گاها پیش آمده که شما به وب سایت هایی مراجعه میکنید که اطلاعات ثابت و مشخصی در اختیار شما قرار می دهند و در برخی دیگر از وب سایت ها اطلاعات مدام در حال به روز رسانی و تغییر هستند. شما دقیقا چه وب سایت هایی را می پسندید؟ آیا تفاوت سایت استاتیک و داینامیک در دنیای اینترنت بر روی کاربران تاثیر مثبت یا منفی می گذارد.
در دنیای اینترنت شما با حجم عظیمی از سایت های ایستا و پویا مواجه می شود و به طور قطع نمی توانیم بیان کنیم که یک کاربر سایت استاتیک را می پسندند یا داینامیک را. دلیل این امر کاملا به اطلاعاتی برمیگردد که فرد دریافت می کند. فرض کنید شما یک پزشک هستید و صاحب یک کلینیک هستید حال برای گسترش فعالیت خود اقدام به راه اندازی یک سایت می کنید در این سایت تنها به معرفی خود، معرفی کلینیک، آدرس کلینیک، نحوه ارتباط با کلینیک و … می پردازید و یا اینکه سایت دیگری طراحی می کنید و آن را تنها به خدماتی که هر روز ارائه می دهید اختصاص می دهید و خدمات را در قالب پست در سایت قرار می دهید. از این رو نمی توانید در سایت هایی که تنها به معرفی اطلاعات پرداخته اید هر روز تغییر انجام دهید چون این اطلاعات ثابت هستند و هیچوقت تغییر پیدا نمی کنند پس در این گونه شرایط نیاز به یک وب سایت استاتیک دارید. اما اگر اطلاعات موجود در سایت مدام در حال تغییر باشند وب سایت داینامیک کمک کننده است.
آنچه در این مقاله در مورد آن ها خواهیم پرداخت:
- اهمیت آشنایی با سایت استاتیک و داینامیک
- سایت استاتیک چیست؟
- مشخصات سایت استاتیک
- سایت داینامیک چیست؟
- مشخصات سایت داینامیک
- مزایا و معایب سایت استاتیک و داینامیک
اهمیت آشنایی با سایت استاتیک و داینامیک
در طراحی سایت شما دو گزینه پیش روی خود دارید یا اینکه سایت خود را به صورت استاتیک طراحی کنید و یا به صورت داینامیک و پویا وبسایت را طراحی نمایید. اینجا است که بارزترین تفاوت سایت استاتیک و داینامیک برایتان مشخص می شود. اما در پاره از مواقع یک سایت به صورت ایستا و تک صفحه ای نیست و ترکیبی ایستا و پویا می باشد. چون وب سایت از چند بخش مختلف تشکیل شده است. این گونه سایت ها بخش هایی با صورت ایستا دارند و در بخش هایی دیگر تغییرات گسترده یا محدودی انجام داده می شود.
قبل از پرداختن به تفاوت سایت استاتیک و داینامیک باید ابتدا با ویژگی و کاربرد هر کدام آشنا شویم. قطعا شما بارها و بارها از دو مدل سایت در فضای اینترنت بازدید کرده اید و از مطالب و اطلاعات آن ها استفاده کرده اید. هر کسب و کاری با توجه به نیاز خود نسبت به طراحی سایت اقدام می کند گاها پیش آمده که یک کسب و کار طراحی سایت را فقط به منظور معرفی خود انجام داده و هدفی دیگری از آن نداشته و در بیشتر مواقع طراحی سایت برای یک کسب و کاری تجاری بوده و هدف معرفی محصول و خدمات خاصی به کاربران بوده است. با مهم ترین تفاوت سایت استاتیک و داینامیک در حین تعریف آن ها آشنا شوید.
معرفی سایت استاتیک
در مثال بالا کسب و کارهایی که تنها اقدام به یک سایت تک برگی می کنند و فقط قصد معرفی خود یا خدمت خود را دارند باید سایت استاتیک یا ایستا طراحی کنند. گاها از واژه ی سایت نمایشگاهی برای این نوع وب سایت ها استفاده می شود. طریقه ی نوشتن این وب سایت ها به وسیله ی کدهای HTML و CSS می باشد و هیچ پایگاه داده ای به منظور بروز رسانی محتوای سایت وجود ندارد. قطعا همه ی ما بارها به دنبال آدرس یک شخص خاص در اینترنت جستجو کرده ایم و جستجوی ما به یک سایت تک برگی که حاوی اطلاعات مورد نظر بوده ختم شده است. در واقع ما دقیقا دنبال همین اطلاعات بودیم و چیزی زیادی نمی خواستیم. محتوای سایت های این چنینی ثابت هستند و به روز رسانی در آن ها انجام نمی شود. البته این به معنی غیر قابل انجام بودن بروزرسانی نیست. چون ممکن است مثلا آدرس فرد مورد نظر یا مرکز مورد نظر تغییر پیدا کند و شما بخواهید یک تغییرات جزیی در وب سایت انجام دهید برای این کار داشتن دانش برنامه نویسی و زبان HTML الزامی است.
