دیتا سنتر چیست؟

دیتاسنتر چیست

اولین دیتاسنتر جهان در سال 1945 در دانشگاه پنسیلوانیا ساخته شد. این ساختمان طراحی شد تا تعدادی کامپیوتر داخل آن قرار گیرد که توان پردازش داده‌ها را داشته باشند. در این ساختمان اولین کامپیوتر دیجیتال قابل برنامه‌ریزی طراحی شد و در سال 1946 آماده استفاده بود. این کامپیوتر 150 فوتی به 150 کیلووات برق نیاز داشت تا فقط 0.05 بایت را محاسبه کند. با پیشرفت تکنولوژی، این ساختمان تبدیل به اولین دیتاسنتر رسمی جهان شد. حال که در اواخر سال 2023 هستیم، دیتا سنترها بخش مهمی از دنیای ما را تشکیل می‌دهند و باید گفت مهم‌ترین بخش اینترنت هستند. دیتاسنترها امکانی را برای ساخت سرورهای مجازی و ابری فراهم کرده‌اند. البته دیتاسنتر یا مرکز داده کاربردهای دیگری نیز دارد که در ادامه این مقاله به بررسی آن‌ها می‌پردازیم. پاسخ سوال «دیتاسنتر چیست» لابه‌لای کلمات این مقاله گنجانده شده است!

دیتاسنتر یا مرکز داده؛ زیرساخت‌های سرورهای مجازی و ابری

دیتاسنتر یا مرکز داده، ساختمان‌های بزرگی هستند که زیرساخت‌های سرورهای مجازی و ابری داخل آن‌ها قرار گرفته است. کسب‌وکارهای کوچک و بزرگ که نیاز به خدمات سرور ابری مجازی دارند از مرکزداده‌های اشتراکی استفاده می‌کنند. در ساختمان‌های دیتاسنتر، امکانات فراوانی برای حفظ امنیت و حفاظت از سخت افزارهای در نظر گرفته شده است. سیستم‌های امنیتی به‌خوبی از اطلاعات و داده‌های کاربران محافظت می‌کنند. علاوه‌بر این، مرکز داده‌ها به تجهیزات سخت‌افزاری ویژه‌ای مجهز شده‌اند تا مشکلاتی مانند قطعی سرورها به‌هیچ‌وجه رخ ندهد. مشاغل و کسب‌وکارهای مختلفی از دیتاسنترها استفاده می‌کنند که برای توسعه خدمات یا ارتباط بهتر با مشتری است. برای مثال توسعه نرم افزار حسابداری تحت وب، پلفترم‌های پخش ویدیو، ارسال ایمیل‌های اشتراکی و جابه‌جایی فایل، برخی از خدمات قابل اجرا روی سرورهای مجازی و ابری دیتاسنترها هستند.

دیتاسنتر یا مرکز داده

امکانات ساختمان دیتاسنتر؛ از مهندس‌های فنی تا کارشناسان تکنولوژی

در پاسخ به سوال «دیتا سنتر چیست» باید گفت ساختمان دیتاسنتر مرکزی است که سرورهای مجازی و ابری روی آن بنا شده‌اند. البته هر ساختمانی قابلیت تبدیل شدن به دیتاسنتر را ندارد و این مراکز ویژگی‌های خاصی دارند. در مراکز داده از تجهیزات بسیار خاصی مانند روترها، سوییچ‌های شبکه، دیوارهای فایروال، سیستم‌های ذخیره‌سازی و سرورهای مختلف استفاده شده است. نحوه طراحی این ساختمان نیز به‌گونه‌ای است که سرورهای به‌صورت یکپارچه داخل کابین و رک‌ها قرار گرفته‌اند و کابل‌کشی آن‌ها به بهترین شکل ممکن انجام شده است.
علاوه‌بر این، در کلیه مراکز داده یک سیستم تهویه قدرتمند وجود دارد که از داغ شدن بیش‌ از حد سرورهای فیزیکی جلوگیری می‌کند. برای جلوگیری از آتش‌سوزی در مراکز داده نیز روی سقف‌ها اسپرینکلر (آب‌پاش آتش نشانی) نصب شده است.

