نصب سرچ کنسول و راه اندازی آن برای وبسایتهایی که به تازگی کارشان را شروع کردند، یکی از ابزار ضروری برای آنالیز وبسایت است که به تحلیل وضعیت سایت و جستجوی کاربران کمک زیادی میکند. در این سری از آموزشهای سئو و سرچ کنسول با همیار وردپرس همراه باشید تا با هم نحوه نصب سرچ کنسول را به طور کامل بررسی کنیم. حالا که تصمیم گرفتید دست به کار شده و کرکره سایتتان را بالا بکشید، ابتدا باید از گوگل برای خواندن و رصد اطلاعات و نمودارهای مرتبط با سایت، کسب اجازه کنید.
به این ترتیب، با نصب سایت در سرچ کنسول گوگل، برای گرفتن اعداد و آمار و نمودارهای مختلف از سایت آماده باشید. بیایید دقیقتر به این رابطه نگاه کنیم تا مشخص شود که گوگل چه رابطهای با شما به عنوان صاحب سایت دارد. شما با ثبت وبسایت خود در گوگل، به او میفهمانید که یکسری اطلاعات واجب و لازم را از او میخواهید. به این ترتیب، گوگل هم اطلاعات را با عنوان وبستر مستر تولز یا ابزار سرچ کنسول در خدمتتان قرار داده است. شما با رابطه صمیمی که با گوگل برقرار میکنید، گوگل هم عملیات سایت شما را به طور مرتب رصد کرده و در صورتی که خطا یا اشتباهی در سایت به وجود بیایید، یا قصد داشته باشید صفحهای از سایتتان را از سرچ نتایج گوگل حذف کنید، به کمکتان میآید.
سرچ کنسول گوگل چیست و چه کاربردی دارد ؟
Google Search Console ابزاری است که بازخوردی از موتور جستجوی گوگل نسبت به سایتمان را به ما گزارش میدهد. اگر بخواهیم کاربرد این ابزار محبوب و کاربردی را برایتان بگوییم میتوان گفت که چهار نوع گزارش، درخواست، تنظیمات و پیام را به شما نشان میدهد.
- با سرچ کنسول شما میتوانید کلماتی که کاربران با جستجوی آن سایتتان را در گوگل دیدهاند و وارد آن شدهاند، پیدا کنید.
- به کمک کنسول جستجو میتوانید وضعیت حضور صفحات سایتتان را در محضر گوگل بررسی کنید.
- در صورتی که مشکل یا خطایی در ایندکس شدن صفحات وجود داشته باشد، از طریق این ابزار متوجه میشوید.
- کیفیت و کارایی سایتتان را با این ابزار افزایش میدهید.
- میتوانید مخاطبان هدف و نوع درخواستشان را پیدا کنید.
نحوه نصب سرچ کنسول برای سایت بصورت گام به گام
پیشترها که سرچ کنسول به اسم گوگل وبمستر تولز شناخته میشد، برای آنکه بتوانید سایتتان را در آن ثبت کنید باید منتظر تأییدیه از سمت گوگل میماندید. اما با بروزرسانی های سرچ کنسول توسط google و با انجام مراحلی که در ادامه بصورت قدم به قدم به شما خواهیم گفت میتوانید در کمتر از 10 دقیقه سایتتان را به سرچ کنسول متصل کنید. مراحل نصب سرچ کنسول شامل 3 گام زیر هستند که در ادامه با هم این مراحل را طی میکنیم.
- وارد ابزار سرچ کنسول میشویم.
- مختصری از بخشهای آن را با هم بررسی میکنیم.
- از طریق یکی از روشهای نصب، سایت را روی سرچ کنسول نصب میکنیم.
ورود به ابزار سرچ کنسول یا گوگل وب مستر تولز
برای ورود به صفحه سرچ کنسول وارد لینک زیر شوید:
https://search.google.com/search-console/about
در صفحهای که برایتان باز میشود، روی گزینه آبی رنگ start now کلیک کنید. در این بخش نیاز به اکانت جیمیل دارید. در صورتی که قبلا اکانت گوگل شما روی مرورگرتان باز باشد، از طریق همان اکانت جیمیلتان وارد میشوید. در غیر این صورت باید با اکانت جیمیل لاگین کنید.
