دامنه چیست؟ و نحوه ثبت دامنه به صورت اصولی چگونه است؟

دامنه چیست؟ دامنه چیست؟

اغلب افراد مبتدی این سوال را دارند: دامنه چیست؟ و چگونه کار می‌کند؟ اگر شما مبتدی هستید، ممکن است شنیده باشید که برای ایجاد یک وب‌سایت نیاز به یک دامنه (domain) دارید. با این‌حال، بسیاری از مبتدیان نام دامنه را با وب‌سایت یا هاست اشتباه می‌گیرند. در این مقاله، ما دامنه و نحوه عملکرد آن و در نهایت نحوه ثبت دامنه را به شما معرفی خواهیم کرد. هدف این است که به شما در انتخاب نام و ثبت دامنه مناسب برای وب‌سایتتان کمک کنیم.

دامنه چیست؟

آنچه در این مقاله به اختصار خواهید خواند:

  • تعریف دامنه
  • دامنه چگونه کار می‌کند؟
  • تفاوت دامنه با وب‌سایت یا هاست چیست؟
  • انواع مختلف دامنه و انواع پسوند دامنه
  • چه کسی مسئول سیستم دامنه (DNS) است؟
  • نکات مهم در مورد انتخاب دامنه مناسب
  • چگونه دامنه را خریداری کنیم؟ و کدام شرکت میزبانی برای خرید دامین مناسب است؟
  • استفاده از ابزار namemesh برای پیشنهاد دامنه
  • سؤالات متداول درباره دامنه

تعریف دامنه

دامنه آدرس وب‌سایت شما است. مردم برای مشاهده سایت شما، آن را در نوار مرورگر خود وارد می‌کنند. به عبارت ساده، اگر وب‌سایت شما یک خانه باشد، دامنه چیست؟ ،دامنه آدرس آن خانه است.

به‌عنوان‌مثال آدرس سایت همیار وردپرس hamyarwp.com است. در اینجا این آدرس همان دامنه است.

نام دامنه‌ها یکتا هستند و هر نفر در کل دنیا فقط می‌تواند از یک نام استفاده کند. به‌عنوان‌مثال، هیچ‌کس دیگری نمی‌تواند دامنه‌ای به اسم hamyarwp.com را ثبت کند، چون قبلاً ثبت‌شده است.

اینترنت یک شبکه عظیم از کامپیوترها است که از طریق یک شبکه جهانی (استفاده از کابل) به یکدیگر متصل هستند. هر کامپیوتر در این شبکه می‌تواند با دیگر کامپیوترها ارتباط برقرار کند. برای شناسایی آن‌ها، به هر کامپیوتر یک آدرس IP اختصاص داده می‌شود. ای پی یک‌رشته از اعداد است که یک کامپیوتر خاص در اینترنت با آن شناسایی می‌شود. یک آدرس IP معمولی به شکل 66.249.66.1 است.

درواقع آدرس هر سایتی در اینترنت یک آی پی است. مثلاً شما برای اینکه وارد سایت همیار وردپرس شوید باید یک آی پی مانند 50.63.201.97 را در مرورگر خود وارد می‌کردید. به خاطر سپردن این آدرس ای پی کار زیاد آسانی نیست و امکان دارد شما بیش از چند روز نتوانید آن را به خاطر بسپارید. مخصوصاً زمانی که شما بخواهید چندین سایت را در هرروز بازدید کنید.

ip address- آدرس آی پی
آدرس آی پی وبسایت

در اینجاست که نام دامنه مشکل را حل می‌کند. در حال حاضر اگر می‌خواهید یک وب‌سایت را ببینید، لازم نیست که یک‌رشته طولانی از اعداد را وارد کنید. در عوض، شما می‌توانید با واردکردن نام دامنه به‌آسانی وارد سایت موردنظرتان شوید.