در خصوص تفاوت سایت استاتیک و داینامیک باید گفت معمولا افرادی به طراحی وب سایت های استاتیک روی می آورند که مطمئن هستند با گذشت زمان تغییری در اطلاعات سایت وارد نمی کنند. معمولا بیشتر افراد زمانی که تنها قصد درج بیوگرافی از خود را داشته باشند از این گونه وب سایت ها استفاده می کنند. محدودیت هایی که این وب سایت ها دارند اجرای آن ها برای محتواهای خبری را مشکل می کند چون قطعا شما مجبور خواهید شد هر روز محتوای خبری در سایت قرار دهید پس هر بار به کدنویسی خبر نیاز خواهید داشت. از ویژگی های مهم سایت های ایستا می توان به موارد زیر اشاره کرد.
مشخصات سایت استاتیک
- اطلاعات این سایت ها بروزرسانی نمی شوند و برای یک مدت طولانی ثابت هستند.
- سرعت بارگیری در سایت ایستا زیاد است چون حجم کدهای ان پایین است.
- در موتورهای جستو سایت ایستا امتیاز بهتری می گیرد چون سرعت بارگذاری بالایی دارد.
- هزینه راه اندازی این سایت ها پایین است.
- این مدل از سایت بیشتر مناسب مجموعه هایی می باشد که سالانه اطلاعات خود را بروزرسانی می کنند.
معرفی سایت داینامیک یا پویا
امروزه بیشتر وقت افراد در سایت های دینامیک و پویا می گذرد از خریدهای اینترنتی گرفته تا دریافت اخبار و اطلاعات همگی در سایت های پویا انجام می شود. وب سایت های ایرانی مانند دیجی کالا یک نمونه از سایت داینامیک می باشد چون اطلاعات آن هر روز بروزرسانی می شود. رواج این سایت بسیار زیاد است و اغلب فروشگاه ها و سازمان هایی که خدمات آنلاین انجام می دهند از این مدل سایت استفاده می کنند.
مشخصات سایت داینامیک
سایت داینامیک از قابلیت ها و ویژگی های ارزنده ای برخوردار است. به طوری که اگر از دانش برنامه نویسی هم برخوردار نباشید باز هم می توانید این سایت را مدیریت کنید و آن را بروزرسانی کنید. تغییر اطلاعات در این سایت هیچ پیچیدگی خاصی ندارد و بدون دانش خاصی و در زمان بسیار کوتاهی این کار انجام می شود.
تکنولوژی هایی که از طریق آن ها باید برای نوشتن سایت پویا لازم هستند شامل HTML، ASP.net و php.net می باشند. کدهای اینگونه وب سایت ها بسیار زیاد هستند و همین مسئله موجب کاهش سرعت بارگذاری می شود. هزینه راه اندازی این سایت ها متفاوت است و بسته به امکاناتی که در اختیار کاربر قرار می گیرد متغیر است. تکنیک های زیادی برای قیمت گذاری وجود دارند، اما به روز رسانی ها کاملا توسط فرد و رایگان انجام می شود. پنل مدیریتی موجود در سایت تمام امکانات لازم برای کنترل سایت را در اختیار شما قرار می دهد. شما می توانید بدون محدودیت در این سایت پست و نوشته قرار دهید و بی نهایت برگه جدید باز کنید. شما محدودیتی برای زمان به روز رسانی ندارید و هر زمان که بخواهید می توانید پنل خود را آپدیت کنید و محصولات و خدمات جدیدتری به سایت اضافه کنید. می توانید سئوی سایت را قوی کنید تا در موتورهای جستجو رتبه بالایی داشته باشید اگر اقدامات به روزرسانی را دقیق و به موقع انجام دهید می توانید به این تقویت رتبه در موتورهای جستجو کمک کنید.
