شما پاسخ سوالاتتان را چگونه پیدا میکنید؟ اطلاعات لازم برای خرید محصولات موردنیازتان را از کجا بدست میآورید؟ قیمتهای محصولات را از چه راهی مقایسه میکنید؟ اگر این سوالات را تا هفت، هشت سال قبل هم کسی میپرسید، پاسخ این بود که به مغازههای بازار سر میزنم و از فروشندههای مختلف در مورد محصولات موردنیاز سوال میپرسم و درنهایت با مقایسه محصولات چند مغازه اقدام به خرید میکنم. اما در دنیای این روزها، کسی دیگر این کارها را نمیکند. در اولین قدم درست همانجایی که نشسته، گوشی را برمیدارد و چیزی که میخواهد را در گوگل جستجو میکند. پس از چند دقیقه هم با مطالعه صفحات مختلف به اطلاعاتی که نیاز داشته، میرسد و احتمالا یکی از همان صفحات را برای خرید محصول خود انتخاب میکند. این چیزی است که جادوی تولید محتوا برای انسان امروز میسر کرده و گوگل یا شبکههای اجتماعی آن را به کاربران میرسانند.
چه بخواهید، چه نخواهید برای زندگی در دنیای امروز با تولید محتوا سروکار خواهید داشت. اگر کسبوکار شما یک مغازه فروش اجناس است، برای فروش محصولاتتان باید تولید محتوا کنید، اگر کار شما شرکتی است باز هم برای جذب مشتری نیاز به تولید محتوا دارید. خلاصه اینکه امروزه حتی اگر در خانه هم بنشینید، میتوانید با تولید محتوا کسب درآمد کنید. در این مقاله از همیاروردپرس به آموزش تولید محتوا پرداختهایم و قدمهایی که لازم است برای تولید محتوا بردارید را بررسی کردهایم. اگر شما هم تصمیم خود را برای ورود به دنیای محتوا گرفتهاید، خواندن این مقاله به شما کمک میکند قدمهای خود را اصولی و بابرنامه بردارید.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- تولید محتوا چیست؟
- استراتژی بازاریابی محتوا
- آموزش تولید محتوا
تولید محتوا چیست؟
تولید محتوا فرایندی است که در آن براساس نیاز مخاطب هدف خود، ایدههایی برای ارائه اطلاعات درنظر میگیرید تا آنها را بهصورت متنی یا تصویری بسازید. سپس این محتوا را به صورت، پست بلاگ، اینفوگرافیک یا دیگر راههای ممکن به مخاطب هدف خود میرسانید.
اهمیت تولید محتوا
تولید محتوا خط مقدم فعالیت هر کسبوکاری در بازاریابی درونگرا است. وقتی شما اقدام به تولید محتوا میکنید، اطلاعاتی مفید و کاربردی را بهصورت رایگان دراختیار کاربران قرار میدهید. با این کار مشتریان احتمالی را به وبسایت خود جذب میکنید و میتوانید با مشتریان قبلی خود تعامل برقرار کرده و آنها را به خود وفادار سازید. جالب است بدانید که بازاریابی محتوا، نرخ بازگشت سرمایه کسبوکار شما را بهشدت افزایش میدهد. به آمارهای زیر توجه کنید:
- بازاریابی محتوایی میتواند نسبت به بازاریابی سنتی تا سه برابر بیشتر، سرنخ مشتری برای شما ایجاد کند.
- کسبوکارهای کوچک و متوسطی که از بازاریابی محتوا استفاده میکنند تا 126 درصد سرنخ مشتری بیشتری نسبت به آنها که از این روش استفاده نمیکنند، بدست میآورند.
- 61 درصد خریدهای آنلاین در نتیجه خواندن یک متن بلاگ سایت انجام میشود.
- وبسایتهایی که هر ماه 16 متن بلاگ منتشر میکنند، نسبت به سایتهایی که کمتر از 4 پست بلاگ منتشر میکنند، 5/3 برابر ترافیک بیشتری دارند.
