اگر شما در قامت یک مجسمهساز قرار بگیرید و بخواهید مجسمهای بسازید، ترجیحتان بر استفاده از قالبهای از پیش آماده است یا تراشکاری و طرحزنی مجسمه از صفر تا صد؟ جواب این سوال هیچ وقت یکسان نیست، یعنی گاهی اوقات شما نیاز دارید که برای ایجاد یک مجسمه منحصربهفرد که تا به حال مثل آن ساخته نشده و طرح اختصاصی شما در آن دخیل است، آن را از صفر تا صد خودتان بسازید و در مواقع دیگر، قالبها در ساخت بدنه و شمای اصلی مجسمه به شما کمک میکند و بعد از آن، اعمال جزئیات دلخواه شما روی آن امکانپذیر است. طراحی سایت هم به همین گونه است. یعنی شما برای ساخت یک سایت میتوانید از قالبهای آماده استفاده کنید یا به کمک یک برنامهنویس ماهر صفر تا صد سایت را خودتان بسازید. حالا سوال اینجاست که وردپرس یا طراحی سایت اختصاصی؟ البته برای انتخاب بین این دو روش باید با مفهوم و ویژگیهای هر دوی آنها آشنا باشید.
طراحی سایت با وردپرس چیست؟
پیش از آن که به توضیح مفهوم وردپرس بپردازیم، بیایید با سیستم مدیریت محتوا آشنا شویم. سیستم مدیریت محتوا یا Content Management System سیستمی است که به سادگی روی سایت شما قرار میگیرد و آن را مدیریت میکند.
به کار بردن آنها توسط همه افراد امکانپذیر است و برای این کار احتیاجی به دانش برنامهنویسی ندارید. سیستمهای مدیریت محتوا انواع مختلفی دارند که وردپرس یکی از محبوبترین آنهاست.
سازندگان وردپرس آن را به صورت رایگان در اختیار تمام کاربران قرار دادهاند. استفاده از وردپرس نیاز به دانش کدنویسی ندارد، بلکه کدها و امکانات لازم طراحی یک سایت به طور پیشفرض در آن قرار گرفته که همین موضوع کار با آن را بسیار ساده کرده است.
شیوه اصلی خدمات طراحی سایت وردپرسی به این صورت است که شما یک قالب آماده را برای سایت خود انتخاب کرده و تنظیمات و تغییرات لازم را طبق سلیقه و نیاز خود در آن اعمال میکنید. در حال حاضر، بیش از 40 درصد سایتهای حاضر در وب بهوسیلهی وردپرس طراحی و بارگذاری شدهاند.
مزایا و معایب طراحی سایت با وردپرس
شاید طراحی سایت با وردپرس گزینهای ایدهآل به نظر برسد، اما بدون درنظر گرفتن مزایا و معایب استفاده از آن نمیتوان هیچ گونه نظر قطعی داد. برخی از مزایای سیستم مدیریت محتوای وردپرس عبارتند از:
کاربری آسان بدون برخورداری از دانش کدنویسی
در قسمت قبل هم اشاره کردیم که استفاده از سیستم مدیریت محتوای وردپرس به هیچ دانش کدنویسی و برنامهنویسی احتیاج ندارد، چرا که کدها به طور پیشفرض توسط سازندگان در آن قرار گرفتهاند و شما با چند ساعت آموزش میتوانید به راحتی از آن بهره ببرید.
آمادهسازی سایت با صرف زمان و هزینه کمتر
وجود قالبها و افزونهها سرعت طراحی سایت و اعمال تغییرات و تنظیمات را بالا میبرد و درنهایت سایت شما سریعتر آماده و راهاندازی میشود. از طرفی دیگر، طراحی سایت با وردپرس نسبت به طراحی اختصاصی هزینه کمتری به شما تحمیل میکند. همچنین برای کاهش هزینهها میتوانید از قالبهای رایگانی که در وب وجود دارند استفاده کنید.
تنوع در پلاگینها
توسعه وبسایت و ایجاد یک سری ویژگیها و جزئیات به آن احتمالا در دستورکار صاحبین کسبوکار قرار دارد. این کار بهوسیله پلاگینها در وردپرس انجام میشود.
در حقیقت، تنوع بالای پلاگینها در این سیستم به شما اجازه میدهد که ویژگیها و عملکردهای سایت خود را گسترش دهید و آن را شخصیسازی کنید. به عنوان مثال، افزونههای Yoast SEO و Rank Math SEO برای سئوی محتوای سایت بسیار مناسب و کاربردی هستند.
