دی ان اس DNS چیست + نحوه کارکرد و انواع آن

DNS چیست + نحوه کارکرد و انواع آن DNS چیست + نحوه کارکرد و انواع آن

یکی از نخستین و ضروری‌ترین اقداماتی که برای راه‌اندازی یک وبسایت به آن نیاز خواهید داشت دامنه است؛ زیرا بدون وجود دامنه، امکان ثبت سایت و نمایش آن در بستر اینترنت میسر نخواهد شد، اما جالب است بدانید که نام دامنه به منظور راحتی انسان‌ها به کار می‌رود و از استفاده اعداد و آی‌پی‌ها جلوگیری می‌کند؛ اما نام دامنه برای مرورگرها قابل درک و شناسایی نیست و آن‌ها با استفاده از آی‌پی‌ها به سایت‌های مختلف دسترسی پیدا می‌کنند که این تبدیل نام دامنه به آ‌ی‌پی توسط پروتکلی به نام دی ان اس صورت می‌گیرد. برای آشنایی با دی ان اس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا با پروتکل dns و انواع آن نیز بیشتر آشنا شوید.

آنچه در این مقاله به اختصار خواهید خواند:

  • DNS چیست؟
  • انواع DNS
  • انواع سرورهای dns کدامند؟
  • Dnsها چگونه عمل می‌کنند؟

DNS چیست؟

DNS یکی از پروتکل‌های معروف در اینترنت به خصوص در شبکه‌های کامپیوتری می‌باشد و به منظور مدیریت دامنه‌ها و نام سایت‌ها در بستر اینترنت مورد استفاده قرار می‌گیرد. پروتکل  dnsمخفف عبارت Domain Name System بوده و برای تبدیل نام به آی‌پی و بالعکس کاربرد دارد، انسان‌ها از طریق نام‌های دامنه به وبسایت‌های مختلف دسترسی دارند و مرورگرها نیز از طریق دی ان اس و استفاده از آی‌پی‌ها این امکان برای آن‌ها فراهم می‌شود.

هر دستگاه متصل به اینترنت شامل رایانه‌ها، تلفن‌های هوشمند، لپ‌تاپ‌ها و غیره دارای یک آدرس مشخصه منحصر به فردی هستند که با استفاده از اعداد یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند؛ این اعداد به عنوان آدرس IP شناخته می‌شوند. سرورهای دی ان اس با تبدیل آ‌ی‌پی به نام نیاز انسان به حفظ آدرس‌های IP پیچیده را از بین برده و زمانی که وارد یک مرورگر می‌شوید نیاز نیست شماره طولانی را به خاطر بسپارید و وارد کنید. در عوض، می‌توانید نام دامنه را مانند example.com را وارد کنید.

وجود پروتکل  dnsبرای وبسایت‌ها و اینترنت ضروری بوده به طوری که قرارگیری سایت‌ها در اینترنت بدون آن امکان‌پذیر نبود. در ادامه با انواع دی ان اس آشنا خواهید شد.

انواع DNS

به طور کلی دی ان اس ها در دو دسته کلی خصوصی یا Private و عمومی یا Public تقسیم بندی می‌شوند. این پروتکل موجب شد تا کلیه افراد بتوانند به سرویس‌های موجود در اینترنت متصل شوند. برای اینکه یک سرور در اینترنت و به صورت عمومی قابل دسترس باشد، به یک دی ان اس عمومی نیاز دارد، قابل دسترس بودن به این معنا است که توسط فایروال مسدود نشده باشد. سرورهای دی‌ان‌اس عمومی برای هر کسی که بتواند به آنها متصل شود در دسترس است و نیازی به احراز هویت ندارند.

اما جالب اینجاست که همه رکوردهای دی‌ان‌اس عمومی نیستند، دی‌ان‌اس‌های خصوصی زمانی کاربرد دارد که سازمانی بخواهد نام سرورها و آدرس‌های IP را خصوصی نگه دارد یا مستقیماً از طریق اینترنت قابل دسترس نباشد، آن‌ها را در سرورهای دی‌ان‌اس عمومی فهرست نمی‌کند. در عوض، آن‌ها را در سرورهای دی‌ان‌اس خصوصی یا داخلی لیست می‌کنند، امروزه، مدیران شبکه در سازمان‌ها از دی‌ان‌اس‌خصوصی استفاده می‌کنند که برای کاربران داخل شبکه اختصاص یافته‌اند و وظیفه تبدیل نام به آی‌پی و آی‌پی به نام را انجام می‌دهند. تنظیم dns در سیستم‌عامل‌های مختلف قابل تغییر و تنظیم است، اما در سایت‌هایی که پسوند بین‌المللی و ملی دارند به کلی متفاوت است اما این اقدام در هر دو حالت به آسانی قابل انجام است.

