استراتژی محتوا چیست؟ + 14 قدم تدوین استراتژی تولید محتوا

استراتژی محتوا چیست؟ + 14 قدم تدوین استراتژی تولید محتوا استراتژی محتوا چیست؟ + 14 قدم تدوین استراتژی تولید محتوا

چه سابقه تولید محتوا داشته باشید و چه تازه وارد این حوزه شده باشید، به هر حال باید به خوبی اهمیت تدوین استراتژی محتوا را درک کنید. استراتژی محتوا هر از چند گاهی باید به روز شود تا بتوانید به نتایج دلخواه دست پیدا کنید. از همین رو ما تصمیم گرفته‌ایم مقاله‌ای در رابطه با آموزش استراتژی محتوا برای شما منتشر کنیم. در ادامه با ما همراه باشید. بسیاری از افراد هستند که درک خوبی از ارزش استراتژی محتوا دارند، اما روش تدوین آن را نمی‌دانند. ما در این مقاله قصد داریم به شما بگوییم که چرا تدوین استراتژی محتوا مهم است و همچنین قرار است به صورت قدم به قدم شما را برای ساخت یک برنامه مناسب آماده کنیم.

استراتژی محتوا چیست؟

استراتژی محتوا یک برنامه‌ریزی سطح بالا است به شما کمک می‌کند در مدیریت محتوای‌تان عملکرد بهتری داشته باشید و بتوانید سطح کسب و کارتان را بالاتر ببرید. در واقع همین نکته است که موجب می‌شود ترافیک سایت شما افزایش پیدا کند و مخاطب بیشتری با کسب و کارتان آشنا شود. تمام این موارد باعث می‌شود که کاربر با شما تعامل داشته باشد و در نهایت همه این‌ها به افزایش فروش و درآمد شما منتهی می‌شوند.

کسانی که به تازگی کسب و کار خود را راه انداخته‌اند ممکن است تصور کنند که استراتژی محتوا خوب است، اما در اوایل راه نیازی به آن نیست. هرچند این ذهنیت اصلا قابل قبول نبوده و باید درمورد آن تجدید نظر صورت بگیرد. تولید محتوای باکیفیت در اعتمادسازی بین کسب و کار با مخاطب اهمیت زیادی دارد. در حقیقت می‌توان گفت که استراتژی محتوا یکی از مهم‌ترین اجزای استراتژی بازاریابی شما است. فراموش نکنید که تولید محتوای مناسب زمان و هزینه زیادی می‌طلبد. به همین جهت باید کاملا حساب شده عمل کنید تا بتوانید به بهترین نتیجه دست یابید.

استراتژی محتوا چیست؟ + آموزش تدوین استراتژی تولید محتوا

تفاوت استراتژی محتوا با استراتژی بازاریابی محتوا

شاید برای‌تان این سوال پیش بیاید که تفاوت میان استراتژی محتوا و بازاریابی محتوا در چیست؟

استراتژی محتوا کاری است که از نظر اهمیت نسبت به مارکتینگ محتوا در رده بالاتری قرار می‌گیرد. استراتژی محتوا در واقع یک برنامه است که بازاریابی محتوای شما را هدایت می‌کند. می‌توان گفت که مارکتینگ محتوا فرآیند سازماندهی، برنامه‌ریزی، تولید، انتشار و تبلیغ محتوا است. درواقع بازاریابی محتوا از تاکتیک‌های استراتژی محتوا برای رسیدن به هدف اصلی استفاده می‌کند.

زمانی که قصد دارید به تدوین استراتژی محتوا بپردازید باید به چند سوال پاسخ دهید. در ادامه آموزش استراتژی محتوا به این موارد خواهیم پرداخت:

  1. چه کسی محتوای شما را می‌بیند؟

مخاطبان هدف تولید محتوای شما چه کسانی هستند؟ شما برای چه تعداد افرادی دست به تولید محتوا می‌زنید؟

همان‌طور که کسب و کار شما ممکن است انواع مختلفی از انسان‌ها را هدف قرار دهد، استراتژی محتوای‌تان نیز باید قابلیت این را داشته باشد که برای افراد با طرز تفکر متفاوت، مناسب باشد. به کار بردن محتوای متنوع به شما کمک می‌کند که بتوانید کسب و کار خود را به همه افراد با هر سبک شخصیتی متفاوتی معرفی کنید.

