کلمه کلیدی چیست؟ شاید این سوالی باشد که بسیار با آن مواجه میشویم خصوصا وقتی صحبت از سئو و بهینه سازی سایت باشد. در واقع کلمات کلیدی، کلمهها و عبارات کوتاهی هستند که موجب دیده شدن سایت ما در نتاج گوگل میشوند البته اگر درست و اصولی انتخاب شوند. گوگل الگوریتمهای متعددی را طی سالیان متمادی معرفی کرده اما هرگز از ارزش کلمات کلیدی کم نشده و همچنان به عنوان یک عنصر اصلی و مهم در جای خود قرار دارند. در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع کلمه کلیدی پرداخته و کاربرد هر کدام را بگوییم.
انواع کلمه کلیدی کدامند؟
شاید تا به امروز درباره اینکه کلمات کلیدی انواع مختلفی دارند، نشنیده بودید اما باید به شما بگویم حوزه کلمات کلیدی بسیار وسیع بوده و از انواع مختلفی برخوردارند. با شناخت درست این کلمات میتوانیم به درستی از آنها استفاده کرده و در جایگاه مناسبی به کار ببریم.
در واقع کلمه کلیدی هدفی است که ما براساس آن محتوای خود را تولید میکنیم، عنوان جذاب میسازیم، شرح مقالهای ارائه میدهیم که هدف اصلی ما را بر پایه کلمه کلیدی انتخابی میگذارد. حال با شناخت انواع کلمه کلیدی میتوانیم هوشمندانهتر رفتار کرده و انتخاب درستی را رقم بزنیم.
عموما کلمات کلیدی در دو دسته User Intent (هدف کاربر) و طول کلمه هستند که در ادامه به بررسی هر کدام خواهیم پرداخت. کلمات کلیدی که در ادامه معرفی میشوند براساس طول کلمات درنظر گرفته شدهاند.
انواع کلمه کلیدی بر اساس طول کلمه و اندازه به شرح زیر هستند:
- کلمات کلیدی کوتاه
- کلمات کلیدی متوسط
- کلمات کلیدی بلند
۱. کلمات کلیدی کوتاه (Short-tail Keywords)
معمولا این کلمات کلیدی از دو بخش یا دو کلمه تشکیل شده و ترافیک بالایی را نیز به سمت محتوا و سایت میکشانند اما در عوض دارای رقابت بسیار زیادی بوده و نرخ تبدیل پایینتری دارند. اگر بخواهیم مثالهایی برای کلمه کلیدی کوتاه بزنیم در چند حوزه مختلف عبارت است از:
- طراحی سایت
- آموزش وردپرس
- طراحی گرافیکی
- پخت غذا
- تولید محتوا
- و…
همانطور که پیداست اینها کلمات کلیدی کلی هستند که مسلما هدف اصلی تعیین شده و رقابت در آنها بشدت بالاست و باید بسیار تلاش کنید تا در آن به جایگاه خوبی دست یابید که این مسئله با داشتن یک محتوای کاملا غنی و حرفهای و تکمیلی امکانپذیر میشود.
۲. کلمات کلیدی میانی (Body Keywords)
این کلمات کلیدی متعادلتر بوده و رقابت کمتری را به سمت خود میکشند اما خطر نرخ تبدیل کم هنوز در اینها نیز مشهود است. نسبت به کلمات کلیدی کوتاه موثرتر عمل میکنند و از دو الی سه کلمه تشکیل شده است. اگر بخواهیم مثالی برای این نمونه کلمات کلیدی بزنیم به صورت زیر است:
- آموزش افزونه وردپرس
- طراحی وبسایت فروشگاهی
- معرفی تجهیزات دوربین
- معرفی گوشی سامسونگ
- و…
همانطور که میبینید محتوانویسی درباره این گزینهها بسیار آسانتر است اما همچنان در رقابت نسبتا بالایی قرار دارد.
