
همانطور که میدانید یک سایت وردپرسی بدون قالب، ظاهر خاصی نداشته و مخاطبپسند نیست. بنابراین ما قالبی را مطابق با فعالیتهای خود انتخاب کرده و نصب میکنیم تا ظاهر جذابی به آن ببخشیم. حال از طرفی به دلایل مختلف اعم از تغییر قالب، حذف قالبهای اضافی و … نیاز به حذف قالب وردپرس نیز داریم. درباره روش نصب قالب صحبت کردیم و امروز تصمیم داریم پیرامون روشهای حذف آن صحبت کنیم.
انواع روش های حذف قالب وردپرس چیست؟
قالبی که نصب کردید قدیمی شده، به نظر شما زشت و بدشکل شده، امکانات کمی دارد و شاید دیگر بهروزرسانی نمیشود. اینجاست که شما باید تصمیم به تعویض قالب بگیرید.
همانطور که میتوانیم به روشهای مختلفی قالب وردپرس را نصب کنیم، میتوانیم به چند روش نیز آن را حذف کنیم. این روشها عبارتاند از:
- حذف قالب از پیشخوان وردپرس
- حذف قالب از طریق FTP
- حذف قالب از طریق سیپنل
شما میتوانید به هر روشی که تمایل دارید این کار را انجام دهید. در ادامه هر کدام را بطور کامل برایتان شرح خواهیم داد.
آموزش حذف قالب وردپرس
همانطور که در بالا گفتیم امکان حذف قالب وردپرس به سه روش وجود دارد که در آموزش وردپرس از مبتدی تا پیشرفته همین سه روش مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه هر کدام را بطور کامل آموزش خواهیم داد.
حذف قالب از پیشخوان وردپرس
سادهترین و سریعترین راه برای حذف یک قالب وردپرس از طریق داشبورد (رابط کاربری ادمین وردپرس) است. برای مشاهده لیست قالبهای نصب شده روی سایت خود، به بخش نمایش > پوسته بروید:
در بالا، میتوانید ببینید که قالبهایی در سایت موجودند. به یاد داشته باشید که قالب فعال قابل حذف نیست. اگر میخواهید قالب فعال را حذف کنید، ابتدا باید قالب دیگری را فعال کنید. برای حذف یک قالب، ماوس خود را روی قالبی که میخواهید حذف کنید، ببرید و روی آن کلیک کنید (پیام «جزئیات قالب» هایلایت خواهد شد):
در پنجره هایلایت شدهای که تازه باز شده است، روی دکمه «حذف» در پایین کلیک کنید. وردپرس از شما میپرسد که آیا میخواهید قالب را حذف کنید. برای تکمیل فرآیند، روی «تأیید» کلیک کنید.
قطعا این روش برای هر کسی که دسترسی به پیشخوان وردپرس و بخش قالبها دارد کار بسیار سادهای است و میتوان خیلی راحت قالب را حذف کرد.
حتما بخوانید: معرفی افزونه های ضروری وردپرس
حذف قالب از طریق FTP
در برخی موارد، به عنوان مثال، به دلیل عدم دسترسی به یک قالب وردپرس برای مدتی، نمیتوانید آن را از داشبورد خود حذف کنید. این میتواند در مواردی باشد که سطح دسترسی محدودی دارید. اگر به تازگی هک شدهاید، یا اگر پس از بهروزرسانی باگی وجود دارد ممکن است باز هم با همین مشکل مواجه شوید.
یک راه حل جایگزین، استفاده از یک کلاینت FTP (پروتکل انتقال فایل) است. این نرمافزاری است که به شما امکان میدهد با سرور خود ارتباط برقرار کنید و فایلها و پوشهها را به صورت آنلاین ارسال یا حذف کنید. از جمله معروفترین و کارآمدترین نرمافزارها عبارتند از:
Filezilla (رایگان، همانی که من در اینجا استفاده خواهیم کرد)
Cyberduck (رایگان)
Transmit (پولی)
در اینجا روش کار در ۳ مرحله پیش روی ماست.