به این ترتیب، با موفقیت درب سرچ کنسول برای شما باز شد. در اینجا، دو روش ثبت سایت پیش رویتان است که در ادامه به طور کامل تفاوت روشها را برایتان گفتم. یک روش، با استفاده از dns است و روش دیگر برای تایید به کد یا فایل نیاز دارد.
در این صفحه دو گزینه با عنوان select property را میبینید که در زیر آن دو راه پیش رویتان قرار داده است:
یکی URL prefix و دیگری domain.
بیایید این بخش را با یک مثال شفاف کنیم. مثلا فرض کنیم میخواهید سایت همیار وردپرس را در سرچ کنسول نصب کنیم.
روش domain:
تمام پیشوندهای دامنه را به صورت یک جا در سرچ کنسول ثبت و نصب میکند.
روش دامین، به ما این اجازه را میدهد که تنها با یک بار ثبت دامنه hamyarwp.com تمام پیشوندهای مختلف آن مانند www.hamyarwp.com، https://hamyarwp.com و https://hamyarwp.com را در سرچ کنسول ثبت کنیم. در واقع با این روش، با ثبت دامنه، دیگر نیاز نیست بار دیگر برای ثبت پیشوندهای دیگر اقدام کنید.
روش URL prefix:
هر پیشوند و دامنه را به صورت جدا در سرچ کنسول ثبت میکند. در این روش باید هر پیشوند را به صورت جداگانه در گوگل ثبت کنید.
اما در روش یو آر ال هر پیشوند را باید به طور جداگانه در گوگل ثبت کنید. برای همین برای استفاده از این روش، بهتر است همان ابتدا زمانی که گواهی تایید SSL سایت را ثبت کردید، پیشوند و دامنه را یک جا نصب کنید. مثلا:
از همین جا اگر برایتان سوال پیش آمده که منظور از property چیست، بگذارید خیالتان را راحت کنم:
منظور از property در سرچ کنسول مالکیت است. در واقع مالکیت شما را برای سایتهایی نشان میدهد که مالک یا مدیر آنها هستید.
انتخاب روش نصب سایت در سرچ کنسول
برای انتخاب روش نصب، حالتهای مختلفی پیش رویتان است. در صورتی که روش محبوب اول را انتخاب کنید، دیگر خیالتان راحت است که تمام پیشوندهای دامنه از جمله www ، http، httpsهمگی با یکبار ثبت دامنه، در سرچ کنسول ثبت میشوند. برای استفاده از این روش نیاز به نصب با استفاده از DNS دارید.
1. ثبت سایت با DNS
قبل از هر چیز در نظر داشته باشید برای اثبات مالکیت سایتتان از این طریق باید به پنل مدیریت DNS سایت که روی سرور است، دسترسی داشته باشید. شما با انتخاب این روش تمام پسوندهای دامنهتان را با یک کد تایید در سرچ کنسول ثبت میکنید. برای مثال:
hamyarwp.com |
|
بر روی قسمت domain روی گزینه countinue بزنید. حالا در صفحهای که برایتان باز میشود، ابتدا لیستی از معروفترین هاستهای دنیا را میبینید. در صورتی که سایت شما نیز توسط یکی از این هاستها میزبانی میشود، آن را انتخاب کنید و ادامه مراحل را طبق دستور العمل پیش روید.
در غیر این صورت سراغ پنل هاست میرویم.
کافیست کد تایید dns که به شما نمایش داده میشود، کپی کرده و پنل هاستتان را باز کنید. پس از اینکه وارد سی پنل یا دایرکت ادمین شدید، به بخش مدیریت dns بروید. در واقع پنل مدیریت هاست شما هر نوعی که باشد، در نهایت روال مشابهی پیش رویتان است. بنابراین:
به پنل مدیریت هاست یا سرور خود بروید.