البته استفاده از سیستم وردپرس شما را با محدودیتهایی هم مواجه میکند که بهتر است به آنها آگاه باشید. برخی از معایب استفاده از وردپرس برای طراحی سایت عبارتند از:
نامناسب برای پروژههایی با مقیاس بزرگ
سایتی که با وردپرس طراحی شده احتمالا مناسب پروژههای بزرگ نباشد و نیازهای کارفرما را برآورده نکند؛ چرا که امکانات این گونه سایتها محدود است و امکان ایجاد تغییرات بنیادین در آنها وجود ندارد.
سرعت پایین سایت
عیب دیگری که به سایتهای وردپرسی وارد است، سرعت پایین و کندی بارگذاری آنهاست. به دلیل وجود امکانات زیاد در وردپرس که شاید به کار سایت شما نیاید، سایت سنگین شده و سرعت بارگذاری آن کاهش مییابد.
امنیت نه چندان بالا
با این که سازندگان وردپرس دائما ویژگیها امنیتی این سیستم را ارتقا میدهند، باز هم امنیت آن به اندازه سایتهایی که با طراحی اختصاصی درست شدهاند نمیرسد، دلیل آن هم وجود پلاگینهای متعددی است که توسط افرادی مختلف و با اهدافی مختلف ساخته شدهاند.
طراحی اختصاصی چیست؟
وقتی از طراحی اختصاصی حرف میزنیم، منظورمان این است که طراحی یک سایت به طور اختصاصی و سفارشی برای مشتری و بر اساس سلیقه و نیازهای او از صفر تا صد ساخته میشود.
طراحی اختصاصی برخلاف طراحی سایت با وردپرس در دسترس عموم نیست. در این مدل از طراحی سایت برنامهنویسان با استفاده از زبانهای برنامهنویسی مثل asp.net, php, javascript و … یک سایت را به طور کامل میسازند.
در صورتی که شما قصد داشته باشید سایت خود را به طور اختصاصی طراحی کنید، باید به یک شرکت معتبر در این زمینه سفارش بدهید. شرکت هم نمونهکارهای مرتبط را به شما ارائه میدهد و اگر تغییری یا ویژگی خاصی برای سایت مدنظرتان است از کارفرما تقاضا میکنید.
سایت طراحی شده به این شکل اختصاصی شرکت است نه مشتری، چرا که کدهای آن در اختیار شرکت کارفرما است و شرکت دیگری آن کدها را ندارد.
مزایا و معایب طراحی سایت با کدنویسی اختصاصی
سایتهای طراحی شده به طور اختصاصی مزایای زیادی به همراه دارند که برخی از آنها به شرح زیر میباشند:
امکان شخصیسازی گسترده سایت
تفاوت اصلی سایت طراحی شده به صورت اختصاصی و سایت وردپرسی همین مورد است. ساخت یک سایت سفارشی که کاملا با نیازها و سلیقه شما منطبق باشد و هیچ سایتی شبیه آن در وب وجود نداشته باشد هدف هر کسبوکاری است که در فضای وب با دیگر کسبوکارها رقابت میکند.
سرعت بارگذاری بالا
گفتیم که امکانات و پلاگینهای زیاد و در اغلب موارد بیاستفاده در سایتهای وردپرسی یک نقطه ضعف بزرگ است و باعث کاهش سرعت بارگذاری سایت میشود. این در صورتی است که در سایتهای طراحی شده به طور اختصاصی شما هرگز با مشکل سرعت بارگذاری مواجه نمیشوید.
امکان توسعه سایت در آینده
با طراحی اختصاصی سایت شما برای اعمال تغییرات اساسی و توسعه آن با محدودیتی مواجه نیستید، زیرا دسترسی به کدهایی که به طور اختصاصی برای سایت شما زده شدهاند توسط شما و دیگر طراحان امکانپذیر است. امکان اعمال تغییرات به طور اساسی و جزئی به منظور توسعه سایت با طراحی اختصاصی وجود دارد.
هزینه بالای طراحی
از آنجا که در این روش سایت به طور کامل و از پایه کدنویسی و طراحی میشود، هزینه تمامشدهی آن کمی بالا است.
زمان طولانی اتمام طراحی
وجود قالبهای آماده در وردپرس سرعت اتمام پروژ را بالا میبرد. اما این قضیه در مورد طراحی اختصاصی سایت صادق نیست. کدزنیهای طولانی باعث میشود که پروژه با تاخیر بیشتری به دست شما برسد.
نتیجهگیری
در نهایت باید بدانید که انتخاب بین طراحی سایت با وردپرس و طراحی اختصاصی سایت مسئلهای نسبی است و کاملا وابسته به نیازهای کسبوکار و امکانات مدنظر شما برای سایتتان است.
پس به طور قطع نمیتوان گفت که کدام روش بهتر است. مشورت با یک متخصص کاربلد و شناسایی نیازهای بلندمدت و کوتاهمدت پروژه به شما در یک انتخاب درست یاری میرساند.