در واقع آنچه از این آمارها بدست میآید، تاثیری است که تولید محتوا میتواند بر رشد کسبوکار شما داشتهباشد. اگر تاکنون فکری برای تولید محتوا در سایت خود نداشتهاید، نگران نباشید. با آموزش تولید مححتوا در ادامه این راهنما با ما همراه باشید.
استراتژی بازاریابی محتوا
شما هیچوقت تا نقشه ساختمان را تهیه نکردهباشید، اقدامی برای ساخت ساختمان نمیکنید و اگر روی طرح کسبوکار خود کار نکردهباشید، کاری برای راهاندازی آن انجام نمیدهید. در مورد تولید محتوا هم لازم است بههمین اندازه حساسیت داشتهباشید و قبل از شروع به هرکاری برای استراتژی بازاریابی محتوایی خود برنامهریزی کنید. اگر از این کار سرباز زنید، احتمال زیادی وجود دارد که روند بازاریابی محتوایی شما با شکست مواجه شود. در ادامه آموزش تولید محتوا، قدمهای لازم برای تدوین استراتژی محتوا را بررسی میکنیم:
اهداف خود را از تولید محتوا تعیین کنید
برای واردشدن به بازاریابی محتوایی هم باید مثل هر کمپین بازاریابی دیگری، از قبل اهداف خود را تعیین کنید، اهدافی که برگرفته از اهداف کلی کسبوکار شما است. این اهداف میتواند گستره وسیعی از افزایش بازدید سایت گرفته تا افزایش سرنخهای مشتریان را شامل شود. مثلا ممکن است کسبوکاری هدف خود را از بازاریابی محتوایی، افزایش 25 درصدی بازدیدکنندگان مطالب بلاگ سایت از طریق جستجوی ارگانیک درنظر بگیرد. پس از تعیین اهداف، باید هر محتوایی که میسازید در راستای تامین همان اهداف باشد.
پرسونای هدف خود را مشخص کنید
تدوین استراتژی محتوا چیزی بیشتر از تعیین نوع محتوای تولیدی است. شما ابتدا باید بدانید با چه کسی میخواهید حرف بزنید؟ چگونه میخواهید با او حرف بزنید و کجا میخواهید او را پیدا کنید؟ در واقع نکته کلیدی در آموزش تولید محتوا این است که طوری محتوای خود را تولید کنید تا هر مخاطبی احساس کند مستقیما در حال صحبت با او هستید. تنها راه حل شکلگیری این احساس، صمیمیشدن با مخاطب است. درواقع شما باید آنها را طوری بشناسید که یک دوست قدیمی خود را میشناسید. شما باید از موانع ذهنی، محدودیتها، چالشها، ترسها و علاقهمندیها و حتی فانتزیهای ذهنی مخاطبان خود آگاه باشید و در روند تولید محتوا آنها را درنظر بگیرید.
بهترین راه برای رسیدن به این منظور، تعیین پرسونای هدف است. پرسونا درواقع شخصیتی است که شما میخواهید محتوای خود را به او برسانید. این شخصیت خیالی نماینده مخاطب هدف شما است، کسانی که میتوانند مشتری احتمالی شما باشند. بخشی از پرسونای هدف، با استفاده از تحقیقات بدست میآید، بخشی از آن را باید حدس بزنید و بخشی از آن را باید با استفاده از تجربههای خود در برخورد با مشتریان مشخص کنید. درنهایت این اطلاعات یک تصویر واضح و روشن از مشتریان احتمالی شما ایجاد میکند.
روند سفر مشتری را درنظر بگیرید
وقتی شما دچار سردرد میشوید، اولین چیزی که میخواهید بدانید کشف علت بروز سردرد است. احتمالا بدنتان دچار کمآبی شده، یا کافئین روزانه بدنتان به آن نرسیده یا شاید هم بیمار شدهاید. بعد از اینکه علت را فهمیدید، به سراغ راه حل میروید، مثلا مایعات میخورید، قهوه روزانه خود را میل میکنید یا قرص سردرد مصرف میکنید. در مرحله آخر هم ممکن است بین راه حلها انتخاب کنید، مثلا اینکه آب معدنی بخورید یا آب میوه. یا اینکه ژلوفن بخورید یا استامینوفن.
