وردپرس به عنوان یکی از قدرتمندترین و حرفهایترین سیستمهای مدیریت محتوا، به کاربران مختلف اجازه راهاندازی انواع وبسایتها با موضوعات مختلف را میدهد، و همچنین بهینهترین سیستم مدیریت محتوای موجود در میان دهها CMS دیگر است. با این وجود گاهی سایتهای وردپرسی با خطاهای مختلفی روبرو میشوند که البته بروز خطاها در سیستمهای مختلف، یک امر طبیعی است.
مزیت وردپرس نسبت به سایر سیستمها، وجود ابزارهای مختلف و پشتیبانی گسترده در زمینه رفع آن خطاها است، که ممکن است سیستمها و انجمنهای پشتیبانی سایر CMSها به گستردگی آن نباشند. همچنین بروز خطاهای گوناگون یکی از مسائل بسیار ناامید کننده برای مدیران یک سایت به شمار میآید و دلیلش این است که آنها نمیدانند منشا اصلی این خطا چیست.
یکی از مشکلات دیگر که وبمسترها با آن روبرو هستند، وجود دلایل متعدد برای برخی از خطاهای سایت است، که گاهی نمیدانید این خطا در سمت سرور اتفاق افتاده است یا در هنگام بارگذاری در بخش نمایشی به کاربر مانند خطای 502 Bad Gateway در وردپرس … چنین مسائلی سبب میشود تا کاربران از بروز خطاهای مختلف بترسند یا چنین خطاهایی آنها را ناامید کند. در این مقاله قصد داریم به بررسی دلیل بروز یکی از خطاهای رایج وردپرس و راهحلهای رفع آن بپردازیم که ممکن است برای شما نیز اتفاق افتاده باشد.
خطای 502 Bad Gateway در وردپرس
هنگامی که شما در حال بازدید از یک سایت هستید، مرورگر برای سروری که سایت مورد نظر روی آن در حال میزبانی است، درخواستهای متعددی را ارسال میکند تا بتواند اطلاعات آن سایت را جهت نمایش به کاربر دریافت کند. در این فرآیند، سرور نیز اطلاعات درخواست شده را برای مرورگر ارسال میکند تا سایت بارگذاری شود. گاهی در این فرآیند، سرور پاسخ نامعتبری را برای مرورگر ارسال میکند که این پاسخ نامعتبر میتواند دلایل مختلفی نظیر به پایان رسیدن زمان اتصال به سرور داشته باشد. همچنین لازم است بدانید محدودیت زمانی برای ارسال پاسخ به مرورگر، از طرف مدیریت سرور و کانفیگ نرمافزاری برای جلوگیری از متحمل شدن بیش از حد فشار توسط سرور اعمال میشود.
با وجود مفاهیم مطرح شده، ممکن است این موضوع به فکر شما برسد که اتصال مرورگر به سرور به همین سادگی است… اما موضوع کمی پیچیدهتر از این مفاهیم مطرح شده است! هنگام برقراری اتصال میان مرورگر و سرور میزبان سایت مورد نظر شما، ممکن است اتصال به یک پروکسی باعث بروز چنین خطایی در سایت شود! بنابراین دلایل بسیار زیادی ممکن است باعث بروز خطای 502 Bad Gateway در وردپرس شود که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.
برخی از دلایل رایج و اصلی بروز خطای 502
- وجود خطا در بخش بانک اطلاعات دیتابیس
- به پایان رسیدن زمان اتصال یک سرور یا از دسترس خارج شدن آن
- بروز مشکل در هنگام دریافت پروکسیهای سرور
- بروز مشکل در هنگام ایجاد تغییرات در کدهای قالب یا افزونههای وردپرس
اگر خطای بوجود آمده از طرف میزبان شما باشد، مدیریت سرور ملزم به رفع آن خطا است و نیازی به انجام کاری از سمت مدیریت سایت (در صورتی که مدیریت سرور را بر عهده نداشته باشند!) نخواهد بود.
همچنین در صورت وجود مشکل از سمت سرور، تمامی سایتهایی که روی آن سرور میزبانی میشوند، دچار خطا خواهند شد. هدف ما در این مقاله رفع مشکلاتی است که از طرف کاربران باشد و آنها ملزم به رفع چنین خطاها و مشکلاتی در وردپرس باشند. بنابراین اگر مدتی از زمان خطای 502 Bad Gateway در وردپرس شما گذشته باشد و وبسایت شما به حالت عادی بازنگشته است، باید اقدام به عیبیابی سایت وردپرسی خود نمایید.
3 راه حل برای رفع خطای 502 در وردپرس
پیش از آنکه بخواهید اقدامی کنید، لازم است مطمئن شوید سرور میزبانی شما مشکلی ندارد؛ پس از آن باید به بررسی تنظیمات دامین خود نظیر DNSها بپردازید و همچنین نوع اتصال اینترنتی خود را چک کنید. در صورتی که از تمامی این موارد مطمئن بودید، لازم است تا روشهای ارائه شده در ادامه را بررسی کنید.
1- پاک کردن Cache مرورگر
خطای 502 Bad Gateway در وردپرس، هنگام بروز مشکل در اتصال به سرور رخ میدهد… اما گاهی Cache مرورگر نیز سبب بروز این مشکل میشود. گاهی مرورگر شما در حال ارسال درخواست برای دریافت اطلاعات از سمت سرور است که Cacheهای مرورگر سبب میشوند تا بین اطلاعات دریافتی و اطلاعات ذخیره شده در مرورگر، تداخل بوجود بیاید.