مرحله ۱: اتصال به FTP
برای اتصال به FTP، به اطلاعات زیر نیاز دارید:
اطلاعات هاست
شناسه (نام کاربری یا نام کاربری)
رمز عبور
این سه اطلاعات را میتوانید در ایمیلی که از سمت هاستینگ شما ارسال شده مشاهده کنید. آنها را در قسمتهای زیر وارد کنید:
مرحله ۲: دایرکتوری حاوی قالبهای خود را پیدا کنید
پس از اتصال، روی روت سایت خود دوبار کلیک کنید. بسته به هاست، این دایرکتوری نام متفاوتی دارد. حالا، این مسیر را دنبال کنید تا به لیست قالبهای نصب شده روی سایت خود دسترسی پیدا کنید: wp-content/themes.
در داخل این پوشه، برای هر قالب یک دایرکتوری دارید:
مرحله ۳: قالب وردپرس مورد نظر خود را حذف کنید
برای اتمام کار، با کلیک روی پوشه قالب، آن را انتخاب کنید. سپس کلیک راست کرده و گزینه «delete» را انتخاب کنید.
به طور پیشفرض، کلاینت FTP به شما نمیگوید کدام قالب فعال است. بنابراین باید از قبل مطمئن شوید که میخواهید کدام قالب (بهویژه نام دقیق آن) را حذف کنید. فایلزیلا از شما میخواهد انتخاب خود را تأیید کنید. روی تأیید کلیک کنید و کار را به اتمام برسانید.
حذف قالب از طریق سیپنل
اگر رابط مدیریت شما هنوز غیرقابل دسترس است اما با یک کلاینت FTP راحت نیستید، چه باید کرد؟
راه سومی برای حذف قالب وردپرس شما وجود دارد. این راه دسترسی به پنل هاست است. یکی از معروفترین پنلهای مدیریتی cPanel نام دارد، به همین دلیل نحوه استفاده از آن را در زیر توضیح خواهم داد. با استفاده از اطلاعات کاربری موجود وارد cPanel خود شوید. در بخش «فایلها»، روی «File Manager» کلیک کنید:
سپس همان مسیری را که در روش FTP نشان داده شده است، دنبال کنید. به روت سایت خود (مثلاً public_html) بروید و سپس به wp-content/themes/ بروید. روی قالبی که میخواهید حذف کنید کلیک راست کرده و سپس روی «delete» کلیک کنید و عملیات را تأیید کنید:
حتما بخوانید: آموزش ساخت جدول در وردپرس بدون کدنویسی
نکات مهم قبل از حذف قالب در وردپرس
قبل از اینکه به یکی از سه روش بالا قالب موردنظر را حذف کنید، کمی صبر کنید و نکاتی را برای جلوگیری از خطا و مشکلات درنظر بگیرید تا بعدها پشیمان نشوید.
مطمئن شوید که از قالب چایلد استفاده نمیکنید
برای شروع، مطمئن شوید که از قالب چایلد استفاده نمیکنید. قالب چایلد، قالبی است که به قالب اصلی شما متصل شده و قالب والد نامیده میشود. این قالب تمام ویژگیها، طراحی و چیدمان قالب والد را به ارث میبرد و میتوان آن را بدون دست زدن به قالب والد سفارشیسازی کرد. اساساً این روشی برای تغییر قالب وردپرس بدون تغییر آن و امکان بهروزرسانی بدون نگرانی است.
برای اطلاع از فعال بودن قالب فرزند در سایت خود، به بخش نمایش > قالبها بروید و روی قالب فعال خود کلیک کنید. اگر عبارت «این یک قالب فرزند از… است» نمایش داده نمیشود، مشکلی نیست.
اگر، همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید، از یک قالب فرزند استفاده میکنید، قالب والد آن را حذف نکنید! در غیر این صورت، قالب فرزند شما دیگر کار نخواهد کرد و ممکن است با خطاهایی در صفحه مواجه شوید.
