فناوری USSD چیست و چه کاربردی دارد؟

فناوری USSD چیست و چه کاربردی دارد؟ فناوری USSD چیست و چه کاربردی دارد؟

امروزه همه کسب وکارها از جمله موسسات مالی و بانکی به دنبال ایجاد راهها و کانالهای مختلف برای ارائه خدمات به مشتریان خود به صورت غیرحضوری و مجازی هستند و یکی از تکنولوژیهایی که برای ارتباط با مشتریان به خصوص توسط موسسات مالی و بانکی استفاده میشود فناوری ussd است.  کاربران با استفاده از تکنولوژی ussd میتوانند بدون نیاز به اتصال به اینترنت و حتی بدون پرداخت هیچ هزینه ای خدمات مورد نظر خود را دریافت کنند.

در ادامه این محتوا در سایت همیاروردپرس در مورد فناوری ussd بیشتر با شما عزیزان صحبت خواهیم کرد و در مورد هر یک از سرفصلهای زیر به صورت جداگانه با شما صحبت خواهیم کرد.

  • فناوری ussd چیست؟
  • نحوه عمکرد کدهای دستوری با تکنولوژی ussd
  • مهمترین کاربردهای فناوری ussd
  • جزییات فنی فناوری ussd
  • مزایای فناوری ussd
  • معایب تکنولوژی ussd
  • تفاوت بین کدهای ussd ، MMI و SS

فناوری USSD چیست؟

فناوری ussd که مخفف عبارت Unstructured Supplementary Service Data است یک پروتکل جهانی برای ارتباطات سیار یا GSM است که برای ارسال و تبادل اطلاعات متنی استفاده میشود و تا حدودی شبیه به سرویس پیام کوتاه یا همان SMS است که البته تفاوتهایی هم با آن دارد.

تکنولوژی ussd از کدهای دستوری با استفاده از کاراکترهای موجود در تلفن همراه استفاده میکند که با کاراکتر * شروع میشود و با کاراکتر # به پایان میرسد به عنوان مثال شماره #780* یک کد دستوری است که از فناوری ussd استفاده میکند.

 کد دستوری که از تکنولوژی ussd استفاده میکند میتواند شامل حداکثر 182 کاراکتر که معادل 16 بیت داده است.

با استفاده از کدهای دستوری که از این فناوری استفاده میکنند کاربران میتوانند از طریق منوهای مختلفی که در نظر گرفته شده است با شبکه تعامل برقرار کنند و خدمات مورد نیاز خود را دریافت کنند به عنوان مثال کاربران اپراتورهای مختلف تلفن همراه میتوانند با استفاده از کد دستوری هر اپراتور ، برای سیمکارت اعتباری خود شارژ خریداری کنند و یا هزینه تلفن همراه خود را از این طریق پرداخت کنند.

نحوه عملکرد کدهای دستوری با فناوری USSD

وقتی کاربری یک کد دستوری که از فناوری ussd استفاده میکند را در دستگاه موبایل خود وارد میکند گیت ورودی یا دروازه ussd آن کد را دریافت کرده و پاسخ را که یک منو برای ارائه خدمات مختلف ارائه شده توسط درگاه است را به کاربر برمیگرداند که کاربر با استفاده از همین منو میتواند با شبکه تعامل برقرار کند و خدمات مورد نظر خود را دریافت کند.

کدهای دستوری که از این فناوری استفاده میکنند روی دستگاه موبایل کاربران اجرا نمیشوند بلکه روی شبکه اجرا میشوند بنابراین برای استفاده از آنها نیازی به نصب برنامه خاص روی گوشی موبایل کاربران نیست و استفاده از آنها برای کاربرانی که گوشی هوشمند ندارند یا گوشی موبایل آنها قابلیت یا فضای مورد نیاز برای نصب برنامه را ندارند هم فراهم است که این موضوع یکی از مزایای مهم استفاده از تکنولوژی ussd است.