  1. کدام یک از نیازهای مخاطب را رفع می‌کنید؟

در حال ایده‌آل محصول یا خدمات شما باید قادر باشند یکی از مشکلات مخاطب را هدف قرار داده و آن را رفع کند. در واقع محتوای شما باید بتواند مشکل مخاطب را شناسایی کرده و با آموزش دادن به فرد، آن را از بین ببرد. شما هم باید به کسانی که در حال یافتن مشکل اصلی هستند کمک کنید و هم باید برای کسانی که در حال رفع آن هستند، مفید واقع شوید.

  1. وجه تمایز شما با رقبا در چیست؟

معمولا رقبای شما محصول و خدمات مشابهی را ارائه می‌دهند. در نتیجه مخاطب باید بداند که شما چه برتری نسبت به آن‌ها دارید یا حداقل وجه تمایزتان در چیست. شاید سابقه طولانی شما نقطه قوت‌تان باشد. حتی ممکن است به روش منحصر به فردتان در ارتباط با مخاطب به عنوان یک نقطه قوت اشاره کنید. در مجموع برای اثبات کردن ارزشمندی‌تان، باید بتوانید به مخاطب بگویید که چرا برای او مفید خواهید بود. وقتی توانستید درک کاملی از این موضوع پیدا کنید، سعی کنید آن را در محتوای خود بگنجانید.

  1. از چه قالب محتوایی استفاده می‌کنید؟

برای این که بدانید چه قالب محتوایی برای‌تان خوب است، باید ابتدا به این دقت کنید که مخاطب قرار است کجا شما را ببیند. در نتیجه بعد از شناخت مخاطب باید دست به انتخاب قالب بزنید. مثلا در سال‌های اخیر پادکست محبوبیت زیادی پیدا کرده و برای کسانی مفید است که به فایل‌های صوتی گوش می‌دهند. در سمت دیگر یوتیوب نیز برای کسانی مناسب است که علاقه زیادی به محتوای تصویری دارند. سفر کردن بدون داشتن یک مقصد مشخص امکان‌پذیر نیست. استراتژی محتوا به ثمر رسیدن تلاش‌های شما در امر بازاریابی محتوا را تضمین می‌کند. اگر به این موارد توجه کنید، به نتیجه بهتری می‌رسید. در غیر این صورت، ممکن است زمان زیادی را هدر دهید و مخاطبی پیدا نکنید.

تفاوت استراتژی محتوا با استراتژی بازاریابی محتوا

آموزش تدوین استراتژی محتوا

حال که اطلاعات مناسبی درباره استراتژی محتوا و دلیل اهمیت آن به دست آوردید، بهتر است به سراغ تدوین آن بروید. در ادامه آموزش استراتژی محتوا با راهنمای قدم به قدم تدوین یک برنامه مناسب همراه ما باشید.

  1. اهداف محتوایی خود را تعیین کنید

پیش از تدوین استراتژی محتوا به صورت تمام و کمال، بهتر است هدف اصلی خود را مشخص کنید. اگر اهداف مشخصی نداشته باشید، نمی‌توانید هیچ استراتژی موفقی را پیاده کنید. در نتیجه نمی‌توانید از میزان موفقیت خود و نحوه پیشرفت کسب و کار آگاهی خوبی به دست آورید. اگر هدف داشته باشید، با اشتیاق بیشتری به سمت انجام کارها می‌روید و در نتیجه راحت‌تر به خواسته خود می‌رسید.

