برای یک فرد مبتدی، طراحی یک وبلاگ حرفهای میتواند به سادگی نصب یک تم و یا اضافه کردن چند ابزارک باشد. اما اگر شما میخواهید به طور جدی یک وبلاگ طراحی کنید و وبلاگتان از نظر بصری برجسته و جالب باشد، در اولین مرحله باید اصول طراحی را بدانید. هرگاه متوجه شدید که برای طراحی یک وبلاگ چه نکاتی را باید در نظر بگیرید، میتوانید خودتان شروع به کار کنید یا از یک طراح ماهر کمک بگیرید.
طراحی یک وبلاگ حرفهای
در اینجا ۱۳ نکته مهم در خصوص طراحی یک وبلاگ حرفهای را بیان میکنیم تا به راحتی بتوانید یک بلاگ حرفهای بسازید.
1- متناسب بودن وبلاگ با هدف
هدف شما از طراحی یک وبلاگ حرفهای چیست؟
مسلماً هدف شما این است که وبلاگی طراحی کنید تا وسیلهای برای رسیدن به هدفهایتان شود. این هدف اصلی است و هر هدف دیگری غیر از این در مرتبههای بعدی اهمیت قرار خواهند گرفت.
چگونه وبلاگ خود را طراحی خواهید کرد؟
گام اول در طراحی، وجود دکمههایی است که کاربر را به انجام عملی خاص دعوت میکند. بنابراین برای فراخوانی و ترغیب مخاطبان، به مجموعهای از سر فصلهای بصری نیاز دارید. این سر فصلهای فراخوانی، بایستی به صورت کاملاً خاص در وبلاگ شما نشان داده شوند تا جلب توجه کنند.
سر فصلها و یا به عبارتی فراخوانیها را در جایی از وبلاگ قرار دهید که کاربران بیشتر میبینند… برای مثال بالای صفحه یا بالای نوار کناری یا پایین پستها و …
2- استفاده از حداکثر دو یا سه فونت
استفاده از فونتهای زیاد و متنوع باعث شلوغی و بینظمی وبلاگ شما میشود، و از نظر بصری وبلاگ جالبی نخواهد بود. حداکثر از سه فونت در نوشتن مطالب وبلاگتان استفاده کنید. یک فونت برای لوگو، یک فونت برای سرفصلها و یک فونت برای محتوای وبلاگ.
3- استفاده از حداکثر دو یا سه رنگ
طراحی یک وبلاگ حرفهای، انتخاب رنگ پارامتر مهمی است. یک رنگ را به عنوان رنگ اصلی انتخاب کنید. رنگ اصلی در واقع اولین رنگی است که میخواهید کاربران ببینند و آخرین رنگی است که آنها از وبلاگ شما در خاطر خواهند داشت.
یک رنگ، مانند خاکستری نیز به شما کمک میکند تا بر جنبههای خاصی از وبلاگتان تأکید کنید. برای فراخوانیها نیز از رنگی استفاده کنید که باعث جلب توجه کاربر شود تا در فراخوانی شرکت کند.
4- انتخاب متناسب رنگها
با توجه به محدودیت در تعداد رنگها، رنگ اولیه و رنگ فراخوانی باید مکمل یکدیگر انتخاب شوند. اول رنگ اصلی خود را انتخاب کنید، سپس با توجه به اصول علمی رنگ شناسی، مکمل آنرا پیدا کنید.
5- به کار بردن طیف رنگ (گرادینت) سایه و بافتهای مناسب
در طراحی یک وبلاگ حرفهای، مشابه میکاپ، هر چه تشخیص رنگها سختتر باشد طرح زیباتر خواهد بود. برای طراحی از طیف رنگ(Gradient) ، سایه و بافتها (Texture) آنچنان ماهرانه استفاده کنید تا تنها با نگاه دقیق در صفحه سایت، قابل تشخیص باشند. در این شرایط سایت زیبا به نظر خواهد رسید و تنها با دقت زیاد، رنگها و بافتها قابل تشخیص خواهند بود.
6- داشتن یک زاویه کلی برای تمام طیفها و سایهها
هدف اصلی از هنر، زیبا دیده شدن است. بدین منظور در طراحی وبلاگ باید یک زاویه کلی برای تمام گرادیانتها و سایهها انتخاب شود. فرض کنید نور خورشید بر روی میزی تابیده میشود… در این حالت تمام دکمهها و نوشتههای روی میز گرادینت و سایه دقیقاً یکسانی را خواهند داشت. طیف رنگها و سایهها در وبلاگ نیز باید چنین همخوانی را داشته باشند.
