همیشه حملات امنیتی از سمت هکرها به سمت یک سایت وجود دارد و اتفاقا بسیاری از این حملات به سمت پایگاه داده است. خوشبختانه روشهای مختلفی برای حفظ امنیت وردپرس و پایگاه داده آن وجود دارد که یکی از این راهها تغییر پیشوند جداول در وردپرس است. عموما وردپرس دارای جداولی با پیشوندهای پیشفرض شناخته شده است که بیشتر افراد نیز کاری با آن ندارند، از این رو باید این قسمت را بسیار آسیب پذیر دانست زیرا امکان دستکاری و تغییر در حالت پیشفرض به سادگی وجود دارد. در ادامه به بررسی ایمنسازی جداول پایگاه داده با تغییر پیشوند میپردازیم.
تغییر پیشوند جداول در وردپرس
ما به سه روش قادر به تغییر پیشوند وردپرس هستیم که هر سه روش را در اینجا برایتان مشخص میکنیم تا بتوانید هر کدام که مناسب شماست، انتخاب نمایید:
- تغییر پیشوند جداول وردپرس با افزونه
- تغییر پیشوند جداول در وردپرس در زمان نصب
- تغییر پیشوند جداول دیتابیس وردپرس از طریق هاست
فقط نکاتی را حتما باید قبل از ورود به مبحث اصلی در نظر داشته باشید:
- قبل از شروع حتما از دیتابیس خود بکآپ بگیرید. میتوانید برای این کار از افزونه های بک آپ وردپرس مانند داپلیکیتور نیز کمک بگیرید.
- تمامی مراحلی که در ادامه گفته میشود را دقیق انجام دهید.
- در انجام مراحل تغییر پیشوند جداول، افزونهها و قالبها غیرفعال خواهند شد. بنابراین بعد از انجام عملیات مجدد باید خودتان آنها را فعال کنید.
تغییر پیشوند جداول وردپرس با افزونه
در وردپرس شما به کمک افزونه میتوانید پیشوند جداول Database خود را تغییر دهید. برای این منظور یک افزونه رایگان Brozzme DB Prefix & Tools Addons امکانپذیر است. این افزونه تنظیمات خاصی نداشته و فقط کافیست پیشوند فعلی و پیشوند جدید را وارد کنید تا تغییرات انجام شود:
تغییر پیشوند جداول در زمان نصب وردپرس
بهترین و اصولیترین حالت اینجاست که همان ابتدای نصب وردپرس، کار تغییر پیشوند جداول در وردپرس را انجام دهید و از همان آغاز که هنوز اطلاعاتی هم به جداول اضافه نشده، دیتابیس را ایمن کنید. برای این کار در زمان نصب وردپرس، از قسمت پیشوند جدول مقدار پیش فرض را از wp به دلخواه خود تغییر دهید.
این روش تنها در همان ابتدا که میخواهید تازه وردپرس را راه اندازی کنید جواب میدهد که بسیار ساده است.
تغییر پیشوند جداول دیتابیس وردپرس از طریق هاست
در واقع این روش یک روش کاملا دستی از طریق هاستی است که وردپرس شما روی آن قرار دارد. باید تمامی مراحل زیر را به دقت انجام دهید:
تغییر پیشوند جداول به کمک فایل wp-config.php
به پنل مدیریت هاست خود مراجعه کرده و حالا از پوشه File Manager به قسمت روت هاست یعنی public_html بروید و فایل wp-config.php را پیدا کرده و به حالت ویرایش درآورید:
حالا در این فایل به دنبال کلمه table_prefix باشید، پس از یافتن آن کافیست به جای پیشوند پیشفرض، پیشوند خود را وارد کنید:
$table_prefix = 'wp_';
برای انتخاب نامی در پیشوند مجاز به استفاده از اعداد و حروف هستید.
