
ابزارهای تحلیل کاربران سایت، شاخص ها و آمارهای کمی و کیفی زیادی را در اختیار ما قرار می دهند. تقریبا تمامی کارشناسان و صاحبان کسب و کار برای تحلیل رفتار کاربران سایت خود، می بایست گزارشات و آمارهای متعددی را بررسی نمایند. بدین منظور، علیرغم اهمیت تمامی شاخص ها در گزارشات موصوف، برخی از آن ها اهمیت بسیار بیشتری نسبت به بقیه داشته و به همین علت، صاحبان کسب و کار علاقهی بیشتری به پیگیری نمودن آن ها دارند. در این مقاله، به معرفی ۱۰ شاخص پر اهمیت در تحلیل وب خواهیم پرداخت که بر اساس نتایج بررسی های موسسه تحقیقاتی مکنزی (Mckinsey) ارائه شده است.
۱۰ شاخص پر اهمیت در تحلیل کاربران سایت
با توجه به اهمیت تحلیل رفتار کاربران، مهم ترین شاخص های تحلیل سایت بر اساس میزان استفاده هر شاخص توسط کاربران از ابزارهای تحلیلی، به شرح ذیل گردآوری شده است که می توانید تمامی آن ها را در ابزار تحلیل رایگان وب سایت در وبمتریک مشاهده کنید.
۱– تعداد کاربران (Users):
مطابق آمار سایت های معتبر (ourworldindata.org) بیش از ۳.۴ میلیارد نفر در سراسر جهان از اینترنت استفاده می کنند که ۵۸.۵ میلیون نفر از آنها در کشور ایران هستند. اینها همان مشتریان شما هستند؛ آیا میدانید سایت شما چه سهمی از این تعداد کاربران اینترنت را دارند؟ تعداد کاربران سایت (Users)، شمار نفراتی است که در یک بازهی زمانی مشخص، از سایت شما بازدید میکنند. توجه داشته باشید که اگر فردی در این بازهی زمانی بیش از یک بار به سایت شما مراجعه نماید، تنها یک بار به عنوان کاربر جدید شمرده میشود و در مراجعات آتی به عنوان مشتری بازگشتی لحاظ خواهد شد.
۲– نرخ پرش (Bounce Rate):
نرخ پرش، درصدی از مراجعات را نشان میدهد که کاربر پس از ورود به سایت، بدون هیچگونه عکس العملی مهمی از سایت هدف خارج شود. تحلیل این شاخص به شما کمک میکند تا میزان جذابیت وب سایت خود را برای کاربران تخمین بزنید. نکته مهم در ارزیابی این شاخص زمینه های فعالیت متفاوت وبسایت ها می باشد که حتی در ابزارهای معروفی مانند گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) به صورت یکسان در نظر گرفته شده است. شایان ذکر است که در ابزار تحلیل سایتی چون وب متریک، نرخ پرش به دو صورت به شرح ذیل اندازه گیری میگردد:
- نرخ پرش سایتهای غیر خبرگزاری
پرش مشتری سایت های غیرخبری در وب متریک، پس از ورود کاربر به سایت و انجام کمتر از سه فعالیت شناسایی می گردد در نرخ پرش لحاظ می گردد.
- نرخ پرش سایتهای خبرگزاری
بسیاری از کاربران سایت های خبری، با وارد شدن به آنها، مطلبی را مطالعه کرده و سپس بدون انجام هیچ فعالیت دیگری از سایت خارج میشوند؛ اما این رفتار آنها نشانهی جذاب نبودن سایت برای ایشان بشمار نمی رود. برای حل این مشکل، ابزار وب متریک برای سایتهای خبری، بازدیدی را که تنها با مشاهدهی یک صفحه پایان مییابد ولی مدت زمان ماندگاری آن بیشتر از ۳۰ ثانیه می باشد را به عنوان نرخ پرش محاسبه نمیکند.
۳– تعداد مراجعات (Sessions)
شاخص مراجعه (Session) مفهومی اساسی در تحلیل سایت به لحاظ کاربرد آن در استخراج دیگر شاخص های تحلیل وب می باشد. به طور خلاصه شاخص مراجعه، مجموعهای از فعالیتهای یک کاربر در سایت است که در یک بازهی زمانی مشخص انجام میشود. هر فعالیتی که یک کاربر در سایت انجام میدهد، در ظرف یک مراجعه میگنجد. به طور مثال، یک مراجعه میتواند شامل بازدید از ۵ صفحهی سایت، مقایسهی دو کالا و خرید یک محصول باشد.
