پیشرفت سریع فن آوری، رشد انفجاری کامپیوترها، ارتباطات از راه دور بر روی نحوه بازاریابی، ارتباط با مخاطبان و انتقال ارزش به مشتریان تاثیر بسیاری گذاشته است. در نتیجه امروزه روشهای تبلیغات، معرفی و فروش محصولات، تغییرات چشمگیری داشته است و به سمت تبلیغات شبکهای در سایتها و شبکههای اجتماعی حرکت کرده است.
توجه داشته باشید که شما تنها با حضور در شبکههای اجتماعی نمیتوانید ارتباط موثری با مشتریان داشته باشید و حتما باید سیستم ارتباط با مشتری را بخشی از استراتژی کلی شبکههای اجتماعی خود در نظر بگیرید. در حال حاضر بازاریابی در شبکههای اجتماعی موضوع بسیار پر اهمیتی است چرا که تاثیر مستقیم و بسزایی بر روی برندینگ و کسب درآمد از فضای سوشال مدیا دارد. از همین رو تیم نوین هاب برآن شد تا اطلاعات اساسی و پایه بازاریابی در شبکههای اجتماعی را که نتیجه تجربه و واقعیتهای موجود در شبکههای اجتماعی است را جمع آوری کرده و در اختیار شما قرار دهد.
سر فصلهایی که در کتاب بازاریابی شبکههای اجتماعی مطالعه میکنید:
- بازاریابی شبکههای اجتماعی
- مزایای استفاده از شبکههای اجتماعی
- ارکان اصلی بازاریابی شبکههای اجتماعی
- مزایا و معایب تبلیغات در شبکههای اجتماعی
- استراتژی شبکههای اجتماعی
- راهنمای ایجاد یک برنامه بازاریابی
- نحوه تکمیل اطلاعات کاربری
- لحن و صدای بازاریابی
- استراتژی انتشار محتوا در شبکههای اجتماعی
- آنالیز و تجزیه و تحلیل
- نوشتن استراتژی محتوا در شبکههای اجتماعی
- تنظیم تقویم محتوایی
- حضور در شبکههای اجتماعی به منظور رشد
- اهمیت اینگیجمنت در شبکههای اجتماعی
به گفته برخی از صاحب نظران هدف بازاریابی نفوذ در عقاید و افکار مردم است به نوعی که طرز تفکر و رفتار مشتریان در مورد برند و شرکت تولید کننده تحت تاثیر قرار بگیرد. شبکههای اجتماعی به بازاریابان این امکان را میدهند که طیف وسیعی از تاکتیکها و استراتژیها را برای تبلیغ محتوا به کار بگیرند و سبب ایجاد تعامل با کاربران شوند.
در بازاریابی شبکههای اجتماعی نیز شما باید با انتشار محتوای عالی و با کیفیت، تحلیل و آنالیز رفتار کاربران با مخاطبان خود یک ارتباط موثر و دو طرفه برقرار کنید و در نهایت این چرخه منجر به افزایش فروش و افزایش ترافیک وبسایت میشود. اگر به تازگی یک برند را راه اندازی کردهاید و یا قصد دارید کسب و کار خود را توسعه دهید، باید الفبای فعالیت در پلتفرمهای رسانههای اجتماعی را بیاموزید.
در حال حاضر فضای رسانههای اجتماعی بسیار بیشتر از تنها تولید و انتشار محتوا رشد کرده است. به همین دلیل باید یک عملکرد حرفهای در این فضا داشته باشید برای مثال به عنوان یک مدیر رسانههای اجتماعی حتما میبایست واکنشها و فیدبک مخاطبان را نسبت به محصولات، خدمات و برند خود با استفاده از ابزارهای مدیریت شبکههای اجتماعی و سوشال لیسنینگ تحلیل و بررسی کنید.