مهمترین کاربردهای فناوری USSD

میتوان از فناوری ussd استفاده های متنوعی کرد که از جمله مهمترین کاربردهای این فناوری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

موبایل بانک

با استفاده از کدهای دستوری این فناوری میتوان از خدمات متنوع بانکی غیرحضوری استفاده کرد و بر خلاف اپلیکیشنهای موبایل بانک که توسط خود بانکها و موسسات مالی ارائه میشود و باید روی گوشی های هوشمند کاربران نصب و فعالسازی شوند و نیاز به اتصال به اینترنت هم دارند این تکنولوژی بدون نصب برنامه و اتصال به اینترنت قابل دریافت هستند.

سرویسهای موبایل بانکی که از تکنولوژی ussd استفاده میکنند نیاز به نصب برنامه روی گوشی کاربران و حتی اتصال به اینترنت ندارند و به راحتی با استفاده از هر نوع گوشی موبایلی در دسترس هستند.

پیکربندی شبکه تلفن همراه

با استفاده از تکنولوژی ussd به راحتی میتوان عملیات پیکربندی دستگاه تلفن همراه در شبکه را انجام داد.

درخواست های به روز رسانی مشتری

 فناوری ussd  میتواند با سیستمهای برنامه ریزی منابع انسانی یا همان ERP و سیستمهای مدیریت ارتباط با مشتری یا همان CRM یکپارچه شود تا از این طریق اطلاعات به روز شده مشتری را درخواست کند که این ویژگی امکان ارائه خدمات بهتر به مشتری و افزایش صحت و دقت داده ها را فراهم میکند

نظرسنجی های بازاریابی

با استفاده از فناوری ussd میتوان فرآیند نظرسنجی از مشتریان را به شکل غیرحضوری و با ارسال کد دستوری مورد نظر به آنها انجام داد.

مدیران بازاریابی کسب وکارها برای این منظور میتوانند با طراحی پرسشهای مورد نظر خود در مورد کیفیت محصولات و خدمات ارائه شده به مشتریان ، از طریق کددستوری ussd ، از میزان رضایت مشتریان خود مطلع شوند که این موضوع در شناخت علائق و خواسته های مشتریان برای کسب وکارها مختلف بسیار مفید است.

خدمات callback یا برگشت به تماس

 سازمان‌های خدماتی مثل ارائه‌دهندگان انواع خدمات بیمه و شرکت‌های خدمات مالی ، می‌توانند از تکنولوژی ussd برای تعیین علایق مشتریان خود استفاده کنند و به علاوه مشتریان میتوانند بعد از ارائه نظرات و پیشنهادات خود به آنها ، درخواست callback یا بازگشت به تماس از طرف سازمان مورد نظر را داشته باشند.

تاییدیه سفارش

کسب وکارهایی که خدمات واسطه ای سفارش غیرحضوری غذا از رستورانها و تحویل آن درب منزل مشتریان را ارائه میدهند میتوانند از تکنولوژی ussd برای ایجاد ارتباط دوطرفه بین مشتریان و رستورانهای تهیه غذا استفاده کنند و مشتریان از این طریق بتوانند سفارش غذای خود را تایید کنند و حتی بعد از دریافت سفارش خود ، در مورد کیفیت غذا نظر بدهند.

 کوپن

 خرده فروشان می توانند از فناوری USSD برای برقراری ارتباط با پیشنهادات ویژه به مشتریان و همچنین ارسال کوپن به آنها استفاده کنند.

انجام پرداخت ها با استفاده از فناوری USSD

یکی از بزگترین کاربردهای تکنولوژی ussd ، استفاده از این تکنولوژی برای پرداخت هزینه خرید کالا یا خدمات است که برای این منظور مشتری یا کاربر با استفاده از ussd درخواستی خرید محصول یا دریافت خدمات خاصی را میکند و هزینه آن روی قبض تلفن مشتری اضافه میشود و یا هزینه آن از یک سیستم پرداخت آنلاین شارژی دریافت میشود و بعد از دریافت هزینه خدمات مورد نظر به کاربر ارائه میشود و یا اگر مشتری درخواست خرید کالای فیزیکی کرده باشد کالا به وی ارسال میشود.