مزایا و معایب سایت استاتیک و داینامیک
شاید مهمترین دغدغه ای افرادی که در شرف طراحی سایت هستند این باشد که تفاوت سایت استاتیک و داینامیک در چیست و کدام مدل سایت مناسب کسب و کار آن هاست؟ واقعا مهم ترین تفاوت سایت استاتیک و داینامیک در چیست؟ آیا یکی از این سایت ها نسبت به دیگری برتری دارد؟
تنها راه برای یافتن جواب این پرسش ها در وهله ی اول تعیین کردن هدف مجموعه خود از طراحی سایت است شاید کار کسب و کار شما تنها با طراحی سایت استاتیک راه بیفتد و نیاز به صرف هزینه های بیشتر برای طراحی سایت داینامیک نداشته باشید. گاها یک مجموعه بعد از طراحی سایت ضرورتی برای تغییر مدام اطلاعات سایت نمی بیند و همان سالی یک الی دو بار بروزرسانی را انجام می دهد که برای این مجموعه ها سایت استاتیک بهتر است و سایت داینامیک عملا هیچ کاربردی در دین شرایط ندارد. اما نیاز به تغییر محتوای سایت تنها در سایت های داینامیک امکان پذیر است. پس با این وجود نمی توانیم تعیین کنیم که کدام سایت بهتر است و تاکید به طراحی یک سایت خاص وجود ندارد.
از آنجا که استفاده از اینترنت فراگیر شده است پس هر کاربری ممکن است با مراجعه به سایت ها متوجه داینامیک یا استاتیک بودن نشود. اما تنها با چند نشانه کوچک می تواند دریابد که سایت کدام نوع است و آیا با کسب و کار دارنده سایت هم خوانی دارد؟ آیا اطلاعاتی که در آن درج شده نیاز کاربر را رفع می کند و نیازی به جستجوی بیشتر و دیدن سایت های متعدد ندارد. گاها شما تنها اطلاعات تماس یک مجموعه را نیاز دارید و ممکن است در یک وب سایت به راحتی تمام اطلاعات لازم را دریافت کنید و یا اینکه حتی با گشتن در چندین وب سایت نتوانید اطلاعات خود را دریافت نمایید. گاها دارنده سایت بدون اینکه هیچ شاخ و برگ اضافه به سایت اضافه کند تنها اطلاعات لازم و ثابت را وارد میکند. این سایت های ثابت یا استاتیک بسیار طراحی ساده ای دارند و هیچ گونه اطلاعات اضافه ای درج نمی کنند.
در دنیای اینترنت تفاوت سایت استاتیک و داینامیک بسیار زیاد است. به احتمال زیاد اگر دستی در طراحی سایت داشته باشید با تفاوت های این دو نوع سایت آشنا باشید. در طراحی وب سایت ها فعالیت شرکت لحاظ می شود و نمی توان طراحی استاتیک یا داینامیک را برای تمامی ارگان ها پیاده سازی کرد. هر سایتی دارای یک سری عناصر اصلی است و این عناصر نقش مهمی در پویایی و ایستایی سایت دارند.
با بیان تفاوت سایت استاتیک و داینامیک شما راحت تر می توانید یکی را انتخاب کنید چون با مزایا و معایب هر کدام آشنا می شوید و بسته به نیاز، هزینه های آینده و بودجه مدل مناسب را انتخاب می کنید.
شاید شما قصد درج تمام فعالیت شرکت در یک وب سایت را نداشته باشید و تنها در سایت به معرفی خود و درج برخی از اطلاعات ثابت اکتفا کنید و یا اینکه بخواهید کسب و کار شما پویاتر باشد و با به روز رسانی های پی در پی مخاطبان زیادی جذب کنید و هزینه های فراوانی برای بروزرسانی پرداخت نکنید.
تفاوت سایت استاتیک و داینامیک
پس با تمام این تفاصیل به برخی از ویژگی های برجسته ی این دو نوع سایت می پردازیم تا بهتر بتوانیم به راحتی تفاوت این دو سایت را درک کنیم و برای طراحی کسب و کار خود یکی از آن ها را انتخاب کنیم.
- تفاوت در هزینه طراحی و مدیریت
سایت داینامیک نسبت به سایت استاتیک برای طراحی مشمول هزینه های بیشتری است چون امکانات این سایت بیشتر است و هزینه های طراحی به عواملی از قبیل تعداد برگه ها و پست ها، امکانات، دسترسی ها و …بستگی دارد و هر چه این موارد بیشتر باشد هزینه بر خواهد بود. اما بعد از طراحی فرد هیچ هزینه ای بابت بروزرسانی نخواهد داد و فرد به تنهایی و بدون دانش خاصی می تواند بروزرسانی و کنترل سایت را بدون هزینه انجام دهد. اما در سایت استاتیک هزینه های طراحی پایین است چون معمولا سایت متشکل از یک برگه می باشد و امکانات بخصوصی در آن گنجانده نمی شود اما اگر فرد سالانه بخواهد سایت را به روز رسانی کند باید از دانش برنامه نویسی برخوردار باشد تا هزینه کمتری بپردازد. که در غیر این صورت مجبور است که این کار را به افراد دیگر بدهد و هزینه سنگینی پرداخت نماید. در این بین سایت هایی هم داریم که نیمه پویا هستند یعنی برخی از اطلاعات ثابت و ایستا هستند و برخی دیگر مدام در حال تغییر و به روز رسانی هستند این نوع سایت ها هزینه های طراحی متوسط رو به پایینی دارند چون اعمال تغییرات توسط دارنده سایت انجام می شود پس تا حد زیادتر از هزینه ها صرفه جویی می کند.