وارد بخش مدیریت dns شوید.
به بخش zone editor وارد شوید.
در مقابل لیست دامنهای که قصد دارید در سرچ کنسول نصب کنید، گزینه manage را کلیک کنید.
از قسمت add record روی گزینه add txt record کلیک کنید.
در جایگاهی که برایتان باز شده، در قسمت name، نام دامنه را وارد کنید. در قسمت type، گزینه txt را بزنید. در قسمت record، آدرسی که از سرچ کنسول کپی کردید، پیست کنید. مقدار TTL نیز به صورت پیش فرض روی 14400 است. در نهایت روی گزینه add record زده و تغییرات را ذخیره کنید.
این نکته را به خاطر داشته باشید که تغییر DNS نیاز به علم و تخصص کافی در این زمینه دارد. بنابراین اگر در این زمینه، تجربه کافی را ندارید، یا از متخصص کمک بگیرید و یا دور این روش را خط بکشید.
در نهایت طی چند ساعت آینده، سایت شما تایید خواهد شد. در صورتی که با گزینه Your verification DNS TXT record was not found روبرو شدید، احتمالا گوگل هنوز تغییرات را اعمال نکرده است. در این حالت میتوانید با زدن گزینه verify later با خیال راحت از سرچ کنسول خارج شوید.
2. ثبت وبسایت از روش URL Prefix
در این روش، ابتدا توصیه میکنیم که https را برای سایت خود فعال کرده و دامنه با پیشوند https را روی سرچ کنسول ثبت کنید. در این صورت هم از پروتکل امن استفاده کردید و هم دامنه دارای پروتکل امن را در سرچ کنسول نصب کردید. انتخاب این روش، راههای گوناگونی را برای تایید آدرس پیش رویتان قرار میدهد.
- به این ترتیب، ابتدا آدرس سایت را به طور کامل وارد کنید
- در نظر داشته باشید در سرچ کنسول فرقی بین آدرس با www و بدون www وجود ندارد.
- در ادامه صفحهای از راههای مختلف تایید پیش رویتان باز میشود که شامل 5 راه زیر است:
HTML file : فایل اچ تی ام ال سرچ کنسول را در پوشه یا دایرکتوری اصلی سایت آپلود میکنید.
HTML tag : یک متاتگ به قسمت هد صفحه اصلی سایت اضافه میکنید.
google analytics : تایید از طریق سرویس گوگل آنالیتیکس.
google tag manager : تایید از طریق گوگل تگ منیجر.
domain name provider : این روش مشابه روش اول برای انتخاب دامین است.
حالا با هم این روشها را بررسی میکنیم تا هر کدام راست دستتان بود انتخاب کرده و با موفقیت سرچ کنسول را نصب کنید.
تایید کد سرچ کنسول با آپلود فایل HTML
در این بخش همانطور که میبینید سرچ کنسول یک فایل حاوی کد تایید به شما داده است، آن را دانلود کنید.
حالا به پنل هاستینگ خود بروید.
فایل را بدون هیچ تغییری، در بخش دایرکتوری یا همان پوشه اصلی آپلود کنید. برای این کار به بخش مدیریت فایل یا file manager رفته و از آن جا در مسیر public_html فایل دانلودی را آپلود کنید.
پس از آپلود حالا به سرچ کنسول برگشته و گزینه verify را بزنید. در صورتی که به درستی فایل را آپلود کرده باشید، با علامت سبز، به شما تایید نشان میدهد.
تایید کد سرچ کنسول با افزودن تگ HTML tag
در صورتی که این روش را انتخاب کنید، کافیست متا تگی که سرچ کنسول به شما داده است، در صفحه اصلی سایت جایگذاری کنید.
بنابراین همانطور که در داخل سرچ کنسول راهنماییتان کرده، ساختار کد را در انتهای قسمت هد و قبل از تگ بسته شدن (</head>) قرار میدهیم. در واقع اگر کد زیر را در بخش تگ html سایت خود مشاهده کنید، محل جایگذاری کد در قسمت زیر است:
<html>
<head>
<title>Your Page Title</title>
محل جاگذاری کد.