به عنوان مثال میتوان با استفاده از کد دستوری ussd ، هزینه خرید شارژ سیمکارتهای اعتباری را با به صورت غیرحضوری و با وارد کردن اطلاعات بانکی پرداخت کرد و یا حتی برای ارسال شارژ از طریق سیمکارتهای دائمی به سیمکارتهای اعتباری اقدام کرد به صورتی که هزینه شارژ ، به قبض تلفن همراه دائمی مشتری اضافه شود.

  پرفورمنس مارکتینگ یا بازاریابی عملگرا چیست ؟

نحوه عملکرد کدهای دستوری با فناوری USSD

جزییات فنی فناوری ussd

تقریبا همه گوشی های تلفن همراه میتوانند از این فناوری استفاده کنند البته این فناوری بر خلاف سایر پروتکلهای ارتباطی مثل سرویس پیام کوتاه یا sms ، قابلیت ذخیره داده ها را ندارد.

تکنولوژی ussd از معماری شبکه های GSM استفاده می کنند وقتی کاربری یک کد دستوری ussd را وارد میکند ارتباط دوطرفه ای را با یک برنامه ussd شروع میکند که این گره شبکه میتواند یک مرکز سوییچ موبایل یا یک پلتفرم برنامه باشد.

مزایای فناوری USSD

تقریبا میتوان گفت که فناوری ussd ، یک تکنولوژی قدیمی است ولی با این وجود مزایایی دارد که باعث شده است این تکنولوژی باز هم توسط کاربران مورد استفاده قرار بگیرد از جمله مزایای این فناوری جذاب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

انتقال داده بدون پرداخت هزینه

یکی از بزرگترین مزایای این فناوری این است که استفاده از این تکنولوژی نیاز به پرداخت هیچ هزینه ای ندارد و کاملا رایگان است.

مصرف برق کم

تکنولوژی ussd برای ارسال داده ها نیازی به اتصال به اینترنت و در نتیجه استفاده از اتصال داده تلفن همراه  ندارد و برای این کار از کانال صوتی شبکه استفاده میکند در نتیجه استفاده از این تکنولوژی به نسبت سایر روشهای ارتباطی مصرف باتری بسیار کمتری دارد.

در حوزه اینترنت اشیا عمر باتری بسیار اهمیت دارد و استفاده از این فناوری میتواند روش موثری برای افزایش عمر باتری دستگاه باشد این موضوع به ویژه وقتی نیاز به ارسال و دریافت حجم زیادی از داده ها وجود دارد بسیار مفید است.

پوشش جهانی

استفاده از فناوری ussd تقریبا در هر نقطه ای از جهان که میتوان از دستگاههای گوشی همرا استفاده کرد ممکن است و این پوشش جهانی گسترده یکی دیگر از مزایای این فناوری است.

عدم نیاز به اتصال به اینترنت

یکی از بزرگترین مزایای تکنولوژی ussd این است که کاربران برای استفاده از آن نیازی به اتصال به اینترنت ندارند و در هر محلی که آنتن دهی برای موبایلها وجود دارد میتوان از این خدمات استفاده کرد.

عدم نیاز به نصب برنامه روی گوشی همراه

امروزه استفاده از هر اپلیکیشن یا برنامه ای نیاز به نصب برنامه آن در گوشی موبایل هوشمند کاربران دارد ولی استفاده از تکنولوژی ussd اینطور نیست و به راحتی و بدون نصب هیچ برنامه ای میتوان از خدمات متنوع این تکنولوژی استفاده کرد.

این ویژگی باعث میشود که حتی افرادی که گوشی هوشمند هم ندارند به راحتی بتوانند با استفاده از همان گوشی های ساده خود از این فناوری برای دریافت خدمات مورد نیاز خود استفاده کنند.

معایب فناوری USSD

فناوری ussd در کنار مزایای فراونی که دارد و به خصوص برای حوزه اینترنت اشیا که یک فناوری نوظهور در حال گسترش است بسیار کاربرد دارد دارای معایبی هم است که در این بخش به آنها میپردازیم.