تغییر پیشوند جداول از طریق دیتابیس
با کمک این روش کافیست در هاست خود به سراغ PHPMyAdmin رفته و دیتابیس موردنظر خود را انتخاب کنید. تمامی جداول موجود در دیتابیس بطور پیشفرض با پیشوند wp است. در اینجا به دو روش مختلف میتوان این پیشوندها را تغییر داد:
- با کمک کدنویسی
- با کمک تنظیمات هاست
با کمک کدنویسی:
در این روش دیتابیس خود را انتخاب کرده و سپس روی تب SQL کلیک کنید. در اینجا با دستورات SQL میتوان پیشوند جداول را عوض کرد. خیلی ساده با کمک دستور RENAME میتوان نام جداول را تغییر داد. به عنوان نمونه میتوانید کد زیر را کپی کرده و به جای RTL قرار دهید:
RENAME table `wp_commentmeta` TO `RTL_commentmeta`; RENAME table `wp_comments` TO `RTL_comments`; RENAME table `wp_links` TO `RTL_links`; RENAME table `wp_options` TO `RTL_options`; RENAME table `wp_postmeta` TO `RTL_postmeta`; RENAME table `wp_posts` TO `RTL_posts`; RENAME table `wp_terms` TO `RTL_terms`; RENAME table `wp_termmeta` TO `RTL_termmeta`; RENAME table `wp_term_relationships` TO `RTL_term_relationships`; RENAME table `wp_term_taxonomy` TO `RTL_term_taxonomy`; RENAME table `wp_usermeta` TO `RTL_usermeta`; RENAME table `wp_users` TO `RTL_users`;
همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید، کدها را باید به این بخش اضافه کنید.
با کمک تنظیمات SQL:
اگر روش بالا برایتان مناسب نیست، میتوانید به کمک تنظیمات sql این کار را انجام دهید. کافیست جداولی را که میخواهید تغییر دهید، انتخاب کنید و از منوی پایین از بخش With Select، گزینه Replace table prefix را انتخاب کنید. حالا در کادری که باز میشود، پیشوند فعلی را در بخش From و پیشوند جدید را در قسمت To وارد کنید:
تغییر جدول options در phpmyadmin
یکی از ضروریترین جداول پایگاه داده همین options است که اطلاعات کاربری در آن ذخیره شده و حتما باید حواسمان به امنیت آن باشد. برای این منظور جدول wp_options را که در قسمت phpmyadmin قرار دارد را در بین جداول یافته و روی آن کلیک کنید. حالا گزینه wp_user_role را در جدول مذکور یافته و به حالت ادیت درآورید.
حالا این گزینه را به حالت ادیت درآورده و نام آن را به دلخواه خود تغییر دهید:
تغییر پیشوند جدول usermeta
یکی دیگر از بخشهای مهم در دیتابیس ما گزینه usermeta است که میتوان این جدول را بطور اختصاصی تغییر نام داد. برای این کار کافیست usermeta را یافته و دو بخش wp_capabilities و wp_user_level را دقیقا مانند روش قبلی تغییر داد.
یادتان باشد بعد از انجام این مراحل حتما افزونهها و قالب خود را فعال کنید.
جمع بندی
همه ما در ابتدا که قرار است سایتی راه اندازی کنیم، خیلی فکرمان به سمت امنیت آن نمیرود و شاید مسئله مسخرهای برایمان باشد. اما فرقی ندارد سایت نوپا داشته باشید یا یک سایت حرفهای! در هر صورت همیشه خطر در کمین است. خوشبختانه وردپرس سیستم ایمنی است و برای حفظ ایمنی بیشتر آن تدابیر زیادی درنظر گرفته شده که سادهترین آن استفاده از افزونههای امنیتی و نصب آنهاست. اما یکی از مهمترین قسمتهایی که باید چهار چشمی حواسمان به آن باشد و متاسفانه در اکثر مواقع از آن غافل میشویم، پایگاه داده است. بخشی تمامی اطلاعات سایت درون آن قرار گرفته و با حذف شدن هر یک از این جداول و اطلاعاتشان، بخشی از سای مختل میشود. در این مقاله بطور کامل به شما آموزش دادیم که چگونه باید امنیت پایگاه داده را برقرار کرده و مانیتورینگ کاملی روی آن داشته باشید.