مرکز داده چطور کار می‌کند؟ بررسی مکانیزم دیتاسنترها

دیتاسنترها که مجموعه‌ای بزرگ از اطلاعات و داده‌های شرکت‌ها و افراد مختلف هستند، زمینه برقراری ارتباط اینترنتی و داخلی را فرهم می‌کنند. به‌زبانی ساده‌تر هنگامی که یک فرد آدرسی را در مرورگر جستجو می‌کند، یک درخواست به سرورهای دیتاسنتر ارسال می‌شود. این درخواست ابتدا توسط لایه‌های امنیتی بررسی می‌شود و درصورتی‌که بدون اشکال باشد، به سمت سوییچ هدایت خواهد شد. سوییچ درخواست را به سرور فیزیکی می‌فرستد تا پردازش شود و نتایج مورد نظر کاربر نمایش داده‌شوند.
برای پردازش درخواست کاربر و نشان دادن پاسخ او در قالب یک صفحه وب، روترها و تجهیزات موجود در فضای دیتاسنتر درگیر خواهند شد. شاید این پروسه حال که آن را می‌خوانید طولانی به‌نظر برسد، اما کلیه این پردازش‌ها در کمتر از یک ثانیه انجام می‌شوند. برای مثال حداقل زمانی که شما باید منتظر نتایج بمانید 0.30 ثانیه است!

مکانیزم دیتاسنترها

انواع دیتاسنترها برای کسب‌وکارهای مختلف

دیتاسنترها باتوجه‌به نوع کسب‌وکار، به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند. در دیتاسنترها بر اساس تکنولوژی‌های مورد نیاز و کاربرد آن‌ها، هزینه‌های اجرایی مشخص می‌شود. هرچه مشخصات سخت افزاری ضعیف‌تر و فضای در اختیار کاربر کمتر باشد، اشتراک مرکز داده نیز کمتر خواهد شد. در ادامه به بررسی انواع دیتا سنتر می‌پردازیم.

  • دیتاسنترهای سازمانی: برخی از سازمان‌ها و شرکت‌ها که نیاز به خدمات سرورهای خصوصی دارند، نسبت به راه اندازی دیتاسنتر شخصی‌سازی شده اقدام می‌کنند. سخت‌افزارها و نرم‌افزارها داخل ساختمان اصلی شرکت بنا می‌شوند؛ البته این کار هزینه نسبتا بالایی دارد. معمولا شرکت‌های دولتی و خصوصی، نسبت به راه اندازی دیتا سنتر خصوصی اقدام می‌کنند.
  • دیتاسنترهای مدیریت شده: برخی از شرکت‌ها برای صرفه‌جویی در هزینه‌ها نسبت به دریافت خدمات از دیتاسنترهای اشتراکی استفاده می‌کنند. شرکت‌ها به‌صورت سالانه یا ماهانه مبلغی را به مجموعه‌های خدمات دیتاسنتر پرداخت می‌‌کنند و از خدمات سرور مجازی یا ابری بهره‌مند می‌شوند.
  • دیتاسنترهای ابری: ارزان‌ترین و محبوب‌ترین نوع خدمات، دیتاسنترهای ابری هستند. این خدمات طی چند سال اخیر طرفداران بسیاری کسب کرده‌اند؛ زیرا کاربران به‌ ازای استفاده خود هزینه پرداخت خواهند کرد. علاوه‌بر این، خدمات پشتیبانی و مشاوره نیز توسط مجموعه ارائه دهنده خدمات ارائه می‌شود.

شرکت‌هایی که از خدمات دیتاسنتر ابری استفاده می‌کنند، خدمات بسیار با کیفیتی دارند. برای مثال مجموعه سپیدار یک نرم افزار حسابداری ابری طراحی کرده است که شما می‌توانید با استفاده از اینترنت، هر زمان به آن دسترسی داشته باشید. در ادامه به توضیح بیشتر نرم افزار ابری سپیدار می‌پردازیم.

نرم‌افزار حسابداری ابری سپیدار؛ بنا شده روی بهترین دیتاسنترها

در این مقاله تلاش کردیم به سوال «دیتاسنتر چیست؟» پاسخ دهیم و انواع دیتاسنتر را بررسی کردیم. دیتاسنترها با فراهم سازی سرورهای ابری و مجازی،‌ این امکان را فراهم کرده‌اند تا کاربران به‌راحتی از هرجای دنیا به اطلاعات خود دسترسی داشته باشند. اما سرورهای ابری در ایران کاربردهای متفاوت‌تری دارند که یکی از مهم‌ترین آن‌ها نرم افزار حسابداری ابری است. به‌زبانی ساده‌تر شما به‌عنوان یک حسابدار با استفاده از این نرم‌افزار به‌راحتی به سندهای مالی و اطلاعات مورد نیاز خود در هر زمان از شبانه روز دسترسی خواهید داشت. علاوه‌بر این، نیازی نیست حتما به محل کار خود بروید و به‌لطف نرم افزار ابری سپیدار این اطلاعات از روی گوشی شما نیز قابل دسترسی خواهد بود. پیشنهاد می‌کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نرم‌افزارهای ابری سپیدار، همین‌حالا از آدرس «sepidarsystem.com» دیدن کنید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
تقریبا
خیر

دیدگاهتان را بنویسید

ارسال دیدگاه به معنی این است که شما ابتدا قوانین ارسال دیدگاه را مطالعه کرده‌اید و با آن موافق هستید.