سرویس، همان امکانات سرور اختصاصی را داشته اما قابلیت‌های آن محدود‌تر است.

 

کاربردهای سرور VPS چیست؟

حال باید ببینیم سرور VPS چه کاربردهایی دارد. در واقع سرور مجازی، بستری عالی برای میزبانی وب برای بسیاری از کسب و کارهاست؛ اما تنها برای میزبانی وب از آن استفاده نمی‌شود و کاربردهای فراوانی دارد که در ادامه به شرح هرکدام خواهیم پرداخت.

  • میزبانی وب
  • میزبانی سرور گیم
  • حذف و نگهداری اطلاعات
  • توسعه سایت
  • میزبانی سایت های ecommerce
  • ذخیره سازی داده و فایل
  • هاست برای ترید
  • اپلیکیشن سرور برای تست نرم افزار
  • میل‌سرور برای دریافت و ارسال نامحدود ایمیل

 

سرویس سرور مجازی

بارزترین کاربرد سرور مجازی در این بخش همان میزبانی وب است و به عنوان جایگزینی برای هاست اشتراکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. یعنی افرادی که از هاست اشتراکی استفاده می‌کنند اما نیاز به منابع بیشتری دارند می‌توانند با علم به اینکه vps چیست از آن استفاده کنند.

 میزبانی سرور گیم

برخی از گیم ها نیازمند سرورهای اختصاصی و مجازی هستند و به منابع بیشتری نیاز دارند پس VPS برای این گزینه بسیار مناسب است و معمولا در قالب گیمینگ سرور یا سرور گیم استفاده می‌شوند. امکان کنترل و مدیریت بیشتری در سرورهای مجازی وجود داشته و علاوه بر آن با انعطاف‌پذیری بیشتری مواجه خواهیم بود.

۳. نگهداری بک‌ آپ فایل‌ها و اطلاعات

بک آپ گیری یک امر مهم و حتمی برای کسب و کارهاست و حتما باید انجام شود. شما می‌توانید برای نگهداری از نسخه‌های پشتیبان خود از یک هاست وی پی اس کمک بگیرید. این فضا هم امکان بهتری برای بک‌آپ گیری و هم نگهداری آن و همچنین ایمن نگه داشتن اطلاعات در اختیارمان قرار می‌دهد.

۴. توسعه وب سایت و تست کدها

معمولا فعالیتی که توسعه دهندگان انجام می‌دهند ممکن است آن‌ها را با ترافیک بالا مواجه کند و از این رو وجود یک سرور vps بسیار ضروریست. برای تست کدها و انجام امور توسعه این مدل هاست بیشتر از سایر موارد پیشنهاد می‌شود.

۵. میزبانی سایت‌ فروشگاهی

عموما سایت‌های فروشگاهی دارای دیتای زیادی هستند و از این رو به سرعت و امنیت خوبی نیازمندند. به همین علت سرورهای vps گزینه خوبی برای سایت‌های فروشگاهی به حساب می‌آیند.

۶. ذخیره فایل‌ ها

چنانچه فعالیت‌های تیمی دارید می‌توانید از سرورهای مجازی برای ذخیره سازی داده‌های خود روی آن استفاده کنید. هم امنیت داده‌ها تامین شده و هم امکان بک‌آپ گیری منظم وجود دارد.

۷. سرور مجازی برای امور ترید

بازار ترید با نوسانات عجیبی رو به روست و از این رو سایت‌های ترید و بازارهای مالی نیازمند هاستی هستند که هر لحظه آنلاین بوده و تغییرات لحظه‌ای را نشان دهد. پس سرور مجازی بهترین گزینه برای پایداری و موفقیت این مدل سایت‌هاست.

۸. تست اپلیکیشن

تست اپلیکیشن یکی از اموری است که توسعه دهندگان اپ‌ها آن را انجام می‌دهند و ممکن است برای تست آن با ترافیک بالایی مواجه شوند. از این رو لازم است از سرورهای مجازی بهره ببرند.

مواردی که در بالا گفته شد از کاربردهای بارزی است که افراد برای انجامش حتما از vps استفاده می‌کنند.

 

میل سرور

از دیگر کاربردهای سرور وی پی اس، استفاده از آن بعنوان سرور ایمیل است که بتوان بصورت نامحدود ایمیل، ارسال و دریافت کرد. این نوع از سرورهای مجازی برای کسب و کارهایی مناسب است که خدمات ایمیل مانند هات میل ارائه می‌دهند.

