حتما تا به حال با خود فکر کرده اید که شغل مناسب من چیست؟ با توجه به اینکه ما وقت زیادی را در محل کار خود صرف می کنیم، بنابراین انتخاب شغل، تاثیر زیادی بر زندگی ما دارد. مشاوره شغلی به ما کمک می کند تا بتوانیم انتخاب دقیق و درستی داشته باشیم. مشاوره شغلی باعث می شود تا با خودشناسی بهتر بتوانیم مسیر حرفه ای مان را به خوبی ترسیم کنیم.
10 راهکار برای انتخاب شغل مناسب من
اگر از نحوه گذارندن زندگی خود در شغلمان احساس بدی داریم، می توانیم بگوییم که دچار فرسودگی شغلی شده ایم. در این حالت زمانی که می خواهیم از خانه به محل کارمان برویم، احساس نا امیدی، اضطراب، افسردگی و ناتوانی می کنیم. تمرکز برای مدت طولانی روی کارهایی که روزمره و تکراری هستند، می تواند باعث استرس زیاد شود.
زمانی که شما کار خود را معنی دار و با ارزش نبینید، تلاش و اشتیاق لازم برای پیشرفت در شغل یا حرفه خود را ندارید. این در حالی است که رضایت از کار، به احتمال زیاد باعث شور و اشتیاق و در نتیجه موفقیت شغلی میشود. در ادامه با ما همراه باشید تا 10 نکته مهم برای انتخاب شغل را بررسی کنیم:
1. استعدادیابی
هر حرفه نیاز به مجموعه مهارتها و استعدادهای مختلف دارد. مدیران فروش به مهارتهای عالی رهبری نیاز دارند و معلمان باید بتوانند به طور مؤثر با دانش آموزان و والدین ارتباط برقرار کنند. مدتی وقت بگذارید تا بفهمید چه ویژگیهای خوبی دارید. تمام استعدادها و مهارتهای خود را بررسی کنید، حتی اگر فکر میکنید که به دردتان نمیخورد. برای این کار میتوانید از تست استعدادیابی شغلی نیز استفاده کنید.
2. سبک کاری
سبک کاری شما توانایی شما برای پیشرفت در مشاغل خاص را تحت تأثیر قرار میدهد. به عنوان مثال، برخی دوست دارند آزاد کار کنند اما برخی نیز برای کار کردن نیاز به چارچوب مشخصی دارند. اگر فردی هستید که کارها را به تعویق میاندازد، شغلی که در آن مستقیما به فرد دیگری گزارش میدهید، به احتمال زیاد بهتر از جایی خواهد بود که به طور مداوم باید به افراد مختلف پاسخ دهید.
3. هدف گذاری
چه چیزی را از یک حرفه میخواهید؟ آیا میخواهید به افراد دیگر کمک کنید؟ آیا دوست دارید مسافرت کنید؟ چقدر میخواهید درآمد کسب کنید؟ اگر شغلی را دنبال میکنید که با اهداف بلند مدت شما مطابقت نداشته باشد، بعید به نظر میرسد که تا به حال احساس رضایت واقعی را تجربه کرده باشید. البته اهداف با گذشت زمان تغییر میکنند، و مواردی که زمانی بسیار مهم بودند، ممکن است دیگر اهمیت نداشته باشند.
4. ارزشهای شخصی
از میان همه نکات برای “انتخاب شغل مناسب من”، فکر کردن در مورد مسائلی که در شغلتان برای آن ارزش قائل هستید، بسیار مهم است. آیا شما عاشق کار مستقل هستید یا در طول روز نیاز به تعامل اجتماعی دارید؟ آیا برای شما مهم است که هر روز در کنار خانواده بمانید و در ساعت مشخصی در خانه باشید؟ یا با اضافه کاری و داشتن برنامه غیرقابل پیشبینیتر، حال شما خوب است؟ واقعاً در مورد این سؤالات فکر کنید و مشاغلی را انتخاب کنید که با ارزشهایتان سازگاری دارد.