  1. مخاطب هدف خود را مشخص کنید

ابتدا باید کمی درمورد مخاطب هدف خود تحقیق کنید و آن‌ها را از جنبه‌های مختلف در دسته‌های گوناگون قرار دهید. این امر از آن جایی اهمیت دارد که اگر نتوانید به مخاطبان درستی محتوای خود را انتقال دهید، عمل زمان و بودجه خود را هدر داده‌اید. معیارها و شاخصه‌های مختلفی وجود دارند که شما می‌توانید به کمک آن‌ها دست به تدوین استراتژی محتوا بزنید. همه آن‌ها باید به نحوی بررسی شوند که در نهایت شما بدانید قرار است کدام نیازشان را رفع کنید. زیرا همین نیاز و وجود مشکلات است که مخاطب را به سمت شما می‌کشاند.

  1. بررسی و تحلیل محتوا

جهت این کار باید نگاه تخصصی به رقبای خود داشته باشید. در واقع این امر موجب می‌شود که بتوانید از نقاط قوت آن‌ها استفاده کرده و نقاط ضعف‌شان را بشناسید تا آن‌ها را تکرار نکنید. نیازی نیست حتما رقبای مستقیم خود را فقط بررسی کنید. بلکه بهتر است به کسب و کارهای موفق دیگر نیز توجه کنید تا ببینید چگونه به ترافیک بالایی از کاربران دست پیدا کرده‌اند. علاوه بر این، دقت کنید که بفهمید چرا برخی سایت‌ها پس از مدتی افت می‌کنند. این نکات حسابی به شما در تدوین استراتژی محتوا کمک می‌کنند.

  1. توجه به مراحل سفر مشتری (Customer Journey)

پس از این که توانستید درک خوبی از مخاطب هدف‌تان داشته باشید، به سراغ مراحل سفر مشتری بروید. در این مرحله سوالات زیر را مد نظر داشته باشید:

  • کاربران بالقوه چه کاری انجام می‌دهند؟
  • آن‌ها از چه بستر آنلاینی استفاده می‌کنند؟
  • آن‌ها به چه اطلاعاتی نیاز دارند؟
  • چگونه باید محتوا را به کاربر ارائه داد؟

همچنین به این فکر کنید که آن‌ها وقتی به دنبال چیزی هستند، از خود چه می‌پرسند. سفر مشتری شامل مراحل زیر می‌شود:

  • آگاهی
  • برآورد
  • تصمیم‌گیری
  • خرید

در ابتدا باید بتوانید به خوبی محصول یا خدمات خود را به مخاطب معرفی کنید. سپس برآورد اتفاق می‌افتد و در نهایت نیز مشتری تصمیم به خرید می‌گیرد یا از خرید صرف نظر می‌کند.

  1. کلمات کلیدی مناسب را پیدا کنید

شما برای جذب مخاطب حتما باید توجه ویژه‌ای به کلمات کلیدی داشته باشید. این کلمات همان‌طور که در مباحث سئو اهمیت دارند، در تدوین استراتژی محتوا نیز مهم هستند. در واقع کلمات کلیدی موجب می‌شوند که شما بتوانید عناوین ارزشمندتر را انتخاب کنید و سازماندهی مناسبی داشته باشید. به لطف این کلمات شما می‌توانید به خوبی روی موضوعات مورد نظرتان مانور دهید و دیگر نیازی نیست یک مطلب تکراری را بارها و بارها منتشر کنید. همه این موارد موجب می‌شوند که ترافیک سایت شما بیشتر شده و تعامل کاربران با کسب و کارتان افزایش یابد. حال باید برای این اقدام از کجا شروع کرد؟ ما در آموزش استراتژی محتوا به تمام موارد حائز اهمیت اشاره می‌کنیم که این مورد نیز یکی از آن‌ها محسوب می‌شود. شما می‌توانید از ابزارهایAhrefs  و  Semrush برای پیدا کردن عناوین مناسب برای مخاطبان‌تان کمک بگیرید. علاوه بر این، شما از ابزار مخصوص سئو نیز می‌توانید برای پیدا کردن صفحات پرطرفدار رقبای خود استفاده کنید.

