داشتن مجموعهای قوی از مهارتهای سخت مانند تسلط بر جاوا، پایتون و C++ برای برنامه نویسان ضروری است، اما برای کار در این حوزه به مهارتهای بیشتری نیاز است. برخی از افراد، چه به واسطه سبک زندگی، شغل قبلی، استعداد یا محیط اطراف، احتمال بیشتری دارد که در این مهارتها قویتر شوند و به اصطلاح به برنامه نویسان موفق تبدیل شوند.
برنامه نویسان موفق تعدادی ویژگی شخصی مشترک دارند. اینها چیزهایی نیستند که مردم با آنها متولد میشوند. در واقع، آنها میتوانند توسط هر کسی که به اندازه کافی انگیزه دارد، پرورش یا تقویت شوند. اینها ویژگیهایی هستند که به شما کمک میکنند تا مانند یک برنامه نویس فکر کنید، کسب و کار خود را به عنوان یک برنامه نویس توسعه دهید یا به عنوان یک کارمند در رتبههای بالاتری قرار بگیرید.
در این مقاله هشت ویژگی که هر برنامه نویس باید داشته باشد را نام خواهیم برد. اما اگر تازه میخواهید وارد حوزه برنامه نویسی شوید، میتوانید با کمک تست MBTI به یک خودشناسی برسید و ببینید که آیا این ویژگیها را در خود پیدا میکنید تا در راستای تقویت آنها قدم بردارید.
1. برطرف کننده مشکل
در زمان کدنویسی ممکن است اشتباهاتی رخ دهد و این کاملا طبیعی است و زیاد اتفاق میافتد. این یک اتفاق طبیعی است و بخش بزرگی از فرآیند کدنویسی آزمون و خطا است. افرادی هستند که این موضوع را بسیار ناامید کننده میدانند. برنامه نویسان حرفهای و موفق هیچ وقت از این اشتباهات ناراحت نمیشوند و با کدنویسی دوباره و دوباره این مشکل را حل میکنند. اگر از این چالش لذت میبرید، به لطف آن پیشرفت خواهید کرد. افرادی که به حل مسئله علاقه دارند و البته حرفهای هستند، میتوانند به برنامه نویسان موفق آینده تبدیل شوند.
2. مدام به دنبال یادگیری
برنامه نویسی، مانند تقریباً تمام مشاغل مربوط به فناوری، مستعد تغییرات بسیار سریع است. نه تنها فناوری با سرعتی خیره کننده تکامل مییابد، بلکه ترندها نیز گاهی در عرض چند ماه میآیند و میروند. اگر در این زمینه کار میکنید، باید مدام در مورد ترندها و محتوای جدید بخوانید و دانش خود را زیاد کنید. این به این معنی است که مجموعه مهارتهای خود را برای تطبیق با بازار و فناوری به عنوان یک کل در فواصل زمانی منظم به روز کنید. این یک مهارت حیاتی برای تبدیل شدن به یک برنامه نویس موفق در دراز مدت است.
3. کنجکاو
این ویژگی مشترکاتی با ویژگی قبل دارد و کنجکاو بودن بیشتر در مورد انگیزه و اشتیاق به شغل برنامه نویسی است. در حالی که یادگیری مستلزم تعهد سیستماتیک است، کنجکاو بودن جرقه اولیه برای یادگیری را میزند. حتی اگر در کار همه چیز خوب پیش برود و مشکلی پیش نیاید، یک برنامه نویس خوب از خود میپرسد که آیا میتوانست بهتر باشد و چرا این قسمت اینطور شد. یک برنامه نویس خوب همیشه تلاش میکند تا بفهمد کارش چه کمکی به دیگر افراد میکند، چرا که با این درک میتواند در شغل خود بهتر شود.