روندی که در این قسمت بیان شد، مثالی است از سفر مشتری. هرکدام از مشتریهای شما برای رسیدن به چیزی که میخواهند یک مسیر با مراحل مشخص را طی میکنند. این مراحل شامل آگاهی، توجه و تصمیمگیری است. اما هرکدام از مشتریهایی که سمت شما میآیند ممکن است در یکی از این مراحل قرار داشتهباشند.
مثلا شخصی بهدنبال کسب اطلاعات اولیه در مورد مشکل خود و راه رفع آن است. شخص دیگری محصول موردنیاز خود را انتخاب کرده و بهدنبال پیداکردن محصول با مناسبترین قیمت است. شما باید در تولید محتوا همه این مراحل را درنظر داشتهباشید و برای مشتریان احتمالی که در هرکدام از مراحل قرار دارند، محتوای مختص به خودشان را تولید کنید. با این کار میتوانید مطمئن باشید که هر کاربری که به سایتتان وارد میشود، اطلاعات لازم و کاربردی پیدا میکند.
علاوه بر اینها باید برای هر مرحله از سفر مشتری، فرمت محتوای موردنیاز آن را تولید کنید. کاربری که در مرحله آگاهی قرار دارد، نیازی به دیدن دموی محصول شما ندارد، بلکه به دنبال خواندن مقالهای درمورد مشکل خود و راهحلهای آن است. برعکس مشتری که در مرحله تصمیم قرار دارد، نیازی به خواندن مقاله بلند و طولانی ندارد بلکه میخواهد محصول نهایی شما را ببیند. پیشنهاد میشود برای هر مرحله از خرید، فرمتهای محتوای زیر را تولید کنید:
- آگاهی: بلاگ پست، چکلیست، نکات کاربردی، اینفوگرافیک، کتاب الکترونیکی، بازی و کوییز
- توجه: پادکست، وبینار، چارت و نمودارهای مقایسهای
- تصمیم: دمو، نسخه رایگان، راهنمای محصول، مشاوره رایگان و…
محتوای قبلی خود را یک بار بررسی کنید
اگر تا امروز تولید محتوا انجام میدادید اما از استراتژی خاصی پیروی نمیکردید، ایرادی ندارد. هنوز فرصت هست تا نهتنها استراتژی خود را انتخاب کنید بلکه محتوای قبلی خود را هم با آن هماهنگ کنید. کافی است لیستی از محتواهای تولیدشده را تهیه کرده و آنها را در یک جدول وارد کنید. برای هرکدام از موارد کلمات کلیدی، پرسونای مخاطب، مراحل سفر مشتری و فرمت محتوا ستونهایی ایجاد کنید. سپس مقدار هر ستون را در مقابل هرکدام از محتواها بنویسید. بدینترتیب جدولی دارید که برای هرکدام از محتواهای تولیدشده قبلی، کلمات کلیدی، پرسونا و…. آن مشخص شده است. در مرحله بعد ستونهایی برای اهداف کلیدی ایجاد کرده و مقابل هرکدام از محتواها، مقدار ایدهآل هدف و مقدار بدستآمده را بنویسید. این اهداف میتوانند میزان بازدید، تعداد اشتراکگذاری، تعامل مخاطبین و موارد قابل اندازهگیری دیگری باشد. بدینترتیب برآوردی از عملکرد محتواها بدست میآورید. حالا میتوانید آنها را براساس این عملکرد به دستههای با عملکرد خوب، نیاز به بهبود، نیاز به دوبارهنویسی و نیاز به ادغام با یک پست دیگر تقسیمبندی کنید و در آینده آنها را انجام دهید.