دامنه چگونه کار می‌کند؟

دامنه چگونه کار می کند
دامنه چگونه کار می کند؟

هنگامی‌که شما نام دامنه را در مرورگر خود وارد می‌کنید، ابتدا درخواستی را به یک شبکه جهانی از سرورهایی که سیستم نام دامنه (DNS) را تشکیل می‌دهند، ارسال می‌کنید. ساده‌ترین تعریف از DNS این است که DNS نام دامنه را به آی‌پی تبدیل می‌کند و آن را به سرور می‌فرستد، چون سرورها فقط با اعداد کار می‌کنند.

بعد از اینکه DNS نام دامنه شما را دریافت کرد، به اولین سروری که ip سایت شما در آن قرار دارد، درخواست را می‌فرستد و بعد شما می‌توانید سایت را مشاهده کنید.

تفاوت نام دامنه با وب‌سایت یا هاست چیست؟

domain name vs host- نام دامنه با هاست
تفاوت نام دامنه با هاست

یک وب‌سایت از فایل‌هایی مانند صفحات HTML، زبان‌های برنامه‌نویسی، تصاویر و موارد دیگر ساخته‌شده است. می‌توانید از آموزش چگونه در اینترنت سایت درست کنیم استفاده کنید تا درک بهتری از یک وب‌سایت داشته باشید.

هاست، محلی است که شما سایت‌ها را در آن نگه‌داری می‌کنید. در واقع هاست یک فضای ذخیره‌سازی (مانند یک هارد، یا فلش) است که اطلاعات سایت در آن قرار می‌گیرد. از آموزش هاست چیست می‌توانید اطلاعات جامعی در مورد هاست به دست آورید.

برای اینکه یک سایت داشته باشید، باید دامنه و هاست را هم‌زمان داشته باشید. با این‌ حال، مهم است که به یاد داشته باشید که آن‌ها دو سرویس جداگانه هستند و شما می‌توانید آن‌ها را از دو شرکت مختلف خریداری کنید.

انواع مختلف دامنه و انواع پسوند دامنه

دامنه‌ها دو نوع مختلف می‌باشد که در ایجا هرکدام از آنها را به صورت جدا، به شما معرفی خواهیم کرد:

1. GTLD

به پسوندهای عمومی معروف هستند، این نوع از پسوندها از سه حرف یا بیش از سه حرف تشکیل شده اند.
در حال حاضر دامنه های بسیاری از نوع GTLD  در دسترس هستند، مانند: .game,.green,.edu,.org و غیره. محبوب ترین آنها پسوند .com است. در ابتدای معرفی این پسوند، قرار بوده برای سایت های تجاری مورد استفاده قرار بگیرد، اما امروزه برای هر نوع سایتی کاربرد دارد.

2. CCTLD

نوع دیگری از پسوندها، پسوندهای دو حرفی بوده و مخفف نام کشورها هستند. این پسوندها توسط سازمان‌های دولتی همان کشور مدیریت می‌شوند. از جمله این نوع پسوندها، میتوان به پسوند ir برای ایران، پسوند in برای هند و غیره اشاره کرد.

برخی از این پسوندهای کشوری، تنها توسط افراد ساکن در همان منطقه قابل ثبت هستند. نکته‌ای که در خصوص این نوع از پسوندها وجود دارد، این است که ربات‌های گوگل در رتبه‌بندی نتایج جستجو در مواجه با پسوندهای کشوری (مانند ir) نتایج را متناسب با کاربران همان منطقه (به عنوان مثال ایران) نمایش می‌دهد. البته عوامل بسیاری در رتبه بندی و SEO سایت شما موثرند که دامنه تنها یکی از این عوامل است.

بعد از اینکه فهمیدیم انواع مختلف دامنه چه هستند، حالا باید بدانیم انواع آن به چه صورت است. نام دامنه در بسیاری از پسوندهای مختلف در دسترس است. یکی از محبوب‌ترین‌ها com. است. گزینه‌های دیگری مانند org، .net،.tv،.info،.io. و موارد دیگر وجود دارد. با این‌حال ما همیشه توصیه می‌کنیم از پسوند دامنه com. استفاده کنید.