  1. ایده‌پردازی

در قدم بعدی از لیست کلمات کلیدی جهت پیدا کردن ایده‌ای خوب برای تولید محتوا استفاده کنید. اما چطور می‌توان در بین حدود 4.2 میلیارد صفحه وب، ایده‌ای جدید را یافت و آن را گسترش داد؟

خوشبختانه بسیاری از این صفحات اصلا محتوای خوبی ندارند و در نتیجه مخاطبی نیز پیدا نمی‌کنند. به همین دلیل هم شما می‌توانید با ایده خاص خود، محتوایی باکیفیت ارائه دهید و کاربران را جذب کنید. علاوه بر این، شما نباید زمان خود را برای پیدا کردن یک ایده کاملا جدید هدر دهید؛ زیرا می‌توانید صرفا به یک موضوع قدیمی با رویکرد جدیدتر بپردازید. در این حالت شما محتوای جدید و منحصر به فردی دارید و در زمان‌تان نیز صرف‌جویی کرده‌اید.

  1. از یک سیستم مدیریت محتوا استفاده کنید

اگر می‌خواهید محتوای زیادی تولید کنید، به یک سیستم مدیریت محتوا یا Content Management System (CMS) خیلی خوب نیاز خواهید داشت. CMS به شما اجازه‌ی تولید، سازماندهی، انتشار و ذخیره‌سازی محتوای متنوع را می‌دهد. از جمله این نوع محتواها می‌توان به پست‌های بلاگ، فایل‌های صوتی، ویدیوها، فایل‌های PDF و … اشاره کرد. خوشبختانه این روزها دست همه ما در انتخاب روش‌های مختلف و قالب‌های گوناگون کاملا باز است.

  1. فرآیندی برای توسعه محتوا به وجود آورید

محتوا به خودی خود ایجاد نمی‌شود، در نتیجه شما باید یک فرآیند مدون برای توسعه محتوا ایجاد کنید تا بتوانید به نتیجه دلخواه برسید. این امر موجب می‌شود که محتوای شما باکیفیت‌تر شود و در نهایت بتوانید شناخته‌تر شوید. فرآیند توسعه محتوا باید شامل موارد زیر باشد:

  • پیدا کردن کلمات کلیدی
  • عنوان
  • خلاصه محتوا
  • پیش‌نویس
  • ویرایش
  • تجدید نظر
  • انتخاب رسانه
  • چیدمان
  • سازماندهی
  • پیش‌نمایش مرورگر
  • انتشار
  • پرسش و پاسخ
  1. تقویم محتوایی ایجاد کنید

در قدم بعدی برای تدوین استراتژی محتوا، باید تقویم محتوایی ایجاد کنید. تقویم محتوایی چیزی فراتر از یک تقویم ساده است. در واقع می‌توان آن را یک ساختار سازماندهی شده در نظر گرفت که تیم محتوا را با اهداف و تاکتیک‌های بازاریابی‌تان همسو می‌کند. یک تقویم محتوایی به خوبی می‌تواند به شکل‌گیری یک استراتژی محتوا کمک زیادی کند. در واقع این مورد موجب می‌شود که تیم محتوا با سازماندهی بهتری عمل کند و در نتیجه شما را بهتر به سمت اهداف‌تان سوق می‌دهد.

  1. کیفیت را نسبت به کمیت در اولویت بالاتری قرار دهید

آیا می‌خواهید در جستجوها یکی از پیشنهادهای اول باشید؟ برای این کار حتما باید محتوای ارزشمند تولید کنید. گوگل یکی از مهم‌ترین موتورهای جستجو است که به محتوای خوب اهمیت می‌دهد، نه به تعداد بالای مطالب. برای دستیابی به بهترین نتایج، بهتر است به موارد زیر توجه کنید:

  • محتوایی تولید نکنید که مخاطبی ندارد و برای کسی مهم نیست
  • روی محتوایی تمرکز کنید که ترافیک زیادی را به سمت‌تان جذب کند
  • تا هر چه می‌توانید کاربران را به مدت طولانی‌تر در سایت خود نگه دارید

اما محتوای ارزشمند و مفید یعنی چه؟ این موارد کاملا به زمینه فعالیتی شما بستگی دارد. اما از جمله مولفه‌های مهم آن می‌توان به منحصر به فرد بودن مطلب، تخصصی بودن، ذکر منابع مستند، استفاده از تصاویر زیبا و ویدیوهای جذاب اشاره کرد.