فرمت درست را انتخاب کنید
یادتان هست در قسمتهای قبلی آموزش تولید محتوا به تهیه پرسونای مخاطب پرداختیم. حالا وقت استفاده از آن رسیده است. شما باید محتوای خود را برای پرسونا ایجاد کنید. پس باید در فرمتهایی تولید محتوا کنید که مخاطب فرضی شما از آن خوشش بیاید و آن را دنبال کند. این فرمتها میتواند شامل ویدئو، بلاگ پست، اینفوگرافیک، کتاب الکترونیکی، پادکست یا هر فرمت خلاقانه دیگری باشد. مهمترین نکته در این بخش از آموزش تولید محتوا این است که مخاطب شما با فرمت انتخابشده ارتباط برقرار کند. نکته مهم دیگر این است که هر فرمتی را انتخاب کنید باید بتوانید به آن پایبند بمانید و در فواصل زمانی که تعیین کردهاید، محتوای موردنظر خود را تولید کنید. برای مثال پادکست فرمت محتوای بسیار جذابی است و بااستقبال زیادی هم مواجه شده اما اگر وقت و حوصله لازم برای تولید مرتب پادکست را ندارید، از یک فرمت سادهتر استفاده کنید تا بتوانید بهطور مرتب در آن تولید محتوا کنید. اما فارغ از این موضوع، برای انتخاب فرمت صحیح میتوانید این سوالات را از خودتان بپرسید:
- محتوا را برای کدام مرحله از سفر مشتری میخواهید؟
- استفاده از این محتوا چقدر برای مخاطبان راحت است؟
- پرسونای هدف شما، وقت خود را در فضای آنلاین کجا میگذراند؟
- برای کدام فرمت میتوانید به صورت مرتب تولید محتوا کنید؟
- در کدام فرمت میتوانید محتوایی تولید کنید که قابل رقابت با دیگران باشد؟
تبلیغ محتوا
اگر وقت و انرژی خود را کامل روی تولید محتوا بگذارید و بهترین محتوای ممکن را تولید کنید، چندین قدم از رقبای خود پیش افتادهاید. اما اگر کسی محتوای خوب شما را نبیند، چه فایدهای دارد؟ در یک دنیای ایدهآل، هربار که محتوایی را روی سایت خود میگذارید، افراد زیادی که بهصورت مرتب به سایت شما سر میزنند، آن را میخوانند و برای دیگران هم میفرستند. اما دنیای واقعی به این شکل نیست. در دنیای واقعی باید با هربار انتشار محتوا برای رساندن آن به دست مخاطب هدف، تلاش جداگانهای بکنید. چیزی که در این بخش از آموزش تولید محتوا بر آن تاکید داریم، همین تبلیغ محتوا است.
در فضای اینترنت راههای مختلف و متنوعی برای تبلیغ محتوای شما وجود دارد اما لازم است آن را بر اساس پرسونای هدف خود انتخاب کنید. اینکه پرسونای شما بیشتر وقت خود را کجا میگذراند؟ چند وقت یکبار میخواهد محتوای جدیدی از شما ببیند؟ دوست دارند محتوای شما را چگونه استفاده کنند؟ و… در ادامه آموزش تولید محتوا به بررسی راههای مختلف تبلیغ محتوا میپردازیم:
- شبکههای اجتماعی: از آنجا که شبکههای اجتماعی محل خوبی برای برقراری ارتباط با دیگران است، میتوانید از آن برای رساندن پیام کسبوکار خود به کاربران استفاده کنید. در شبکههای اجتماعی هم میتوانید تولید محتوا کنید و هم میتوانید محتوای سایت خود را تبلیغ کنید. اینستاگرام، یوتیوب، تلگرام، فیسبوک، توییتر و… ازجمله شبکههای اجتماعی پرطرفداری هستند که لازم است برای اشتراکگذاری محتوای سایت خود از آنها استفاده کنید.
- ایمیلمارکتینگ: ایمیلمارکتینگ همواره یکی از بهترین راهها برای دسترسی به مخاطب است، بهخصوص برای تبلیغ محتوا. زیرا افرادی که در لیست ایمیل شما قرار دارند، کسانی هستند که گلچین شدهاند و قبلا به طریقی ارتبط خود را با فضای کسبوکار شما نشان دادهاند. ازاینرو احتمال دیدن محتوا از سوی آنها بیشتر از دیگران است. به علاوه در ایمیل مارکتینگ شما میتوانید مخاطبین را دستهبندی کنید و برای هر دسته، محتوای موردعلاقه خودشان را بفرستید. بدینترتیب احتمال رضایت این مخاطبان و دیدن محتوای سایت شما باز هم بیشتر میشود.