انواع سرورهای dns کدامند؟

دی ان اس سرورها انواع گوناگونی دارند و به طور کلی در 4 دسته کلی قرار می‌گیرند:

  1. DNS Resolver (سرور بازگشتی): این دسته از دی‌ان‌اس سرورها نقش اساسی در تبدیل پیوندهای وب به آدرس‌های IP ایفا می‌کنند و به عنوان پیوندی بین رایانه شما و زیرساخت دی‌ان‌اس اینترنت عمل می‌کنند. سرور بازگشتی درخواست‌های دی ان اس را دریافت و به آن پاسخ می‌دهد. این گروه از سرورها دارای یک نام هاست بوده و وظیفه ردیابی آدرس آی‌پی را برعهده دارد.
  2. Root nameserver (سرور روت): سرور روت یا ریشه بخش مهمی از زیرساخت اینترنت هستند زیرا نخستین اقدامی که انجام می‌دهند تبدیل نام هاست به آی‌پی می‌باشد. این سرور به درخواست‌های مستقیم پاسخ می‌دهد و می‌تواند فهرستی از بهترین دامنه‌های سطح بالا را مربوط درخواست موردنظر پیدا کند.
  3. TLD server: سرور دامنه سطح بالا (TLD) یکی از سرورهای دی‌ان‌اس سطح بالا در اینترنت است. هنگامی که hamyarwp.com را جستجو می‌کنید، ابتدا سرور TLD برای آخرین بخش میزبانی یعنی ‘.com’ پاسخ می‌دهد، سپس دی‌ان‌اس برای ‘hamyarwp’ جستجو می‌کند.
  4. Authoritative DNS Server: این سرور معمولا جزو آخرین عملیات در یافتن IP موردنظر می‌باشد، این سرور نام هاست را دریافت و به درخواست دی‌ان‌اس شما پاسخ واقعی را برمی‌گرداند.

Dnsها چگونه عمل می‌کنند؟

همانطور که گفته شد وظیفه پروتکل  dnsتبدیل آی‌پی به نام و یا تبدیل نام به آی‌پی می‌باشد؛ زمانی که آدرس یک وبسایت را جستجو می‌کنید عملیاتی در سیستم شما انجام می‌شود تا نام سایت درخواستی شما تبدیل به آی‌پی قابل درک برای مرورگر شود، پس از این کار مرورگر به راحتی قادر به جستجو و شناسایی سایت موردنظر شما خواهد بود و سایت را به صورت صحیح و بدون مشکل برای شما به نمایش در خواهد آورد.

به عبارتی دیگر هنگام وارد نمودن آدرس سایت در مرورگر، درخواست شما توسط سرور بازگشتی (Resolver) دریافت می‌شود و سپس آن را به نزدیکترین سرور ریشه یا روت تحویل می‌دهد؛ سپس با توجه به نام دامنه و هاست‌های مشابه در بایگانی خود، لیستی از بهترین دامنه‌های سطح بالا را برای درخواست شما پیدا می‌کنند.

در مرحله بعد سرور بازگشتی، برای آی‌پی بدست آمده از سرور ریشه یک درخواست جدید ارسال می‌کند، که با این اقدام، سرور در بایگانی خود جست‌وجو می‌کند تا موردی شبیه با درخواست شما بیابد. در صورت پیدا نکردن پاسخ فقط یک آی‌پی مشابه که مختص به سرور سایت درخواستی شما بوده را نمایش می‌دهد و در آخرین مرحله سرور بازگشتی بار دیگر درخواست شناسایی آی‌پی آدرس موردنظر را به سرور Authoritative ارسال می‌کند؛ این سرور دی ان اس، آی‌پی موردنظر شما را پیدا و به سرور بازگشتی تحویل می‌دهد و در صورت موفق نشدن پیغام NXDOMAIN را برای سرور بازگشتی ارسال می‌کند.

پروتکل dns

دی‌ان‌اس با تبدیل آی‌پی به نام به ما کمک می‌کند تا با نام آن‌ها و بدون نیاز به داشتن آدرس‌های آ‌ی‌پی به وبسایت‌های مختلف دسترسی پیدا کنیم؛ در غیر این صورت بدون وجود پروتکل dns تنها می‌توانستید از طریق آدرس IPهای پیچیده و داشتن آدرس هر کدام از آن‌ها به سایت‌ها دسترسی داشته باشید. در این مقاله به معرفی پروتکل دی‌ان‌اس، انواع و نحوه عملکرد آن پرداختیم. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد؛ شما عزیزان می‌توانید سوالات و نظرات خود را از بخش دیدگاه‌ها با ما به اشتراک بگذارید. همچنین اگر محتوای امروز همیار وردپرس برایتان مفید بود، خوشحال می‌شویم آن را با دوستان خود در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

منابع:

cloudflare.com

varonis.com

aws.amazon.com

fortinet.com

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
تقریبا
خیر

دیدگاهتان را بنویسید

ارسال دیدگاه به معنی این است که شما ابتدا قوانین ارسال دیدگاه را مطالعه کرده‌اید و با آن موافق هستید.