7- بودن فضای سفید در سایت
علاوه بر استفاده مناسب از حاشیهها، بهترین روش برای داشتن فضاهای سفید در صفحه این است که هر چیزی که نقشی در هدف شما از طراحی سایت ندارد را حذف کنید.
آیا واقعا به تگها در صفحه نیاز دارید؟ اگر نه… پس آنها را حدف کنید.
8- تفکیک قسمتهای مختلف با استفاده از خطوط حاشیه
خطوط حاشیه کمک میکنند تا وبلاگ منظمتر باشد و همچنین از نظر بصری بخشهای مختلف از هم جدا میشوند. با استفاده از مجموعه خواص border میتوانید برای بیشتر عناصر وبلاگ حاشیه تعیین کنید.
9- استفاده از grid برای همترازی تمام قسمتهای صفحه
یکی از نکات مهم در طراحی یک وبلاگ حرفهای، همترازی اجزای صفحه آن است… 960 grid یک قالب فوتوشاپ است که به شما کمک میکند تا تمام طراحیتان را دقیقاً همتراز کنید. زیرا تمام بخشها و بلوکهای متنی در طراحی شما باید هم خط باشند.
10- افزودن زیرنویس عنوان به محتوای وبلاگ
در پستهای وبلاگتان از زیرنویس برای عنوانهای کوتاه استفاده کنید. از نقطه نظر طراحی، این زیرنویسها مفاهیم را تفکیک و همچنین درک عنوان را آسانتر میکنند.
11- طراحی با CSS
فرآیند طراحی یک وبلاگ حرفهای کمی پیچیدهتر از چیزی است که فکر میکنید. یکی از راههای افزایش جذابیت وبلاگ، افزودن تصاویر به پس زمینه است. البته از عکسهای با حجم کم استفاده کنید تا باعث کاهش سرعت وبلاگ نشود.
در اصل شما تصاویر را از فایلهای فوتوشاپ گرفته و در پس زمینههای قسمتهای مختلف قرار میدهید. یک راه ساده برای قرار دادن تصاویر پس زمینه استفاده از CSS است. در ادامه مواردی را که در CSS برای کار با پس زمینه استفاده می شوند، بیان شده است:
Borders – {border: 1px dashed #CCC;}Frames – {border: 1px solid #CCC; padding: 1px;} Text Shadows – {text-shadow: 1px 1px 1px #CCC;} Box Shadows – {box-shadow: 10px 10px 5px #CCC;} Rounded Corners – {border-radius: 5px;}
همچنین با استفاده از ویژگیهای font-face و transition در CSS قادر خواهید بود تصاویر متحرک را در وبلاگتان قرار دهید، اما در نظر داشته باشید که در مرورگرهای قدیمی نشان داده نمیشوند!
12- استفاده از تصاویر کوچک و تکراری در پس زمینه
برای جلوگیری از کاهش سرعت وبلاگ خود، از تصاویر کوچک استفاد کنید و این تصاویر را با استفاده از CCS در راستای افقی یا عمودی تکرار کنید. در این شرایط تصاویر سریعتر بارگذاری خواهند شد.
13- انسجام در فراخوانیهای وبلاگ
نکته نهایی که در طراحی یک وبلاگ حرفهای باید در نظر بگیرید این است که یک طراحی ثابت برای دکمههای فراخوانی در نظر بگیرید. رعایت این نکته باعث میشود تا استفاده از وبلاگ برای کاربران راحتتر باشد و همچنین هرگاه آنها دکمه یکسانی را چندین بار در صفحه ببیند، توجهشان جلب میشود و به احتمال بیشتری روی آن کلیک خواهند کرد.
کلام آخر
اگر شما یک طراح سایت نیستید، انتظار نمیرود که تمام نکات را پیاده سازی کنید. اما زمانی که خواستید سایت خود را بروز رسانی کنید، حتماً از طراح سایت سوالاتی مشابه این بپرسید:
- چه موقع PSD را به HTML تبدیل کنید؟
- کدام عناصر طراحی سایت را میتوانید با CSSباز تولید کنید… آنچنان که تصاویر با حجم بزرگ در پس زمینه نباشند؟
- در آخر تاکید میکنم که مهمترین نکته در طراحی سایت، مشخص بودن هدفتان از داشتن سایت و همچنین قالبی متناسب است. بقیه نکات مواردی هستند که براساس تجربه شخصی خود یا اصول طراحی بیان کردم و شما میتوانید مواردی از آن را مطابق با خواسته خود تغییر دهید.
ترجمه و تهیه توسط سرکار خانم سمیه زارع