- تبلیغات پولی: تبلیغات کلیکی به شما کمک میکند در مقابل دید تعداد زیادی از مخاطبین خود قرار گیرید و از مزایای آن بهرهمند شوید. ازآنجاکه هزینه این نوع تبلیغات بر اساس تعداد کلیک کاربران محاسبه میشود، هزینهای که برای آن میکنید، هدفمند و در ازای ورود کاربر به سایت شما است. تبلیغات کلیکی را میتوانید در سایتهای مختلف انجام دهید یا از طریق گوگل ادز کمپین تبلیغاتی اجرا کنید. بهخصوص در مواقعی که تعداد مخاطبین شما کاهش پیدا کرده، استفاده از تبلیغات کلیکی میتواند تا حد زیادی مخاطبینتان را زیاد کند.
آموزش تولید محتوا
حتما شما هم بهعنوان یک بازاریاب که در فضای دیجیتال مارکتینگ فعالیت میکنید، آنقدر سرتان شلوغ هست که وقتی برای تلفکردن با آزمون و خطا نداشتهباشید. ازآنجاکه در روند تولید محتوا احتمال بروز خطا زیاد است، معمولا در آموزش تولید محتوا تاکید زیادی بر قدمگذاشتن طبق اصول داریم. بدینترتیب تا حد زیادی میتوانید مطمئن باشید که به نتیجه دلخواه خود دست پیدا خواهید کرد. در ادامه آموزش تولید محتوا، به معرفی قدمهای لازم برای ساخت محتوا میپردازیم:
تحقیق کلمات کلیدی
ایجاد پرسونای مخاطب میتواند ایدههای خوبی در زمینه موضوعات موردعلاقه مخاطبان و سوالات احتمالی آنها به شما بدهد. این برای شروع قدم خیلی خوبی است اما اگر بخواهید در مقیاس بزرگتری به آن نگاه کنید، کافی نیست. درواقع شما نیاز دارید اطلاعات بیشتر و دقیقتری از چیزی که کاربران واقعا جستجو میکنند، اینکه هر موضوع چندبار در ماه جستجو میشود و رقابت بر سر رتبهگرفتن در آن چقدر سنگین است، مسائلی هستند که لازم است بدانید.
اینها اطلاعاتی هستند که در روند تحقیق کلمات کلیدی به آن دست پیدا خواهید کرد. با استفاده از تحقیق کلمات کلیدی میفهمید کدام کلمات کلیدی میتوانند ترافیک بیشتری برای سایت شما فراهم کنند، رتبهگرفتن در کدام کلمات سختتر است و اینکه سرمایهگذاری و تولید محتوا برای کدام کلمه کلیدی ارزش بیشتری برای شما ایجاد میکند. وقتی شما سایت خود را تازه راهاندازی کرده و قصد تولید محتوا برای آن دارید، دامنه شما هنوز اعتبار چندانی نزد گوگل ندارد. در چنین شرایطی رتبهگرفتن در کلمات کلیدی پررقابت واقعا کار سختی است. در این موارد بهتر است به سراغ کلمات کلیدی بروید که در عین کمبودن رقابت در آنها، حجم جستجوی بالایی داشتهباشند. پس از مدتی با تولید محتوای ارزشمند و گرفتن رتبههای بالا در کلمات کلیدی کمرقابت، اعتبار دامنه شما نزد گوگل بالا میرود و میتوانید به سراغ کلمات کلیدی پررقابت بروید. یکی از بهترین پیشنهادها برای شروع کار استفاده از کلمات کلیدی long-tail است. عبارتهایی چندکلمه ای که رقابت در آنها کمتر است و به موضوعات خاصتری اشاره میکنند. رتبهگرفتن در این عبارتها خیلی راحتتر از کلمات کلی است.