دامنه شامل سه بخش است

زیر دامنه: در حال حاضر کاملاً حذف‌ شده و مورد استفاده قرار نمی‌گیرد. همان www است.
نام دامنه: نام و آدرس اصلی سایت همان نام دامنه است مثلاً hamyarwp
پسوند دامنه: به Top Level Domain)TLD) معروف است مانند: com ،.ir،.net. و …

perfix domain- نام دامنه
پسوند نام دامنه

چه کسی مسئول سیستم نام دامنه (DNS) است؟

شرکت اینترنتی برای نام و شماره اختصاصی (ICANN) سیستم نام دامنه را مدیریت می‌کند. این‌ یک سازمان غیرانتفاعی است که سیاست‌ها را برای نام دامنه ایجاد و پیاده‌سازی می‌کند.

ICANN به شرکت‌های ثبت دامنه برای فروش دامنه اجازه می‌دهد. این شرکت‌ها مجاز به ایجاد تغییرات در رجیستری نام دامنه برای شما هستند.

نکات مهم در مورد انتخاب دامنه مناسب

در حال حاضر بیش از یک‌ میلیون سایت با دامنه ir. وجود دارد. برای دامنه‌های خارجی فعال در ایران مثل com.  آمار درستی در دسترس نیست. دامنه‌های ثبت‌شده در کل دنیا بیش از 350 میلیون دامنه است و این آمار روزبه‌روز بیشتر می‌شود و تعداد کسانی که می‌خواهند سایت ایجاد کنند روند صعودی دارد.

همان‌طور که در بالا ذکر کردیم نام دامنه یکتا است، اگر قصد دارید یک سایت برای خودتان ایجاد کنید بهتر است هرچه زودتر نام دامنه مناسب با کار خودتان را ثبت کنید تا شخص دیگری آن را ثبت نکند.
در اینجا چند نکته مهم برای انتخاب نام و ثبت دامنه مناسب را ذکر می‌کنیم:

  • سعی کنید نام دامنه‌ای که انتخاب می‌کنید ساده باشد تا به‌راحتی حفظ شود.
  • بهتر است نام دامنه انتخابی هنگام تایپ کردن ساده باشد و بتوان به‌آسانی آن را تایپ کرد.
  • ترجیحاً نام انتخابی برای دامنه کوتاه باشد.
  • نام دامنه بهتر است معنی داشته باشد.
  • قوانین انتخاب نام دامنه را رعایت کنید. مثلاً برای سایت‌های وردپرسی شما حق استفاده از کلمه wordpress را در دامنه خود ندارید.
  • سعی کنید نام دامنه انتخابی شما، اسم برند شما باشد.
  • نام انتخابی شما باید منحصربه‌فرد باشد.
  • بهتر است برای انتخاب نام دامنه از اعداد و خط فاصله استفاده نکنید.

توصیه می‌کنم که برای سایت خودتان هم دامنه با پسوند ir. و هم با پسوند com. تهیه کنید.

چگونه دامنه را خریداری کنیم؟ و کدام شرکت میزبانی برای خرید دامین مناسب است؟

شرکت میزبانی برای خرید دامین
شرکت میزبانی برای خرید دامین

بعد از اینکه متوجه شدیم دامنه چیست؟ حال باید بدانیم چگونه دامنه مورد نظر را خریداری کنیم؟ شرکت‌های بسیار زیادی برای ثبت و خرید دامنه وجود دارند. شما از هرکدام از شرکت‌ها خرید کنید تفاوتی در نحوه‌ی عملکرد دامنه ندارد، تنها تفاوت در قیمت و پشتیبانی شرکت مربوطه است. پیشنهاد همیار وردپرس ایران سرور است. می‌توانید در این سایت ثبت‌نام کنید و دامنه خودتان را خریداری نمایید.