- امکانات سایت
برای سایت استاتیک هیچ امکاناتی، طراحی و درج نمی شود و معمولا کسب و کارهایی از این سایت استفاده می کنند که قصد معرفی محصول و یا ارائه اطلاعات و خدمات خاصی را ندارند و تنها به واسطه ی این وب سایت می خواهند اطلاعاتی ثابت و بدون تغییر را در اختیار کاربر قرار دهند مانند اطلاعات شرکت، تعداد هیئت مدیره، اطلاعات تماس، معرفی شرکت، چشم اندازها و … این اطلاعات تقریبا در شرکت ثابت هستند و سالانه تغییر آنچنانی پیدا نمی کنند. اگر در طول سال امکانات تغییر پیدا کرد در به روز رسانی های سالانه این تغییرات اعمال می شود. اما در مقابل در سایت داینامیک و پویا شما با سیل عظیمی از امکانات روبرو هستید، افزونه ها، پنجره ها، قالب ها و … از امکانات سایت هستند به طوری که روزانه می توان بدون محدودیت در این سایت برگه باز کرد و یا اینکه پست های متعددی درج شود. امکانات این سایت ها نسبت به سایت استاتیک راکد نیستند و زود قدیمی نمی شوند و پس از هر دور به روزرسانی محتوای آن ها برای کاربر جدید تر خواهد بود.
- برنامه نویسی
برنامه نویسی در سایت های استاتیک مشکل است و زمانی که سایت برای شما طراحی می شود حق تغییر هیچ اطلاعاتی را ندارید و تنها در بعضی از موارد که نیاز به تغییر و ویرایش اطلاعات دارید به دانش برنامه نویسی نیاز پیدا می کنید چون برای اعمال تغییرات نیاز به کد نویسی دارید و اگر اطلاعاتی از برنامه نویسی و زبان HTML نداشته باشید. اما در سایت داینامیک اعمال تغییرات بدون هیچ دانش خاصی انجام می شود و اگر فردی قصد تغییرات زیادی در سایت داشته باشد بهتر است سایت داینامیک را طراحی کند چون برای بروز رسانی پی در پی در سایت های استاتیک به مشکل برمیخورد. مورد دیگر هزینه هایی است که فرد دارنده ی سایت استاتیک باید بابت برنامه نویسی دهد در حالی که در سایت داینامیک خود شخص بدون هیچ پیش زمینه ای اقدام به بروز رسانی می کند.
- تاثیرگذاری محتوا
همانطور که می دانید محتوای راکد هیچ جذابیتی برای کاربر نخواهد داشت و ممکن است فقط فرد برای کسب اطلاعات خاصی سایت های استاتیک را دنبال کند. اما در سایت های داینامیک پویایی را در تمام بخش های سایت خواهیم دید. طراحی این سایت ها وقت گیر است چون تعداد صفحات، برگه ها و نوشته در سایت پویا زیاد است و محتوای آن نسبت به سایت استاتیک کاربر پسندتر است. به دلیل وجود پایگاه داده ای به راحتی می توان محتوای سایت را ویرایش کرد. وجود پنل مدیریتی برای ویرایش و اعمال تغییرات این سایت ها را بی نیاز از کد نویسی کرده است.
- بروز رسانی سایت
در سایت های استاتیک ممکن سالی یک تا دو بار بروز رسانی انجام شود اما در سایت داینامیک هر ۲۴ ساعت یک بار می توان مطالب درج شده را بروزرسانی کرد و محتواهای جدید را درج یا تغییری در محتواهای قبلی اضافه کرد. سرعت به روز رسانی در سایت پویا بالاست و تنها با یک کلیک ساده در پنل مدیریتی می توانید درج، حذف و ویرایش مطالب را انجام دهید. انعطاف پذیری بالا در بروز رسانی و درج مطالب باعث شده تا جذابیت این سایت برای شرکت، سازمان ها و فروشگاه های اینترنتی دو چندان شود. اما سایت استاتیک دارای چنین ویژگی نیست و با بروز رسانی سایت محتواها جذابتر نمی شود چون معمولا یا شماره تلفنی آپدیت می شود یا یک آدرس تغییر پیدا می کند.