</head>
<body>
در این مورد، اگر دانش برنامه نویسی کافی ندارید، پیشنهاد میکنیم روشهای دیگر را امتحان کنید.
اگر از وردپرس استفاده میکنید:
در بسیاری از سایتهای مبتنی بر وردپرس، در بخش فایل سربرگ header file کافیست کد را به قسمت هد اضافه کنید. جایگذاری کد در واقع به قالب و پوسته و طراحی سایت شما بستگی دارد. برای سایتهای ورپرسی در بخش ویرایشگر پوسته، در منوی نمایش، متاتگ را جایگذاری کنید.
البته به کمک افزونه یواست نیز میتوانید کد را در بخش تاییدیه گوگل در تنظیمات یواست، سایت را در سرچ کنسول نصب کنید. نحوه نصب با کمک یواست را در ادامه مطلب برایتان گفتم. همچنین میتوانید افزونه insert header and footer را نصب کرده و به کمک آن تگ را جایگذاری کنید. با این افزونه دیگر دردسر پیدا کردن هدر را نخواهید داشت.
اگر سایت اختصاصی با زبان php یا asp دارید:
در صورتی که سایت اختصاصی دارید کافیست کد تاییدیه که سرچ کنسول به شما داده، کپی کرده و به برنامه نویس بدهید تا داخل سایت برایتان جایگذاری کند.
تایید کد سرچ کنسول با استفاده از گوگل آنالیتیکس
در این روش، ابتدا باید سایت را در گوگل آنالیتیکس ثبت کرده باشید. برای انتخاب این روش، کافیست روال زیر را انجام دهید:
کد ترکینگ گوگل آنالیتیکس را این بار در قسمت <head> سایت قرار دهید.
در صورتی که در گوگل آنالیتکس مدیران دیگر نیز به سایت شما دسترسی داشته باشند، دسترسی آنها به سرچ کنسول سایت شما نیز فعال میشود.
در نهایت، در صورتی که قبلا این کار را کرده باشید، تنها کافیست روی دکمه verify کلیک کنید تا با پیغام خوشایند زیر روبرو شوید.
تایید کد سرچ کنسول با استفاده از گوگل تگ منیجر
گوگل تگ منیجر با مدیریت تمام تگها بدون نیاز به اضافه کردن کد یا بخشی به سایت، دادهها را از سایت به ابزار مورد نظر منتقل میکند. برای این کار بایستی قبلا تگ منیجر را نصب و راه اندازی کرده باشید. در این صورت کافیست تنها روی دکمه verify کلیک کنید.
3. روش نصب سرچ کنسول گوگل با استفاده از افزونه
به جز روشهای دستی که در بالا برایتان گفتیم، اگر از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده میکنید، میتوانید با کمک افزونه، خیال خودتان و گوگل را از راه اندازی سایت بر روی سرچ کنسول راحت کنید. چه افزونههایی؟ در ادامه برایتان گفتم:
نصب سرچ کنسول با کمک افزونه یواست
سیستم مدیریت محتوای محبوب وردپرس، با کمک افزونه یواست کار را راحت کرده است. برای اینکه بتوانید به کمک این افزونه، سایت را روی سرچ کنسول نصب کنید، کافیست از طریق تنظیمات سئو وارد بخش تایید ابزارهای وب مستر شوید. در اینجا 4 گزینه میبینید که یکی از آنها کد تاییدیه گوگل است. اینجا همان بخشی است که شما کد گوگل را برای ثبت مالکیت وبسایت وارد میکنید تا سرچ کنسول بر روی سایتتان نصب شود.
این کد، متا تگ html است و کافیست آن را از سرچ کنسول کپی کرده و در اینجا پیست کنید و تایید را بزنید. سپس به سرچ کنسول رفته و دکمه verify را کلیک کنید تا نصب انجام شود.