۳. کلمات کلیدی بلند (Long-tail Keywords)
و حالا در دسته انواع کلمه کلیدی میتوان به کلمات کلیدی بلند میرسد. در واقع به این کلمات کلیدی، عبارات کلیدی نیز گفته میشود که در خود توضیح بیشتری نسبت به موضوع میدهد و میزان رقابت در آن کمتر است. از این رو احتمال گرفتن رنک و رتبه بیشتر در آن انتظار میرود. اگر بخواهیم در این دسته مثالهایی بزنیم به صورت زیر است:
- آموزش سئو با افزونه یواست سئو
- طراحی سایت فروشگاهی در 10 دقیقه
- معرفی تجهیزات حرفه ای دوربین سونی
- بهترین گوشیهای سامسونگ زیر 20 تومان
- و…
متوجه ماجرا شدید؟ حال خیلی راحتتر میتوان با کلمات کلیدی به هدف اشاره کرد و اینگونه مخاطب ارتباط بهتری برقرار کرده و رقابت نیز در این مدل عبارات کلیدی بسیار کمتر است.
حال به سراغ انواع کلمه کلیدی از نظر هدف کاربری میرویم و مدلهای مختلف را معرفی میکنیم.
- کلمات کلیدی اطلاعاتی
- کلمات کلیدی ناوبری
- کلمات کلیدی تجاری
- کلمات کلیدی مالی و تراکنشی
- کلمات کلیدی محلی یا مکانی
- کلمات کلیدی با هدف خرید
- کلمات کلیدی مرتبط با صنعت خاص
- کلمات کلیدی سوالی
- کلمات کلیدی رقابتی
- کلمات کلیدی بر اساس محتوا
- کلمات کلیدی مرتبط با برند
کلمات کلیدی اطلاعاتی (Informational Keywords)
همانطور که از نامش پیداست تنها با هدف ارائه اطلاعات ایجاد میشود و اصلا نیت تبلیغات یا فروش و ارائه خدمات ندارد. به عنوان مثال روشهای بروزرسانی سایتهای وردپرسی. دقیقا اطلاعاتی را در اختیارتان قرار میدهد که اگر به دنبال چنین معضلی باشید با جستجو در گوگل به آن میرسید.
کلمات کلیدی ناوبری (Navigational Keywords)
این مدل کلمات کلیدی راهی مستقیم برای رسیدن به سایتی خاص را نشانه میروند. مثلا فرض کنید میخواهیم به وبسایت همیار وردپرس وارد شویم و راه استفاده از آن را به شما آموزش دهیم، برای این منظور کافیست از کلمه کلیدی آموزش ورود به همیار وردپرس را به کار ببریم که کاملا مستقیم به اصل ماجرا اشاره میکند.
کلمات کلیدی تجاری (Commercial Keywords)
این مدل کلمات کلیدی تنها با هدف فروش محصول و ارائه خدمات مورد استفاده قرار میگیرند و افرادی که به دنبال خرید محصول و خدمت موردنظر هستند قطعا با همین کلمات خرید، تهیه، فروش و… جستجوی خود را انجام میدهند. به همین دلیل ما نیز در فرهنگ وبسایت خود میتوانیم از این کلمات کلیدی بهرهمند شویم. به عنوان مثال خرید لپ تاپ سورفیس مدل X. این کلمات عموما شامل خرید، بهترین قیمت، قیمت ارزان، قیمت مناسب و … هستند.
کلمات کلیدی تراکنشی (Transactional Keywords)
از انواع کلمه کلیدی میتوان به کلمات کلیدی تراکنشی اشاره کرد که کاملا مستقیم برای مخاطبینی است که به دنبال خرید یا رزرو هستند. یعنی هدف شخص از جستجو، رفتن به سمت خدمت یا محصولی خاص است. به عنوان نمونه رزرو هتل، رزرو بلیط هواپیما، خرید کالایی مشخص یا ثبتنام.
کلمات کلیدی محلی (Local Keywords)
این نوع کلمات کلیدی مربوط به موقعیتی مشخص میشود و برای وبسایتهایی که خدمات منطقهای میدهند مناسب است. مثلا بهترین رستوران تهران، کافی شاپ زیبا در شیراز و …
کلمات کلیدی با هدف خرید (Buyer Intent Keywords)
این نوع کلمات کلیدی نیز مستقیما هدف خرید دارند. افرادی که در گوگل خرید محصول یا خدمتی را جستجو میکنند با این کلمات به سمت هدف موردنظر هدایت میشوند. به عنوان مثال خرید آنلاین پوشاک، قیمت لپتاپ سورفیس و…
کلمات کلیدی مرتبط با صنعت خاص (Industry Keywords)
این مدل از انواع کلمات کلیدی به حوزه و صنعت خاصی اشاره دارد که افراد با جستجو به آن میرسند. در واقع این نوع کلمه کلیدی اشاره مستقیم فقط و فقط به صنعت مخصوص به خود داشته و با محدود کردن خود به نتیجه میرسد. مانند بررسی گوشیهای موبایل در تعمیرگاه مرکزی.