 

مزایا و معایب سرور مجازی

با اینکه سرور مجازی در بین عموم حائز اهمیت و شهر است اما مزایا و معایبی دارد که حتما باید به آن بپردازیم تا بیشتر با آن آشنا شوید و بدانید که دقیقا سرور مجازی چیست.

مزایای سرور مجازی

  • کاهش هزینه: شما با کمک سرورهای مجازی در واقع بخشی از سرور اختصاصی را دریافت می‌کنید اما هزینه‌ای که یک سرور اختصاصی دارد را نمی‌پردازید. پس می‌توان گفت سرور مجازی گزینه‌ای بین سرورهای اختصاصی و اشتراکی است که ارزان‌تر است.
  • امکان تفکیک: در واقع پلتفرم سرور یکیست اما هر سرور مجازی از دیگری جداگانه عمل می‌کند و قابلیت تفکیک این سرورها در سرور اختصاصی وجود دارد. در واقع هیچ تأثیر مستقیمی از فعالیت و سفارشی سازی یک سرور بر سرور دیگر نیست.
  • عملکرد: عملکردی بهتر از سرور اشتراکی و کمی ضعیت‌تر از سرور اختصاصی دارد.
  • امنیت بالا: در سرور مجازی هر سایتی سیستم عامل و منابع مربوط به خود را دارد و هیچ عاملی از دیگری نفوذ نحواهد کرد و از امنیت بالایی برخوردار است.
  • طرح‌های قابل تنظیم: برنامه های وی پی اس را می‌توان سفارشی سازی کرد تا دقیقا بنا به همان امکانات و پهنای باندی که مصرف می‌کنید، هزینه بپردازید.
  •  کنترل بیشتر و دسترسی روت: سرور مجازی مابع روت را بطور کامل در اختیار شما قرار می‌دهد از همین جهت امکان سفارشی سازی و انعطاف بیشتر برای انجام امور وجود دارد.

 

معایب سرور مجازی

  • تعمیر و نگهداری: هر وب سایت در سرور مجازی دارای سیستم عامل و نرم افزارهای مخصوص است، برای همین منظور میزبانی وب بسیار دشوار است و امکان اینکه تمام سیستم عامل‌ها مدیریت شوند وجود ندارد.
  • پیکربندی و مدیریت دشوار: بر خلاف هاست اشتراکی که عمدتاً “plug and play” است، راه اندازی میزبانی VPS دشوار بوده و بسیاری از نرم افزارها و خدمات آن باید به صورت دستی تنظیم شوند که این امر می‌تواند برای افراد سخت باشد.

 

تفاوت VPS و VPN

سرور مجازی یا VPS سروری است که امکانات ویژه و اختصاصی را در اختیاران کاربران خود قرار می‌دهد تا دست کم سایت و اطلاعات خود را در ان بارگذاری کرده و قرار دهند. وی‌پی‌اس سرویسی است که به شما امکانات متعددی ازجمله میزبانی یک یا چند وب‌سایت و نرم‌افزار‌های موردنیاز را با دسترسی کامل و ادمین و آی‌پی ثابت در موقعیت جغرافیایی داخل و خارج از ایران را می‌دهد. اما VPN سرویسی است که با کمک آن می‌توان در محیطی امن و آزاد در اینترنت جستجو کرد و حضور داشت.

 

معرفی انواع سرور مجازی

انواع مختلفی سرور مجازی داریم که هر کدام برای منظور خاصی تقسیم بندی شده و روی کار می‌آیند. که در ادامه به بررسی هر کدام می‌پردازیم:

  • سرور مجازی ویندوزی
  • سرور VPS لینوکس
  • سرور مجازی مدیریت شده
  • سرور مجازی نیمه مدیریت شده
  • سرور VPS میکروتیک
  • سرور مجازی ترید (Trade)

 

سرور مجازی ویندوز

این نوع سرور از سیستم عامل ویندوز بهره می‌برد و هزینه بیشتری نسبت به سرورهای لینوکسی دارد. اما برای برخی افراد که واقعا نیازمند سیستم عامل ویندوز هستند، راهی نیست و مجبورند از آن استفاده کنند. برخی از اپلیکیشن‌ها، مثل اَپ‌های NET. و محصولات اختصاصی مایکروسافت فقط روی ویندوز عملکرد خوبی دارند. پس راهی نیست و باید از آن استفاده کنند. همچنین استفاده از سرورهای ویندوزی آسان است و رابط گرافیکی ساده‌ای دارد. در حال حاضر سرورهای ویندوز در نسخه‌های ۷، ۸، ۱۰ و ۱۱ در دسترس هستند.