در هنگام ثبت دامنه توسط شرکت های مختلف به برخی از نکات می‌بایست دقت کنید:

  1. ارائه پنل کاربری مدیریت دامنه: پس از ثبت دامنه، شرکت میزبانی می‌بایست یک پنل جهت مدیریت دامنه در اختیار شما قرار دهد. با استفاده از این پنل، شما می‌تواند آدرس NS و هاست متصل به دامنه را تغییر بدهید، مشخصات آن را تغییر دهید، دامنه را تمدید کنید و برخی از موارد مدیریت دامنه را شخصا انجام دهید.
  2. ثبت دامنه به نام شما: دقت کنید دامنه‌ای که خریداری می‌کنید حتما به نام شما ثبت شده و مالکیت آن کاملا محرز باشد. ممکن است برخی از شرکت‌ها، دامنه با قیمت ارزان به شما ارائه کنند اما در مقابل، مالکیت آن را در اختیار شما قرار ندهند. لذا در حقیقت، مالکیت آن دامنه در اختیار شما نیست و با افزایش محبوبیت سایت شما، ممکن است برای تمدید مبالغ غیر منطقی از شما طلب کنند.
  3. امکان انتقال: هر زمان واز هر شرکتی که ثبت دامنه را انجام می‌دهید، باید این امکان را داشته باشید که بتوانید دامنه را به شرکت دیگری منتقل کنید.
  4. قیمت: نوع دامنه تاثیری در سرعت و عملکرد سایت شما ندارد. لذا،اگر قیمت دامنه برایتان بسیار مهم است، می توانید برای ثبت دامنه ir اقدام کنید. دامنه IR، ارزان‌ترین دامنه محسوب می‌شود.

استفاده از ابزار namemesh برای پیشنهاد دامنه

ابزارهای متعددی برای پیشنهاد دامنه روی کار آمدند که به شما در انتخاب بهتر کمک کنند. ما نیز با بررسی و تحقیق ابزار خوبی به نام namemesh را پیدا کردیم که قابلیت جالبی دارد. همان‌طور که در تصویر پایین مشاهده می‌کنید، به راحتی با تعیین دسته خود می‌توانید پیشنهادات مختلفی را دریافت کنید:

domain suggest- پیشنهادات دامنه
پیشنهادات دامنه

همان‌طور که ملاحظه می‌کنید دسته‌های مختلفی مانند  music video، best appو… در پایین باکس جستجو وجود دارد که با کلیک روی آن، به تعداد بسیار زیادی پیشنهاد دامنه دریافت می‌کنید. همچنین می‌توانید نظر خود را داخل باکس جستجو وارد کنید تا پیشنهاداتی مبتنی بر آن به شما ارائه شود.

دامین چیست؟

در این مقاله سعی کردیم یک نگاه کلی به مفهوم دامنه چیست؟ بیندازیم. به نکاتی که در این مقاله آورده شده است دقت کنید، چون انتخاب و خرید دامنه یکی از مهم‌ترین بخش‌های هر سایت است. شما هم اگر سؤالی یا پیشنهادی در زمینه انتخاب دامنه مناسب دارید در دیدگاه‌ها ذکر کنید، ما حتماً پاسخگو خواهیم بود.

سؤالات متداول درباره دامنه

در زیر به برخی از سؤالاتی که ممکن است درباره نام دامنه داشته باشید، پاسخ داده‌ایم:

1- دوره استفاده از دامنه چقدر است؟

برای دامنه‌های ir. می‌توانید به‌صورت 1 ساله و یا 5 ساله دامنه خودتان را ثبت کنید. برای دامنه‌های خارجی معمولاً به‌صورت یک‌ساله است و شما باید هرسال دامنه خودتان را تمدید کنید.