  1. محتوای طولانی تولید کنید

موتورهای جستجویی نظیر گوگل، همیشه محتوا و مقالات طولانی‌تر را در رتبه‌بندی در رده بالاتری قرار می‌دهند. این نوع از محتوا ترافیک بیشتری برای سایت جذب می‌کند، بیشتر به اشتراک گذاشته می‌شود و بک لینک‌های (Backlink) بیشتری دریافت می‌کند. در ادامه آموزش استراتژی محتوا به دلایل این امر اشاره می‌کنیم. اول از همه این که محتوای طولانی‌تر معمولا کلمات کلیدی بیشتری را در خود جای می‌دهد و نسبت به یک مطلب کوتاه می‌تواند عمق بیشتری داشته باشد. در این نوع مقالات شما می‌توانید به سوالات بیشتری پاسخ دهید و کلمات کلیدی طولانی (Long-Tail) بیشتری به کار ببرید. دوم این که این نوع از مقالات معمولا بیشتر به اشتراک گذاشته می‌شوند و بک لینک‌های بیشتری دریافت می‌کنند. برای مثال احتمال این که یک سایت به مقاله 2500 واژه‌ای شما درباره خرید کفش لینک بدهد، بیشتر از احتمال لینک دادن به مقاله‌ای تحت همین عنوان ولی با 500 کلمه است.

  1. تخصص، اعتبار و اعتماد

اعتماد به یک برند در جذب مخاطب، وفاداری مشتریان، سئو و … تاثیر زیادی دارد. در نتیجه باید در روند تدوین استراتژی محتوا حتما به این موضوع توجه کافی داشته باشید. ایجاد اعتبار و اعتماد به عملکرد تخصصی شما بستگی دارد. یعنی اگر شما در زمینه فروش لوازم عکاسی فعالیت می‌کنید، باید محتوای‌تان درباره عکاسی باشد نه موضوعی نظیر بینایی‌سنجی.

  1. احساسات مخاطب را برانگیزید

اگر می‌خواهید در تدوین استراتژی محتوا موفق باشید، باید حتما کاری کنید که بتوانید روی ناخودآگاه مخاطب تاثیر بگذارید. محتوایی که احساسات مخاطب را برانگیزد موجب واکنش‌های سریع‌تر می‌شود و احتمال به اشتراک گذاشتن مطلب را بیشتر می‌کند. در نتیجه درصد دیده شدن شما بیشتر می‌شود و بک لینک‌های‌تان افزایش پیدا می‌کنند.

  1. تنوع مطالب‌تان را بیشتر کنید

سعی کنید در استراتژی محتوا به مطالب‌تان تنوع بیشتری بدهید. شما به طور کلی با افراد مختلفی با تیپ شخصیت متفاوت در ارتباط خواهید بود و در نتیجه باید بتوانید همه آن‌ها را از خود راضی کنید. به همین خاطر هم باید روش‌های گوناگون را به کار ببرید. برای مثال برخی افراد محتوای تصویری را دوست دارند، برخی گوش دادن صوت را ترجیح می‌دهد و بعضی از کاربران نیز به خواندن محتوای متن علاقه‌مند هستند.

ما در این مقاله سعی کردیم به آموزش استراتژی محتوا پرداخته و شما را با جنبه‌های مختلف آن آشنا کنیم. تدوین استراتژی محتوا اهمیت زیادی دارد و نباید به آن بی‌توجه باشید. سعی کنید برنامه‌ریزی خوبی داشته باشید و اقدامات ذکر شده را انجام دهید تا بتوانید به یک نتیجه بسیار خوب دست پیدا کنید. این بود هرآنچه باید درباره استراتژی محتوا می‌دانستید. امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.

منبع :

What is Content Strategy? How to Develop a Content Roadmap (terakeet.com)

How to Develop a Content Strategy in 7 Steps: A Start-to-Finish Guide (hubspot.com)

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
تقریبا
خیر

دیدگاهتان را بنویسید

ارسال دیدگاه به معنی این است که شما ابتدا قوانین ارسال دیدگاه را مطالعه کرده‌اید و با آن موافق هستید.