البته گاهی هم ممکن است در صورتی که میزبان سایت شما از شرکت ایرانی باشد، گاهی به مشکل بخورید. در صورتی که از این روش نتوانستید اقدام کنید، مشکل را برایمان در قسمت نظرات وارد کنید تا با روشهای دیگر راهنماییتان کنیم.
نصب سرچ کنسول با کمک افزونه all in seo pack
نصب به کمک افزونه سئو پک نیز شبیه به افزونه یواست است. برای ثبت کد باید از قسمت تنظیمات، به بخش گوگل وبمستر تولز رفته و تگ html را وارد کنید. در نهایت با زدن دکمه verify نفس راحتی بکشید و به سرچ کنسول خوشامد بگویید.
دلیل خطا هنگام نصب سرچ کنسول برای سایت
هر کدام که از این روشها را برای نصب سرچ کنسول انتخاب کنید، ممکن است شما را با خطاهایی روبرو کند که احتمالا به علت جایگذاری اشتباه کد یا موارد دیگر باشد.
-
Your server returned an invalid response
زمانی که با این خطا روبرو میشوید، احتمالا برای سایت یا سرور شما رمزگذاری انجام شده است. در نتیجه سرچ کنسول این پیغام را به شما میدهد.
-
The connection to your server timed out
اگر با این خطا روبرو شدید، در واقع گوگل به شما میگوید زمان اتصال شما به سرور تمام شده است. در واقع این مشکل به سرور شما برمیگردد که یا به مشکل خورده و یا انقدر شلوغ است که توانایی پاسخگویی درخواست شما را ندارد. این موضوع را باید با پشتیبانی هاست خود برطرف کنید.
-
We encountered an error looking up your site’s domain name
با نمایش این خطا، گوگل دارد به شما میگوید که Domain Name Server های شما یا همان DNS را قصد دارد بررسی کند اما نمیتواند آنها را پیدا کند. در واقع اصیترین دلیل آن به هاست شما برمیگردد که یا مدتی down شده یا قرار داد شما با شرکت هاستینگ به اتمام رسیده است.
-
We were unable to connect to your server
در اینجا مشکل، ارتباط گوگل با سرور شماست. کمی بعد دوباره امتحان کنید.
-
Incorrect tag/snippet/file errors
این خطاها همانطور که مشخص است، زمانی که به شما نشان داده میشود که در مراحل نصب سرچ کنسول فایل یا متاتگ یا اسنیپت را به روش اشتباهی بارگذاری کنید.
-
The download request was redirected too many times
زمانی که برای افزایش رتبه، لوپ مشخصی از ریدایرکت را روی دامنه سایت قرار میدهید، ممکن است هنگام نصب سرج کنسول، این خطا را دریافت کنید.
-
Could not find your domain
این خطا نیز برای زمانی است که شما آدرس url صحیح از دامنه سایت خود وارد نکردید در نتیجه گوگل نمیتواند سایت شما را پیدا کند.
نتیجه گیری
بعد از نصب و راه اندازی سرچ کنسول و انجام یک سری تنظیمات اولیه، بایستی منتظر باشید تا صفحههای سایت بررسی شوند. در نهایت گوگل گزارش بررسیها را از طریق همین سرچ کنسول به شما اعلام میکند. امیدواریم این مطلب از همیار وردپرس به شما کاربران و دوستان عزیز در نصب سرچ کنسول کمک کرده باشد. در این بخش با هم نحوه نصب سرچ کنسول و برخی از خطاهای رایج هنگام نصب سرچ کنسول را بررسی کردیم.
در نظر داشته باشید که معمولترین خطاها به هنگام نصب زمانی است که شما کد یا فایل مربوطه را به درستی جایگذاری نکرده باشید. در این صورت، با انتخاب روشهای دیگر، سعی کنید نصب سرج کنسول را به درستی انجام دهید. تنها یکی از این چند روشی که برایتان گفتیم، شما را در نصب و راه اندازی سرچ کنسول موفق میکند.