سرور مجازی لینوکس

سرورهای مجازی لینوکس دارای سیستم عامل لینوکس هستند که در واقع یکی از پر مصرف‌ترین سیستم عامل‌های دنیاست که توسط ابونتو توزیع شده است. سرورهای مجازی لینوکسی، از کنترل‌پنل‌های شناخته‌شده مثل پلسک و سی‌پنل و البته دایرکت ادمین پشتیبانی می‌کنند؛ همچنین، از آنجایی که لینوکس متن‌باز است، دست صاحب سرور برای اعمال تغییرات و توسعه باز است. در واقع لینوکس مقرون به صرفه‌تر بوده، بین المللی بوده و آزادی عمل در آن زیاد است.

سرور مجازی مدیریت‌شده

جدا از نوع سیستم عامل، نحوه مدیریت آن نیز روی نوع سرور مهم است. در سرور مجازی مدیریت‌شده، شما هیچ کاری در راستای نگهداری از سرور و رسیدگی به آن انجام نمی‌دهید. بنابراین صرفه‌جویی زیادی در وقت شده و در صورت نداشتن دانش فنی، جایی برای نگرانی وجود ندارد.

سرور مجازی نیمه‌ مدیریت‌شده

تفاوت مهم آن با مورد قبلی، یعنی سرور مدیریت‌شده، این است که هزینۀ تهیۀ آن مقداری کمتر  است. در این نوع سرورها، ارائه‌دهنده علاوه‌ بر رسیدگی به برخی از نیازهای اولیه، نرم‌افزارهای Core را روی سرور نصب کرده و پشتیبانی معمولی را به عمل می‌آورد. مثلا آپدیت سیستم‌عامل و بسته‌های الحاقی (Patches)، رصد رویدادهای مختلف روی سرور، بهبود و افزایش امنیت، پشتیبانی کامل برای وب‌سرور و…

سرور مجازی میکروتیک

میکرتیک سروری بر پایه لینوکس است اما کاملا مستقل بوده و نه ویندوزی است نه لینوکسی! این سرورهای مجازی، روی سخت‌افزاری مخصوص نصب شده و آن را به یک شبکۀ روتر کارآمد، با قابلیت حذف و اضافۀ پورت‌های مختلف تبدیل می‌کنند. پس اگر خواهان یک روتر سریع و قدرتمند که به لاگین احتیاجی ندارد  و به‌صورت خودکار عمل کند هستید، سرور مجازی میکروتیک بهترین انتخاب است.

سرور مجازی ترید

این سرور همانطور که از نامش پیداست برای بازارهای مالیاتی و ترید گزینه مناسبی است. این انواع سرور مجازی، باید سرعت بسیار بالا و دسترسی پایدار داشته باشند. همچنین، از آنجایی که با حساب‌های مالی طرف هستیم، لازم است دارای امنیت قابل قبولی باشند.

 

کلام آخر

چنانچه نیاز به سرویس بهتر و ایمن‌تری برای کسب و کارهایتان دارید به دنبال سرورهای مجازی باشید. در این مقاله درباره اینکه سرور مجازی چیست و چه کاربردی دارد و تفاوت vps با vpn و سایر موارد این چنینی صحبت کردیم تا نگاه شما را در انتخاب بهبود بخشیم.

 

سوالات متداول

تفاوت VPS و VPN در چیست؟

  • VPS  همان سرور مجازی است که امکانات هاستینگ و سروری را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. اما VPN سرویسی است که با آن می‌توان بدون محدودیت در فضای وب به گردش و جستجو پرداخت.

 

برای ترید چه سروری مناسب است؟

  • سرویس ها و سرورهای متعددی برای Trade وجود دارند که یکی از بهترین و مناسب ترین گزینه های سرور مجازی (VPS) است که با داشتن سرعت بسیار بالا و پایداری، گزینه مناسبی برای ترید است.

سوالات متداول

VPS  همان سرور مجازی است که امکانات هاستینگ و سروری را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. اما VPN سرویسی است که با آن می‌توان بدون محدودیت در فضای وب به گردش و جستجو پرداخت.
سرویس ها و سرورهای متعددی برای Trade وجود دارند که یکی از بهترین و مناسب ترین گزینه های سرور مجازی (VPS) است که با داشتن سرعت بسیار بالا و پایداری، گزینه مناسبی برای ترید است.
آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
تقریبا
خیر

دیدگاهتان را بنویسید

ارسال دیدگاه به معنی این است که شما ابتدا قوانین ارسال دیدگاه را مطالعه کرده‌اید و با آن موافق هستید.