ساختار محتوا
بعد از اینکه کلمات کلیدی هدف خود را مشخص کردید، حالا وقت آن رسیده که شروع به ایدهپردازی برای محتوای موردنیاز هر کلمه کلیدی بکنید. یکی از بهترین روشهایی که میتوانید برای سازماندهی محتواها و صفحات سایت خود استفاده کنید، ساختار صفحات پیلار و کلاستر است. در این ساختار چند کلمه کلیدی هدف را بهعنوان زیرمجموعه یک موضوع کلی در نظر میگیرید. سپس صفحه پیلار را با یک محتوای طولانی و جامع به کلمه کلیدی کلی اختصاص میدهید. برای هرکدام از موضوعات زیرمجموعه یک صفحه کلاستر را اختصاص میدهید که محتوایی عمیق و کامل برای آن تولید میکنید. سپس از صفحه پیلار به هرکدام از صفحات کلاستر لینک میدهید و از هرکدام از صفحات کلاستر هم به صفحه پیلار موردنظر لینک میدهید. بدینترتیب یک خوشه موضوعی با ساختار پیلار و کلاستر ایجاد کردهاید. این روش هم بهخوبی مطالب سایت را سازماندهی میکند و هم باعث ارتقا رتبه شما در گوگل میشود.
نوشتن محتوا
در این مرحله از آموزش تولید محتوا وقت آن رسیده که به سراغ اصل موضوع یعنی نوشتن محتوا برویم. البته منظور از نوشتن همان ساختن محتوا است، چه متن مینویسید، چه ویدئو یا پادکست میسازید، نکات تقریبا یکسانی را باید رعایت کنید. در ادامه مهمترین نکات لازم در حین تولید محتوا را مرور میکنیم:
- برای پرسونای هدف بنویسید، همه علایق، دلخوشیها، ترسها و… آنها را در نوشتن مدنظر قرار دهید.
- عنوان، توضیحات متا و دیگر قابلیتهای صفحات وب را برای جذب مخاطب بهکار ببرید
- محتوایی منحصربفرد بسازید. اگر چیزی ارائه دهید که قبلا در اینترنت وجود دارد کمتر کسی به سراغ آن میآید. بنابراین به فکر تولید محتوایی باشید که اطلاعات مفید و بروزی به مخاطب بدهد
- سعی کنید با زبانی واضح و بهصورت مختصر و مفید با مخاطب صحبت کنید
ویرایش محتوا
هیچکس نمیتواند ادعا کند در همان بار اول تولید محتوا، محتوایی کامل و بینقص میسازد. بههرحال در روند کار اشتباهاتی پیش میآید. بههمین دلیل بهتر است قبل از انتشار محتوا یک بار آن را ویرایش کنید. برای این کار میتوانید مدتی بعد از تولید محتوای اولیه اقدام کنید تا نگاهی تازه به آن داشتهباشید. در این مرحله به طول جملات و پاراگرافها، تعداد دفعات استفاده از کلمات کلیدی در متن، لحن محتوا، واضحبودن آن و مواردی از این قبیل دقت کنید.
قطعا انتشار محتوا کاری جز آپلود و کلیک روی دکمه انتشار ندارد اما چیزی که باعث میشود جداگانه به آن بپردازیم، نحوه انتشار محتوا برای جذب مخاطب بیشتر است. اگر طبق یک جدول زمانبندی ثابت محتوای سایت خود را منتشر کنید، مخاطبان میفهمند که در چه زمانهایی برای دیدن محتوای جدید به سایت شما سر بزنند. همچنین اگر برای مناسبتها یا ترندهای روز تولید محتوا کردهاید، باید حتما به زمان انتشار آن دقت لازم را داشتهباشید تا از تاریخ عقب نمانید.
جمعبندی
در این مقاله به آموزش تولید محتوا و نکات مربوط به آن پرداختیم. با اجرای مراحل گفتهشده و رعایت دقیق نکات میتوانید محتوایی بسازید که برند شما را گسترش داده و فروش بالایی برایتان ایجاد کند. بدینترتیب بازاریابی محتوایی به یکی از مهمترین کانالهای درآمدی کسبوکار شما تبدیل میشود. چنانچه سوالی درمورد این راهنما داشتید حتما در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
منبع : Hubspot