بنابراین در صورت مواجهشدن با این مشکل، ابتدا اقدام به پاکسازی حافظه پنهان (Cache) مرورگر خود کنید. برای اینکار در ویندوز کافی است از طریق کلیدهای ترکیبی CTRL+F5 اقدام به بارگذاری مجدد صفحه وبسایت کنید. در مرورگرهای مختلف نیز میتوانید از طریق بخش History اقدام به حذف حافظه پنهان مرورگر خود نمایید.
2- غیر فعال سازی موقت شبکه دریافت محتوا یا CDN
در بخشهای قبلی به این موضوع اشاره کردیم که ممکن است پروکسیها سبب بروز خطای 502 Bad Gateway در وردپرس شوند! در واقع پروکسیها یک رابط برای اتصال بین سرور و مرورگر کاربران هستند، که گاهی اوقات این رابط با مشکلاتی مواجه میشود. این مسئله در سایتهایی که از یک شبکه دریافت محتوا یا CDN برای افزایش سرعت بارگذاری سایت یا صرفه جویی در هزینههایی خود از آن استفاده میکنند، مشاهده میشود. در این میان گاهی سرورهای CDN اطلاعات اشتباهی را به دلیل درخواستهای هم زمان توسط هزاران کاربر، به مرورگر شما ارسال میکنند که در این صورت باعث بروز خطای 502 در مرورگر کاربر میشود.
اگر از این دسته کاربران هستید، کار شما کمی راحتتر است! برای آنکه متوجه شوید خطای شما از سمت CDN صورت گرفته است یا خیر؛ کافی است سرور CDN خود را موقتاً غیر فعال کنید. در صورتی که سایت شما به حالت عادی برگشت، میتوانید نتیجه بگیرید که اشکال از سمت CDN است که باید رفع شود.
برای رفع آن نیز میتوانید با پشتیبان سرویس دهنده خود مسئله را در میان بگذارید، تا آنها به شما کمک کنند. به طور مثال در وبسایت Cloudflare که یک سرویس دهنده CDN بسیار حرفهای است، در بخش Overview قادر به غیر فعال سازی سرویس خود هستید، که برای اینکار کافی است بر روی Pause Website کلیک کنید.
3- بررسی قالب و افزونههای فعال در وردپرس
اگر دو راه حل قبلی نتوانسته است مشکل شما را برطرف کند، باید به دنبال مشکل در سایت وردپرسی خود باشید. مهمترین منبع یک سایت برای بروز خطای 502 Bad Gateway در وردپرس، قالب و افزونههای مورد استفاده است. برای بررسی این موضوع ابتدا از قالب سایت خود شروع کنید… دلیل این موضوع نیز واضح است! در هر سایت وردپرسی تنها یک قالب فعال است، که غیرفعال سازی و فعال سازی مجدد آن نسبت به دهها افزونه وردپرسی، زمان کمتری را از شما میگیرد. در صورت بروز این مشکل شما به پیشخوان وردپرس خود نیز دسترسی نخواهید داشت! بنابراین باید قالب و افزونههای خود را به صورت دستی غیر فعال کنید! پس پیش از آنکه بخواهید کاری انجام دهید، از سایت خود نسخه پشتیبان تهیه کنید.
برای غیر فعال سازی قالب و افزونههای سایت خود، باید ابتدا وارد هاست شوید. پس از ورود به هاست خود، باید پوشه مربوط به قالب یا افزونهها را انتخاب کنید و با کلیک بر روی Rename و تغییر نام پوشه مربوط به آنها، قالب یا افزونههای خود را غیر فعال کنید. در هر مرحله تغییر نام سایت وردپرسی را چک کنید تا متوجه افزونه یا قالب دارای مشکل خود شوید. البته توجه داشته باشید که این بررسی باید با استفاده از کلیدهای CTRL+F5 باشد تا حافظه پنهان مرورگر شما روی بررسیهای شما تاثیر نداشته باشد!
در صورت یافتن پوشه دارای اشکال، آن را به نام قبلی خود بازگردانید و اگر با خطای 502 Bad Gateway در وردپرس مواجه شوید، منبع خطا دقیقاً همان قالب یا افزونه است که باید خطای آن را رفع کنید یا از موارد جایگزین استفاده کنید. همچنین با بروزرسانیهای افزونههای وردپرس این خطا رفع میشود و گاهی بروزرسانی یک افزونه سبب بروز چنین خطایی میشود، که لازم است آن را به ورژن قبلی بازگردانید یا اصطلاحاً Downgrade کنید.
نتیجهگیری
وردپرس به عنوان یک سیستم مدیریت محتوا ممکن است شما را با خطاهای زیادی مواجه کند! خوشبختانه عیبیابی در چنین سیستمی کار دشواری نیست و با چند راه حل ساده میتوانید آنها را رفع کنید. البته توجه داشته باشید که روند عیبیابی نباید زمان زیادی را از شما بگیرد و لازم است تمامی راه حلها را در زمان کمتری بررسی کنید، تا سریعتر مشکل را پیدا کنید. البته ممکن است پس از یافتن مشکل، زمان زیادی برای رفع آن نیاز داشته باشید، که این امر به نوع مشکل و منبع آن بستگی دارد. در این مقاله به بررسی یکی از خطاهای رایج به نام خطای 502 Bad Gateway در وردپرس پرداختیم که امیدواریم مفید واقع شده باشد.