2- منظور از ساب دامین (subdomain) چیست؟

اساساً ساب دامین یک دامنه کودک، تحت نام دامنه اصلی است. به‌عنوان‌مثال دامنه amir.hamyarwp.com یک ساب دامین از دامنه hamyarwp.com است. هنگامی‌که یک دامنه را ثبت می‌کنید، شما مجوز ایجاد زیر دامنه برای آن را هم دارید.

3- آیا می‌توانم ثبت یک دامنه را لغو کنم؟

برخی از شرکت‌های ثبت دامنه به شما اجازه می‌دهد تا هر زمان که مایل بودید دامنه خود را لغو کنید. اگر شما دامنه خود را لغو کنید، شرکت اجازه دارد دامنه را برای شخص دیگری ثبت کند. برخی از شرکت‌ها هم اجازه لغو دامنه را نمی‌دهند و منتظر می‌مانند که تاریخ انقضای دامنه به اتمام برسد.

در بیشتر موارد، شما هیچ‌گونه بازپرداختی برای دامنه دریافت نخواهید کرد. بااین‌حال، برخی از شرکت‌های ثبت دامنه دارای سیاست‌های بازپرداختی هستند که بهتر است قبل از لغو دامنه با آن‌ها در ارتباط باشید.

4- آیا می‌توانم وب‌سایت خود را به یک نام دامنه دیگر انتقال دهم؟

بله. شما می‌توانید هر زمان که مایل باشید، وب‌سایت خودتان را به یک دامنه جدید انتقال دهید. می‌توانید از آموزش ۰ تا ۱۰۰ انتقال سایت وردپرس استفاده کنید. در این آموزش نحوه‌ی انتقال دامنه فعلی به دامنه جدید به‌صورت کامل توضیح داده‌شده است.

5- آیا می‌توانم یک دامنه را به فروش برسانم؟

بله شما می‌توانید نام دامنه خود را به فروش برسانید. برای نام دامنه‌های خوب تقاضاهای زیادی وجود دارد. به‌عنوان‌مثال مارک زاکربرگ دامنه facebook.com را در سال 2008 به قیمت 8 میلیون دلار خریداری کرد.

اگر شما می‌خواهید دامنه‌ی خودتان را به فروش برسانید، می‌توانید از سایت rond.ir استفاده کنید.

6- آیا می‌توانم بیش از یک دامنه را خریداری کنم؟

بله؛ شما می‌توانید هرچند تا دامنه که لازم داشته باشید را خریداری کنید. محدودیتی در تعداد دامنه وجود ندارد.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
تقریبا
خیر

دیدگاهتان را بنویسید

ارسال دیدگاه به معنی این است که شما ابتدا قوانین ارسال دیدگاه را مطالعه کرده‌اید و با آن موافق هستید.

دیدگاه‌های این نوشته جدید ترین ها شاخص

  1. 5 سال عضو همیار وردپرس

    سلام
    میشه یعضی از مطالب سایت بجز محصولاتتان در همیار با ذکر منبع داخل وبلاگ یا سایت قرار داد مثل همین مطلب؟
    باتشکر

    • 7 سال عضو همیار وردپرس

      سلام
      درصورت قرار دادن منبع و لینک مقاله اشکالی نداره.

  2. 5 سال عضو همیار وردپرس

    سلام وقت بخیر
    اینجور که مطلع هستم اگر بخوایم سایتی در کنار سایت اصلی داشته باشیم بهتره در زیرپوشه قرار بدیم تا رنک سایت اصلی بگیره مثل دیجیکالا مگ که اول در زیر دامنه بود و بعد در پوشه مگ قرار گرفت ، سوال من اینه چرا شما برای سایت های همیار انقدر دامنه های مختلف دارید
    چرا از ورد پرس شبکه استفاده نکردید؟

    • 11 سال عضو همیار وردپرس

      سلام
      در ابتدای مسیر همینطور بودیم ولی بزرگتر که شد و بنا به مسايل حقوقی مجبور به جداسازی اونها شدیم.