5. مشاوره با متخصص
چنانچه دانش آموز هستید احتمالاً به مشاور شغلی دسترسی دارید. مشاور میتواند به شما کمک کند تصمیم بگیرید که چه شغلی برایتان مناسبتر است. مشاور شغلی نکات مهمی را برای انتخاب شغل به شما ارائه میدهد. همچنین تست مشاوره شغلی نیز میتواند به شما برای انتخاب بهتر کمک نماید.
6. تستهای خودشناسی
تستهای خودشناسی یا همان تستهای روانشناسی به شما کمک میکند تا بتوانید آگاهی کاملی از خود پیدا کنید. این تستها شامل تست علاقه شغلی، تست شخصیت و تست استعدادیابی میباشد. معروفترین این تستها تست شخصیت شناسی MBTI، تست هوش گاردنر و تست رغبت سنج شغلی تحصیلی استرانگ است. این تستها میتوانند کمک بسیاری به شناخت بهتر خودتان برای انتخاب رشته و شغل نمایند.
7. انعطاف پذیری
وقتی برای یک حرفه خاص وقت و هزینه زیادی سرمایه گذاری کردهاید، قبول کردن این مسئله که به آن علاقهای ندارید سخت است. افراد زیادی وجود دارند که از شغل خود ناراضی هستند اما چون وقت زیادی را صرف آن کردهاند نمی خواهند بپذیرند که زمانشان هدر رفته است. به یاد داشته باشید، اگر از مسیری که در حال حاضر در آن هستید راضی نیستید، شروع به کار هرگز دیر نیست.
8. مشورت با مشاغل
صحبت با شخصی که در حال حاضر در زمینه مورد نظر مشغول به کار است میتواند بسیار مفید باشد. اگر میتوانید با چند نفر در شغل مربوطه ملاقات کنید. یک مصاحبه 15 دقیقهای باعث میشود چیزهای زیادی در مورد یک حرفه خاص به دست آورید. نگاه کردن به زندگی افرادی که شغل مدنظرتان را دارند، به نوعی مانند نگاه کردن به آینده خودتان است.
9. کارآموزی
دوره کارآموزی روش دیگری برای دستیابی به تجربه کاری است و به شما کمک می کند تصمیم بگیرید که آیا حرفه خاصی برای شما مناسب است یا خیر. هیچ چیز واقع بینانه تر از انجام کارها به صورت عملی نیست. کارورزی به شما کمک میکند تا ویژگیهای مربوط به شغل را بهتر درک کرده و در نتیجه دقیقتر تصمیم بگیرید.
10. آموزش و یادگیری
افزایش آگاهی و اطلاعات درباره خود میتواند ذهن شما را برای رسیدن به موفقیت آماده و مهیا سازد. یکی از منابع خوب برای مطالعه، مقالاتی است که شما را از جنبههای مختلف روانشناسی آگاه میسازد. درک این مساله میتواند در تمامی حرفهها و مشاغل ما را برای ایجاد روابط و شناخت بهتر دیگران کمک نماید. در مجلههای روانشناسی از جمله مجله ای سنج میتوانید مطالب علمی را برای زندگی بهتر مطالعه نمایید.
نتیجه گیری
همانطور که گفتیم شغل مناسب من یکی از دغدغههای مهم هر فرد در زندگی است. 10 نکتهای که به آن اشاره کردیم به شما کمک میکند تا بتوانید روند بررسیهای خود برای انتخاب شغل را تسهیل نمایید. فراموش نکنید که انتخاب شغل یک فرایند طولانی است. بنابراین خسته نشوید و سعی کنید تمامی جوانب را بررسی کنید. پس از انتخاب شغل مناسبتان همه چیز تمام نمیشود و لازم است تا برای آن بجنگید.