در مرحله اول قبل از فعالیت در شبکههای اجتماعی، اهداف خود را از حضور در آن تعیین کنید. برخی از کسب و کارها تنها برای افزایش آگاهی از برند خود از این فضا استفاده میکنند و هدف برخی دیگر از کسب و کارها افزایش ترافیک وبسایت و فروش از طریق این پلتفرمهاست اما به صورت کلی رسانههای اجتماعی میتوانند در ایجاد تعامل پیرامون برندتان، و به عنوان یک کانال پشتیبانی مشتری برای مشتریانتان به شما کمک کنند.
همچنین باید استراتژی محتوایی خود را نیز تعیین کنید که قصد دارید چه نوع محتوایی تولید کنید؟ چه نوع محتوایی مخاطب هدف شما را به بهترین شکل جذب میکند؟ بنابراین برای آگاهی بیشتر از این موارد توصیه میکنیم کتاب بازاریابی شبکههای اجتماعی را مطالعه کنید. جهت دریافت پی دی اف کتاب بر روی لینک زیر کلیک کنید.
دانلود کتاب: بازاریابی شبکه های اجتماعی
راهنمای اجرای یک برنامه بازاریابی
در زیر به صورت کلی اشارهای به راهکارهای اجرای یک برنامه بازاریابی در شبکههای اجتماعی خواهیم داشت.
- در مرحله اول شبکه اجتماعی مناسب را انتخاب کنید. شبکههای اجتماعی زیادی از قبیل، اینستاگرام، فیسبوک، لینکدین، توییتر و…وجود دارد اگر چه میتوانید در همه این شبکهها حضور داشته باشید اما قطعا زمان کافی برای تولید محتوای با کیفیت نخواهید داشت و یک حضور متوسط در شبکههای اجتماعی، بازدهی نخواهد داشت.
در چند سال گذشته دریافت ترافیک و ورودی از شبکههای اجتماعی آسانتر بود اما در حال حاضر، الگوریتمها به دلیل رقابت بالای کاربران، پیچیده شدهاند و به دنبال بهترینها هستند. بنابراین باید فضایی را که قصد فعالیت در آن را دارید بررسی کنید.
برای مثال اگر حوزه فعالیت شما بازاریابی شبکههای اجتماعی برای کسب و کارهای b2b (تعاملات تجاری بین دو بیزینس و کسب و کار) است احتمالا شبکه اجتماعی لینکدین برای شما مناسبتر است. اگر به صورت b2c یعنی ارائه خدمات به مصرف کنندگان فعالیت دارید، فیسبوک، اینستاگرام و یوتیوب محیط خوبی برای شماست. جالب است بدانید یوتیوب نیز هم برای خدمات b2b و هم برای خدمات b2c مناسب است.
- مرحله بعدی استراتژی تولید محتوا در شبکههای اجتماعی است، اگر شما در تولید محتوای ویدیویی مهارت بالایی دارید، بهتر است که با یوتیوب و لینکدین شروع کنید. رقابت در محیط فیسبوک خیلی بالاست و افراد در فیسبوک جستجو نمیکنند اما در یوتیوب میتوانید موثرتر عمل کنید چرا که افراد در طول روز برای پیدا کردن ویدیوهای مورد نظر خود جستجو میکنند. حتی اگر مخاطبان و افرادی که شما را subscribe کرده باشند هم کم باشد، به مرور زمان ورودیهای بیشتری میگیرید.
- با کاربران خود تعامل و ارتباط موثری داشته باشید، به نظرات و انتقادات آنها در کمال احترام پاسخ دهید و اگر ایراد یا خلایی در محصولات و خدمات خود دارید آن را برطرف کنید. به سوالات کاربران خود پاسخ دهید. اگر مخاطب شما محتوا یا مقالهای در خصوص حوزه فعالیت کاری شما دارد آن را به اشتراک بگذارید.
برای دریافت جزئیات بیشتر و مطالعه کتاب بازاریابی در شبکههای اجتماعی از طریق لینک درج شده در صفحه به آدرس سایت نوین هاب مراجعه فرمایید.