- گسترش امکانات
در سایت های استاتیک امکان گسترش امکانات وجود ندارد و تنها سایت از یک برگه برای درج اطلاعات شما تشکیل شده است. اما سایت داینامیک چیزی متفاوت تر از استاتیک است و به راحتی می توان امکانات سایت را افزایش داد. در سایت داینامیک امکان افزودن ویژگی های از قبیل سیستم مدیریت محتوا، سیستم های تجارت الکترونیک مانند فروشگاه های اینترنتی، بخش های مربوط به پرسش و پاسخ از کاربران به صورت آنلاین، امکان آپلود کردن فایل های سایت توسط کاربران، امکان درج مطالب جدید در سایت توسط کاربران، به عضویت درآمدن کاربران و … وجود دارد و شما به انتخاب خود می توانید برای برخی از ویژگی ها محدودیت قایل شوید. اضافه کردن و یا کم کردن امکانات در سایت پویا به راحتی انجام می شود.
- سئو و بهینه سازی سایت
یکی از مسائل مهم در طراحی سایت بهینه سازی یا سئو می باشد. در واقع این مسئله به اعتبار و ارزش سایت ها می افزاید در سایت استاتیک مطالب آنچنانی درج نمی شود که فرد قصد بهینه سازی داشته باشد اما با به روز رسانی ها سالانه تا حد زیادی به سئو سایت کمک می شود. در سایت های داینامیک این مسئله پر رنگ تر است چون اگر سئو سایت قوی باشد به جذب کاربران زیادی می انجامد. معمولا در سایت های داینامیک به دلیل بروز رسانی های پی در پی ناخودآگاه سئو هم تقویت می شود.
مقاله پیشنهادی : مقایسه سرعت وردپرس با سایت استاتیک
- رتبه در موتورهای جستجوگر
آنچه موجب تفاوت سایت استاتیک و داینامیک، دیده شدن سایت و جذب کاربران بیشتری می کند رتبه در موتورهای جستجو و یا رتبه در گوگل می باشد. شما زمانی که وارد مرورگر گوگل می شوید و موضوعی را سرچ می کنید معمولا هر نتیجه ای که در ابتدای صفحه قرار بگیرد جزء رتبه اول خواهد بود. به روز رسانی مداوم و رعایت اصول سئو می تواند در بالا بردن رتبه کمک کند و شما را جزء نتایج برتر قرار دهد.
نتیجه گیری
تفاوت سایت استاتیک و داینامیک پس از تعریف کلی این دو سایت کاملا محرز می شود. سایت داینامیک در واقع سایتی است که به روز رسانی مداوم، هزینه طراحی زیاد، عدم نیاز به پشتیبانی، رتبه بالا در مرورگرها و گسترش امکانات در آن به صورت مداوم وجود دارد. اما سایت استاتیک یک سایت ایستا می باشد و اطلاعاتی که در آن درج می شوند بدون تغییر به صورت مداوم باقی می مانند. به روز رسانی در این سایت قابل انجام است اما چون نیاز به کدنویسی دارد باید توسط افراد متخصص انجام شود و هزینه های زیادی بابت این کار پرداخت شود.
همچنین در خصوص دیدگاه کلی از تفاوت سایت استاتیک و داینامیک باید گفت هر دو سایت در جایگاه خود ارزشمند هستند و نمی توان یکی را نسبت به دیگری برتر دانست اما عملا در سازمان هایی که قصد معرفی محصولات و خدمات وجود دارد باید از سایت داینامیک استفاده شود و اگر شرکت یا فردی تنها با هدف معرفی خود سایتی را طراحی می کند بهتر است مدل استاتیک را طراحی نماید. به طور کلی به دلیل هزینه های بالای به روز رسانی بیشتر کسب و کارها، برای مجموعه خود سایت داینامیک را طراحی می کنند چون امکانات زیادی را در اختیار کاربران و شرکت قرار می دهد. در نتیجه اگر کسب و کاری پویا و در حال تغییر و تحول دارید بهتر است از ابتدا سایت داینامیک طراحی کنید در غیر اینصورت با طراحی سایت استاتیک خود را به دیگران بشناسید.
منابع :
https://www.hughesandco.ca/blog/the-difference-between-dynamic-and-static-websites
https://www.geeksforgeeks.org/difference-between-static-and-dynamic-web-pages/
https://www.linkedin.com/pulse/difference-between-static-dynamic-websites-mangesh-bulkar