کلمات کلیدی سوالی (Question Keywords)
معمولا ما در عناوین خود سوال میپرسیم و اعتقاد داریم که عناوین سوالی مخاطب زیادی جذب میکند، حال برای اینکه بتوانید این تعداد مخاطبین را به مراتب بیشتر کنید میتوانید کلمات کلیدی خود را نیز سوالی کنید. کمی سخت است زیرا برای تکرار در محتوا نیاز به دقت بالایی دارد اما تاثیرگذاری خوبی نیز دارد. به عنوان نمونه؛ چگونه میتوان به درآمد بالایی در تولیدمحتوا رسید؟
کلمات کلیدی رقابتی (Competitive Keywords)
مسلما این مدل کلمات کلیدی برای رقابت کردن در بین رقبا مورد استفاده قرار میگیرد. کلمات حساسی هستند اما برای فروش یک محصول خاص در بین رقبا یا خدمتی مشخص یا آموزشی خاص به کار میرود. مثلا آموزش وردپرس کلمهای است که در بین رقبای وردپرسی در رقابت است.
کلمات کلیدی بر اساس نوع محتوا (Content Keywords)
این نوع کلمات کلیدی گزینهای مناسب برای مقالات بخش بلاگ سایت است که با هدف جستجو و رسیدن مخاطب به سایت مورد استفاده قرار میگیرد. معمولا این نوع محتواها کاملا آموزشی بوده و دانشی را رایگان به مخاطب ارائه میدهد. برای مثال در این زمینه میتوان به آموزش صفر تا صد وردپرس اشاره کرد.
کلمات کلیدی مرتبط با برند (Branded Keywords)
این کلمات کلیدی شامل نام برند مشخصی خواهند شد و در راستای برندسازی نیز هستند. مثلا زمانی که میگوییم امکانات گوشی آیفون 15 به برند گوشی آیفون اشاره میکنیم که خود کلمه کلیدی است.
چگونه کلمات کلیدی را پیدا کنیم؟
انواع کلمه کلیدی را در بالا برایتان نام بردیم اما سوال اینجاست که چگونه این کلمات کلیدی را به بهترین شکل و کاربرد پیدا کنیم؟ برای این منظور ابزارهای مختلفی علاوه بر موتور جستجوی گوگل وجود دارند که در یافتن بهترین کلمه کلیدی کمکمان میکنند. این موارد را در ادامه با هم بررسی میکنیم…
- Google Keyword Planner: تحقیق و آنالیز کلمات کلیدی
- Bing Webmaster: بررسی کلمات کلیدی مرتبط، تعداد و روند جستوجوی آنها را با درج کلمه کلیدی مورد نظر
- Google Trends: قابلیت مقایسه حجم جستوجوی چندین کلمه کلیدی را در بازههای زمانی مختلف و در مناطق جغرافیایی متفاوت
- Google Search Console: یک ابزار پیشرفته تحقیق کلمه کلیدی است که در بخش عملکرد خود، تجزیه و تحلیلی دقیق از کلمات کلیدی که در ۹۰ روز گذشته
- SEMrush: یک ابزار تحقیق کلمه کلیدی پیشرفته
- Seoignal: ارائه کلمات کلیدی پیشنهادی، تخمینهای دقیقی از حجم جستوجوی ماهانه
- Keywordtool.io: نمایش تعداد کلمات کلیدی در حوزه مشخص
جمع بندی
قطعا اولین قدمی که برای تولید محتوا باید برداریم، تحقیق کلمات کلیدی اصلی و فرعی است. برای این منظور قطعا باید با انواع کلمات کلیدی آشنا باشیم تا بتوانیم بهترین گزینهها را انتخاب کرده و با آن محتواسازی کنیم. ابزارهای مختلف تکمیلی برای پیدا کردن کلمات کلیدی وجود دارد که با کمک آنها میتوان اطمینان بیشتری درباره صحت کلمات داشت.