سایت خود را ذخیره کنید
در مرحله دوم، توصیه میکنم از سایت خود (فایلها + پایگاه داده) یک نسخه پشتیبان تهیه کنید. برای این کار، چندین گزینه دارید:
- از یک افزونه اختصاصی مانند UpdraftPlus استفاده کنید
- از یک ابزار بکآپ مانند WP Umbrella (لینک وابسته) یا ManageWP استفاده کنید
از یک سرویس پشتیبانگیری ارائه شده توسط شرکت میزبان خود استفاده کنید. با داشتن نسخه پشتیبان در جیب خود، در صورت حذف اشتباه قالب، میتوانید به راحتی سایت خود را بازیابی کنید.
اول نسخه تستی را اجرا کنید
برای اینکه بیشتر خودتان را پوشش دهید، یک نکته خوب این است که ابتدا یک قالب وردپرس را در یک محیط آزمایشی حذف کنید. اگر مشکلی پیش بیاید، هیچ ریسکی نمیکنید زیرا تغییرات در محیط عملیاتی (آنلاین) رخ نمیدهند. برای راهاندازی یک سایت آزمایشی، میتوانید:
- به صورت لوکال (روی رایانه خود) با این ابزار کار کنید.
- با استفاده از یک افزونه اختصاصی مانند WP STAGING، یک سایت آزمایشی طراحی کنید.
اگر نمیخواهید از یک محیط آزمایشی استفاده کنید، توصیه میکنیم به طور موقت یک صفحه در دست تعمیر در سایت خود فعال کنید. همانطور که در این مقایسه توضیح داده شده است، چندین افزونه به شما امکان میدهند به راحتی یک صفحه تعمیر و نگهداری ایجاد کنید.
تکه کدهای خود را نگه دارید
در نهایت، به فکر بازیابی هر قطعه کدی باشید که در فایل functions.php قالبی که میخواهید حذف کنید، اضافه شده است. اگر میخواهید از آنها در قالب جدیدی استفاده کنید، آنها را در فایل functions.php قالب قرار دهید. و اگر به صورت دستی یک کد رهگیری برای پیگیری ترافیک سایت خود (مثلاً از طریق گوگل آنالیتیکس) اضافه کردهاید، آن را در قالب جدید خود ادغام کنید. البته که بهتر است از همان ابتدا به کمک افزونه WPCode قطعه کدها را اضافه کنید تا در زمان حذف و تغییر قالب مشکلی رخ ندهد.
چرا باید به صورت کامل قالب را از وردپرس حذف کنیم؟
اگرچه حذف یک قالب وردپرس تصمیمی نیست که به راحتی گرفته شود، دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است بخواهید این قدم را بردارید:
- شما دیگر طراحی فعلی سایت خود را دوست ندارید و میخواهید با تغییر قالب فعلی، آن را دوباره طراحی کنید.
- شما مرتباً با مشکلات فنی در قالب خود مواجه میشوید، مثلاً هنگام بهروزرسانی سایت وردپرس خود با برخی افزونهها ناسازگاری دارید.
- قالب شما قدیمی است که میتواند بر امنیت کلی سایت شما تأثیر بگذارد.
- شما به تازگی یک قالب جدید را برای تغییر آزمایش کردهاید، اما مناسب شما نیست.
- شما متوجه شدهاید که قالب شما دلیل اصلی سرعت بارگذاری کند صفحات شماست.
- شما دیگر از قالب قدیمی استفاده نمیکنید و میخواهید آن را حذف کنید زیرا دیگر مفید نیست. این یک روش خوب برای جلوگیری از بارگذاری غیرضروری پایگاه داده شماست.