۴– متوسط زمان ماندگاری در سایت (Average Session Duration)
میانگین مدت زمان بازدید کاربران از صفحات یک سایت، زمان ماندگاری در سایت نامیده میشود. بر اساس آمارها، بیش از ۴۰ درصد بازدید سایتها را بازدیدهایی با مدت زمان ۲ تا ۳ دقیقه تشکیل میدهند. این زمان را میتوان به عنوان یک نقطهی مرجع در نظر گرفت و نتیجه گرفت اگر سایت شما دارای مدت زمان ماندگاری بیشتر از ۳ دقیقه است، از عموم سایتهای دنیای وب اوضاع بهتری دارد. از طرفی اگر زمان ماندگاری از 3 دقیقه بالاتر باشد، بر اساس استاندارد جهانی، کاربران سفر مشتری طولانی تری را سپری می کنند که به طور ناخودآگاه منجر به ریزش مشتریان و واگذاری سهم بازار به رقبا خواهد شد. خاطرنشان می سازد که میانگین مدت زمان ماندگاری در سایت برای زمینه های مختلف کسب و کار آنلاین مختلف است.
۵– درصد مراجعات جدید (Percentage Of New Sessions)
این شاخص، درصد مراجعاتی را نشان میدهد که توسط کاربران جدید انجام شده است. به عبارت دیگر هنگامی که یک کاربر برای اولین بار به سایت شما وارد میشود، یک مراجعهی جدید را ایجاد می نماید. پیگیری این شاخص به شما کمک میکند تا میزان جذب کاربران جدید به سایت را بررسی نموده و با اصلاح استراتژی جذب کاربر خود، تعداد کاربران سایت را افزایش دهید.
۶– مراجعات بر اساس کانال جذب (Sessions By Channel)
برای ورود به یک سایت روش های متعددی وجود دارد. کاربران میتوانند از طریق یک موتور جست و جو، دریافت یک ایمیل، مشاهدهی یک آگهی در سایتی دیگر و یا مستقیماً با تایپ کردن آدرس سایت به کسب و کار آنلاین شما وارد شوند. یکی از گزارش های پر استفاده در تحلیل کاربران سایت، تعداد مراجعات به تفکیک کانالهای جذب کاربر است. برای یک صاحب وب سایت واجب است که آمار کانالهای جذب کاربر را رصد نموده و با بررسی میزان تاثیرگذاری هر یک از آنها در کسب و کار اینترنتی خود، استراتژی مناسبی برای بازاریابی در پیش بگیرد.
۷– تعداد بازدید صفحات در هر مراجعه (Pages Per Session)
این گزارش، بیانگر میانگین تعداد صفحات بازدید شده در هر مراجعهی کاربران به سایت است و نشان میدهد که کاربران سایت، در هر مراجعه به طور متوسط چند صفحه از سایت تان را مشاهده میکنند.
۸– میزان اتمام اهداف (Goals Completions)
احتمالاً شما نیز به دانستن این نکته علاقه مند هستید که چه تعداد از بازدیدکنندگان سایت شما، واقعا با آن ارتباط برقرار کرده و با فعالیتهای مورد انتظار شما در سایت تان همراه میشوند. در واقع نمیتوان تنها از روی تعداد کاربران و بازدیدهای سایت نتیجه گیری خاصی درباره میزان مشارکت کاربران با کسب و کار شما انجام داد. به منظور حل این چالش، میتوانید در برخی از ابزارهای تحلیل سایت مانند وب متریک، اهدافی برای کاربران خود در نظر گرفته و میزان به نتیجه رسیدن این اهداف را اندازه گیری نمایید.
۹– تعداد بازدید صفحات (PageViews)
تعداد بازدید صفحات بیانگر تعداد دفعاتی است که صفحات وبسایت بارگذاری (Load) یا بارگذاری مجدد (Reload) شدهاند. هرگاه که کاربر به یکی از صفحات سایت وارد شده و یا یک صفحه را بارگذاری مجدد نماید، یک واحد به تعداد بازدید صفحات سایت افزوده میشود. این شاخص به شما کمک می کند تا صفحات پرکاربرد سایت خود را شناسایی نموده و برنامه ریزی فروش مناسبی را پیش بینی نمائید.
۱۰– صفحات ورود و خروج (Landing and Exit pages)
با شناسایی صفحات ورود و خروج سایت خود می توانید نسبت به استخراج سفر مشتری سایت خود اقدام نموده و برنامه ریزی لازم جهت بهینه سازی مراحل حضور کاربران در سایت خود جهت تبدیل به مشتری را انجام دهید.
کلام آخر، تمام شاخصهای تحلیل کاربران سایت با اهمیت هستند؛ اما برخی از آنها اساسیتر بوده و اطلاعات حیاتی را در اختیار صاحبان کسب و کارهای اینترنتی میگذارند. در این نوشته به معرفی ۱۰ مورد از مهم ترین شاخصها در تحلیل رفتار کاربران سایت پرداختیم. خبر خوش اینه که با تلاش جوانان این مرز و بوم در شرکت های دانش بنیان، ابزاری جهت تحلیل رفتار کاربران به نام وب متریک تولید شده که این 10 گزارش را رایگان در اختیار کسب و کارهای آنلاین ایرانی قرار می دهد.
گرداوری: