وقتی نوبت به یادگیری یک زبان برنامه نویسی شی گرا میرسد، ممکن است ابتدا با پایتون یا جاوا کار خود را شروع کنید و به این اعتقاد داشته باشید که این دو زبان برنامه نویسی از دیگر زبانها آسانتر و قابل درکتر هستند. اگرچه پایتون نسبت به جاوا میزان کاربران و مخاطبان بیشتری دارد، زیرا سبک کدنویسی در آن بیشتر به صورت بصری است، اما هر دو زبان مزایای منحصر به فرد برای توسعه دهندگان و کاربران خود دارند. با این وجود، اگر در آغاز راه برنامه نویسی هستید ممکن است بخواهید با یادگیری پایتون کار را شروع کنید، زیرا پیچیدگی کمتری دارد. از طرف دیگر، اگر بتوانید هر دو زبان و کار با هر دو را درک کنید، از بسیاری از همکاران خود پیشی خواهید گرفت. با توجه به این نکته، در این مقاله اصلیترین شباهتها و تفاوتها میان این دو زبان را برای شما مطرح خواهیم کرد که به شما کمک میکنند تا میان این دو بتوانید آسانترین را انتخاب کنید.
جاوا
جاوا در نوع خود بی نظیر است و برای یک برنامه نویس حرفهای، استفاده از آن مشکلی ندارد. اولین نسخه جاوا 1.0 در سال 1995 منتشر شد. جاوا SE 11.0. 10 آخرین نسخه SE 11 پلتفرم جاوا است و اکیداً توصیه میکنیم که همه کاربران پلتفرم خود را به Java SE 11 ارتقا دهند. در حال حاضر، جاوا به طور گسترده به عنوان پلتفرم اصلی برنامه نویسی در تلفنهای هوشمند و تبلتها استفاده میشود. علاوه بر این، زبان برنامه نویسی جاوا قسمت عمدهای از اساس سیستم عاملهای اندروید را تشکیل میدهد. نحو جاوا در درجه اول مشتق شده از C ++ است و ترکیبی از برنامه نویسی جهانی، سازمان یافته و شی گرا است که مدیریت خودکار حافظه را به کاربر و برنامه نویس ارائه میدهد. از دیگر مزایای جاوا این موارد است:
- تایپ ایستا
- براکت برای استفاده در شروع و پایان هر بخش از کدنویسی
- بازهی بزرگتر کار بر روی برنامهها
- برنامه نویسی شی گرا
- قابل اجرا بر روی هر سیستم عاملی که میتواند ماشین مجازی جاوا را اجرا کند
- زبان سطح بالا با نحو ساده و یادگیری نسبتا آسان
- استاندارد برای محاسبات سازمانی
- عدم داشتن خطرات امنیتی
- بستر مستقل (نوشتن هر کد و اجرا در هر مکان)
- زبان آسان برای کار با شرکتها از راه دور
- مدیریت خودکار حافظه
- ثبات و جامعهی بسیار بزرگ
اجرای جاوا
هنگامی که کد خود را با جاوا نوشتید، باید آن را در Java Bytecode کامپایل کنید تا بتوانید کد را اجرا کنید. خروجی ساخت کد شما به شکل پروندههای .class است. برای اجرای جاوا و یک فایل .class، شما نیاز به Java Runtime Environment (JRE) دارید که روی رایانه شما نصب شده باشد. یک پرونده .class میتواند در هر پلتفرمی که نسخه JRE دارد اجرا شود و تقریباً در همه سیستم عاملهای مدرن یک نسخه JRE وجود دارد. شما همچنین میتوانید پروژه خود را به عنوان یک فایل .jar بسازید که به راحتی پروندههای .class شما را به صورت پکیج در میآورد و در نهایت ابزارها و محصولاتی در بازار وجود دارد که این پکیجها را به فرمت قابل اجرا تبدیل میکنند.
پایتون
پایتون برای اولین بار در سال 1989 منتشر شد. به عنوان یک زبان برنامه نویسی سطح بالا، به عنوان یکی از اولین انتخاب برنامه نویسان برای یادگیری این رشته بوده و است. این زبان برنامه نویسی علاوه بر پشتیبانی از برنامه نویسی شی گرا، از برنامه نویسی دستوری و کاربردی نیز پشتیبانی میکند. این زبان چند پارادایمی همچنین از ساختار نیز پشتیبانی میکند. سایر ویژگیها پایتون عبارتاند از:
- خواندن، یادگیری و نوشتن آسان
- استفاده از اسپیس و فاصله برای مشخص کردن هر بخش از کد
- بهره وری بسیار قویتر
- نیاز به کد کمتر برای ایجاد برنامه
- زبان تفسیر شده
- تایپ به صورت پویا
- رایگان و منبع باز
- پشتیبانی از کتابخانههای عظیم
- درک آسانتر نسبت به جاوا
- دارای قابلیت جابجایی و انتقال
دلایل محبوبیت پایتون
زبان پایتون اگرچه نسبت به سی و جاوا کندتر است و برای طراحی اپلیکیشنهایی که به سرعت بالا برای اجرا شدن نیاز دارند، از جمله بازیهای سنگین، مناسب نیست، اما مزیتهایی بسیاری دارد که باعث شده به یکی از محبوبترین زبانهای برنامهنویسی تبدیل شود. دلایل بالا میتوانند به عنوان مهمترین دلایل محبوبیت پایتون به شمار بیایند و بسیاری به همین خاطر است که سراغ این زبان برنامه نویسی میروند و آن را انتخاب میکنند.
نتیجه گیری
هر دوی این زبانهای برنامه نویسی برای خود مزایا و ویژگیهایی دارند که هر فرد با توجه به تواناییهایی که دارد میتواند آن را آسان قلمداد کند و یا سخت. در حالی که جاوا به شما این امکان را میدهد در سیستم عاملهای مختلف کد نویسی را انجام دهید، اما با این حال میتوانید پایتون را حداقل در 10 سیستم عامل مختلف اجرا کنید. قبل از تصمیم گیری در مورد روی آوردن به هر کدام از این زبانهای برنامه نویسی، باید تعیین کنید که هدف نهایی شما چیست. جاوا خیلی برای مبتدیان توصیه نمیشود، زیرا یک زبان پیچیدهتر نسبت به پایتون است. پایتون نسبت به جاوا آسانتر است، زیرا میتوانید از میانبرهایی مانند استفاده مجدد از یک متغیر قدیمی که در کتابخانهها موجود است، استفاده کنید.
بعلاوه، بسیاری از کاربران خواندن و فهم کد در پایتون را راحتتر از جاوا میدانند. اما همچنین، کد جاوا را میتوان یک بار نوشت و در هر کجا آن را اجرا کرد. یک مزیت برای پلتفرم جاوا این است که به شما این امکان را میدهد کد مشکوک را آپلود کنید و در یک محیط امن آن را اجرا کنید، که نمیتواند بر سیستم میزبان آن تأثیر بگذارد. علاوه بر این، جاوا شبکه محور است، به این معنی که میتوانید برنامههای مبتنی بر شبکه را با آن بنویسید.
هرکدام را که انتخاب کنید یاد بدانید که آن را بر اساس ترجیحات، تواناییها و همچنین علاقه انتخاب کنید. اگر پایتون را بلد هستید، میتوانید دانش خود در برنامه نویسی را با جاوا گسترش دهید. اگر وقت و اراده داشته باشید، یادگیری جاوا به شما این امکان را میدهد تا برای برنامهها و کارهای بسیاری برنامه نویسی را انجام دهید.