از جمله معایب این فناوری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

ظرفیت انتقال داده محدود

یکی از بزرگترین معایب فناوری   ussd این است که با استفاده از آن حداکثر امکان انتقال 16 بایت یا همان 182 کاراکتر داده وجود دارد در نتیجه از این روش ارتباطی نمیتوان برای مواردی که نیاز به انتقال حجم داده زیادی دارند استفاده کرد.

برای مثال با استفاده از این تکنولوژی نمیتوان برای مواردی که نیاز به انتقال داده از نوع صوت ، تصویر یا ویدئو است استفاده کرد زیرا حجم این نوع داده ها قطعا بیشتر از 16 بایت خواهد شد.

آینده مبهم فناوری ussd

فناوری ussd از شبکه های GSM برای ارسال داده استفاده میکند و این نوع شبکه ها در گذشته برای مدت طولانی در همه کشورها وجود داشته است ولی با پیشرفت تکنولوژی ، شبکه های 2G و 3G کم کم در حال خارج شدن از مدار استفاده هستند و بسیاری از کشورها و شرکتهای هایتک در حال حرکت به سمت استفاده از تکنولوژی 4G و در چند سال آینده 5G هستند.

در نتیجه قطعا در چند سال آینده استفاده از فناوری GSM که مبنای ارسال داده در فناوری ussd است کمتر خواهد شد که این موضوع ، آینده مبهمی را برای این تکنولوژی ایجاد کرده است.

تفاوت بین کدهای  USSD، MMI و SS

هر کدی که کاربر در دستگاه موبایل خود وارد میکند و شامل کاراکترهای * یا # است یک کد رابط انسان و ماشین یا MMI که مخفف Man-Machine Interface است میباشد.

اکثر کدهای MMI شبیه به هم به نظر میرسند ولی این کدها در گروههای مختلف طبقه بندی میشوند و عملکردهای متفاوتی دارند که انواع مختلف کدهای MMI شامل موارد زیر هستند.

کدهای SS یا Supplementary service

با استفاده از این نوع کدها کاربر میتواند تماس های ورودی خود را به یک شماره دیگر منتقل کند به عنوان مثال *21*02122324356# <SEND> باعث میشود تماسهای ورودی کاربر به شماره 02122324356 منتقل شود.

کدهای USSD

کدهای ussd همانطور که گفتیم برای تعامل با کاربر ایجاد شده است که با * شروع میشوند و با # تمام میشوند به عنوان مثال #733* یک کد ussd است.

کدهای MMI اختصاصی تعریف شده توسط سازنده گوشی موبایل

برخی از کدهای MMI هم توسط سازندگان برای فعالسازی منوهای خدمات یا بازنشانی دستگاهها روی موبایل نصب شده اند که این کدها هم حاوی * و # هستند.

از آنجایی که این کدها به شبکه ارسال نمی شوند برای اجرای آنها نیازی به ارسال شماره توسط کاربر نیست و به محض اینکه کاربر آخرین کاراکتر این نوع کدها را وارد کند دستور مورد نظر اجرا میشود.

نتیجه گیری

در این محتوا در مورد فناوری ussd که یکی از تکنولوژی های انتقال داده بسیار کاربردی ، آسان و کم هزینه است صحبت کردیم و ضمن تعریف این تکنولوژی پرطرفدار ، مهمترین کاربردهای آن را بیان کردیم و در پایان هم مزایا و معایب آن را برای شما عزیزان برشمردیم.امیدواریم که این محتوای آموزشی سایت همیاروردپرس برای شما عزیران مفید بوده باشد در پایان اگر هر گونه انتقاد یا پیشنهادی دارید خوشحال میشویم از طریق کانلهای ارتباطی با ما در میان بگذارید.

منابع :

https://www.emnify.com/iot-glossary/ussd

https://www.techtarget.com/searchnetworking/definition/USSD

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
تقریبا
خیر

دیدگاهتان را بنویسید

ارسال دیدگاه به معنی این است که شما ابتدا قوانین ارسال دیدگاه را مطالعه کرده‌اید و با آن موافق هستید.