4. خود انضباطی
بهعنوان یک توسعهدهنده، شما زمان زیادی را به تنهایی پشت صفحهکلید سپری میکنید. چه افراد دیگری در اتاق کار شما باشند یا نباشند، مطمئنا در دایره کاری خود خواهید بود و دوست دارید تا خیلی منظم به کار خود ادامه دهید. مهم است که بتوانید حالت کار عمیق را برای مدت طولانی حفظ کنید. این ویژگی به خود انضباطی برمیگردد. آیا میتوانید در روزهای طولانی کاری از انگیزههای درونی قدرتمند خود استفاده کنید و به کار خود ادامه دهید؟ آیا میتوانید به خود انگیزه دهید که به سمت هدف خود بروید؟ اگر پاسخها مثبت است، شما فردی منضبط هستید و این یک ویژگی مورد نیاز برای برنامه نویسان است.
5. مهارتهای ارتباطی
این ویژگی ممکن است در نگاه اول با ویژگی قبل در تضاد باشد، اما ترکیب هر دو آنها چیزی است که واقعاً شما را کارآمد میکند. برنامه نویسان برای اکثر پروژههای خود با افرادی خارج از حوزه کاری خود کار میکنند. ارتباط مهمترین ویژگی در هر شغلی خصوصا برنامه نویسی است، چرا که در این شغل نیاز به صحبت با مشتریان، بخشهای دیگر و یا حتی همکاران است که هر کدام در شغل خود تجربه بالایی دارند. اینکه بتوانید به طور موثر و دقیق آنچه را که انجام میدهید، توضیح دهید و بگویید چرا این راهحل را برای کدنویسی انتخاب کردید و جایگزین روش شما چیست، کار هر کسی نیست و برنامه نویسان موفق این ویژگی را دارند.
6. سازگار بودن
کار بر روی پروژههایی که از روز اول تا آخر تغییری ندارند، کمی شبیه به برنامه نویسی کسل کننده است. الزامات و محدوده پروژه همیشه در برنامه نویسی تغییر میکند. در واقع این موضوع است که کار برنامه نویسی را بسیار هیجان انگیز میکند. مدیریت پروژه چابک، که در سالهای گذشته بسیار محبوب شده است، در مورد سازگاری با تغییرات است. شما باید به عنوان یک برنامه نویس با تغییرات همگام شوید و بتوانید با آنها کنار بیایید.
7. طرز فکر منطقی
اگر از دور به برنامه نویسی نگاه کنید ممکن است با خود فکر کنید که این یک شغل شلوغ و درهمبرهم است، اما همه چیز در برنامه نویسی در مورد درک و پیاده سازی منطق داخلی هر زبانی است که با آن کار میکنید. افرادی که به راحتی ناامید نمیشوند، در این شغل امکان پیشرفت بیشتری دارند. توانایی حل یک مشکل به روش منطقی و تحلیلی باعث میشود که کار یک برنامه نویس ارزش بیشتری داشته باشد.
8. عشق به تکنولوژی
آخرین اما نه کم اهمیتترین ویژگی برنامه نویسان، علاقه و عشق به فناوری است. باز هم، این مهارتی نیست که به تازگی به آن رسیده باشند. شاید در دوران کودکی از سرهم کردن برخی وسایل خوششان میآمد. یا آنها بچههایی بودند که عاشق یافتن راههایی در سیستم امنیتی کامپیوتر مدرسه بودند. ریشههای این ویژگی هر چه باشد، عشق به فناوری اغلب منجر به دستیابی به درک عمیقی از آن میشود. “انجام کاری که دوست دارید” چیزی بیش از یک جمله برای برنامه نویسان موفق است.
مواردی که عنوان کردیم به عنوان مهمترین ویژگیهایی به شمار میآیند که هر برنامه نویس باید داشته باشد. ویژگیهای دیگر مانند کار تیمی، صبر و تحمل بالا و موارد بسیار دیگر نیز برای برنامه نویسان واجب هستند و باید به دنبال تقویت آنها بود.