تفاوت بین حذف و غیرفعال کردن قالب در وردپرس چیست؟
قبل از ادامه، درک تفاوت بین غیرفعال کردن و حذف یک قالب وردپرس مهم است. به طور پیشفرض، شما باید یک قالب را در سایت وردپرس خود فعال کنید. این بدان معناست که میتوانید چندین قالب نصب کنید بدون اینکه همه آنها فعال شوند. در این حالت، آنها غیرفعال میشوند اما همچنان در سایت شما نصب هستند. شما همچنان بهروزرسانیهای آنها را دریافت خواهید کرد.
در نهایت، وقتی یک قالب را حذف میکنید که همان حذف و نصب آن است؛ تمام فایلهای آن و پیکربندی مرتبط با آن را حذف میکنید. با این حال، نگران نباشید: محتوای سایت شما (پستها، صفحات و رسانهها) هنگام حذف قالب حفظ میشود! از طرف دیگر، برخی از افزونهها و بلوکها (یعنی ابزارکها) که با قالب نصب شدهاند ممکن است ناپدید شوند.
امنیت سایت با حذف کردن قالبهای قدیمی به خطر میافتد؟
اتفاقا باید بگوییم که حذف قالب وردپرس که قدیمی است، نه تنها سایت را به خطر نمیاندازد بلکه مفید نیز هست. فقط باید به درستی و بصورت اصولی انجام شود. نگه داشتن یک قالب غیرفعال در سایت شما معمولاً بیخطر است، مگر اینکه دیگر بهروزرسانی نشود. در این حالت، هکرها میتوانند از آسیبپذیریهای خاصی برای تزریق اسکریپتهای مخرب و آلوده کردن سایت شما استفاده کنند.
مهم است بدانید که وقتی یک قالب دیگر بهروزرسانی نمیشود، توسعهدهنده آن دیگر نقصهای امنیتی که ممکن است شناسایی شوند را اصلاح نمیکند. از این رو، خطر مواجهه با مشکلات بیشتر میشود. در این مرحله، حذف قالب وردپرس ضروری میشود.
علاوه بر این، هر چه قالبهای بیشتری روی سایت خود نصب کرده باشید، احتمال مواجهه با مشکلات امنیتی بیشتر میشود. در نهایت، با حذف قالبهایی که دیگر از آنها استفاده نمیکنید، دیگر لازم نیست نگران بهروزرسانی آنها باشید. در واقع، حتی اگر یک قالب غیرفعال باشد، همچنان بهروزرسانیهایی را دریافت میکند که اگر نمیخواهید امنیت نصب وردپرس خود را به خطر بیندازید، باید در اسرع وقت آنها را انجام دهید.
دومین مزیت اصلی حذف یک قالب وردپرس مربوط به عملکرد سایت شماست. خلاص شدن از شر قالبهایی که استفاده نمیکنید به شما کمک میکند:
- سرعت بارگذاری صفحات خود را بهبود بخشید. هرچه قالبهای کمتری نصب کرده باشید، سایت شما سبکتر خواهد بود، زیرا فایلهای کمتری دارد و یک سایت سبکتر به معنای بارگذاری سریعتر است. با این حال، انتظار تغییر ناگهانی در این زمینه را نداشته باشید، مگر اینکه دهها قالب غیرفعال داشته باشید که منتظر حذف شدن هستند.
- پایگاه داده خود را تمیز کنید. با حذف یک قالب، پایگاه داده خود را سبکتر میکنید که میتواند عملکرد سایت شما را بهبود بخشد.
- فضای ذخیرهسازی را در سرور میزبان خود ذخیره کنید. باز هم، هرچه سرور فایلهای بیشتری داشته باشد، احتمال اینکه سرعت بارگذاری تحت تأثیر منفی قرار گیرد، بیشتر است.
جمع بندی
همانطور که یک قالب را نصب میکنیم گاهی لازم است قالبی قدیمی یا مشکلدار را حذف کنیم. دلایل متعددی باعث حذف قالب وردپرس میشود که حتما باید بدانید زیرا روزی به آن نیازمند میشوید. سه روش استاندارد برای حذف یک قالب وردپرس وجود دارد که شما با توجه به نیازمندیهای خود میتوانید یکی را انتخاب کنید.