چرا دیجیتال مارکتینگ اهمیت دارد؟ طبق تعاریفی که در دوره دیجیتال مارکتینگ مطرح می شود به استفاده درست، بجا و منطقی از ابزارهای دیجیتال برای رسیدن به اهداف بازاریابی، دیجیتال مارکتینگ گفته می شود. اهداف بازاریابی اهدافی هستند که در بیزینس تعریف می شوند و دیجیتال مارکتینگ زیرمجموعه بازاریابی است. در ادامه تعاریف مختلفی از دیجیتال مارکتینگ را مطرح کرده ایم که می تواند دید جامع تری به شما بدهد.
چرا دیجیتال مارکتینگ؟ زمانی که یک کسب کار می خواهد از فضای سنتی وارد فضای آنلاین شود، معمولاً بدون دانش بازاریابی و فروش آنلاین این کار را شروع می کنند و با شکست مواجه می شوند. به همین علت آموزش دیجیتال مارکتینگ یا گذراندن دوره دیجیتال مارکتینگ می تواند به هر کسب و کار سنتی کمک کند که این مسیر را با کمترین شکست و تجربه تلخ طی کند و براحتی وارد فضای دیجیتال شود و کسب درآمد از دیجیتال مارکتینگ را تجربه کند.
تعریف مارکتینگ یا بازاریابی
فیلیپ کاتلر
از نگاه فیلیپ کاتلر که پدرعلم بازاریابی هستند بازاریابی یعنی: دانش و هنر کشف، خلق و ارائه ارزش، با هدف تامین نیازهای یک بازار هدف، همزمان با کسب سود. این یعنی باید ابتدا بررسی کنید ببینید که بیزینس شما قرار است چه نیازی را از چه جامعه هدفی برطرف کند. سپس آن نیاز را به ارزش تبدیل و سپس آن ارائه کنید.
در دیجیتال مارکتینگ اگر بخواهید ابزار محور کار کنید، برای مثال از ابزار سئو برای دریافت ورودی استفاده کنید و فکری به حال تبدیل این ورودی ها به مشتری نکنید ذهنیتتان نسبت به دیجیتال مارکتینگ اشتباه است. نکته دوم اگر بازاریابی را نشناسید کپی کار می شوید. این نکته را به یاد داشته باشید که تک بعدی نباشید و براساس نیاز و سلیقه مخاطب از ابزارهای بازاریابی آنلاین طبق یک برنامه بازاریابی هوشمندانه استفاده کنید.
گابریل وینبرگ
تقریبا هر استارتاپ شکست خورده ای یک محصول دارد. آنچه که استارتاپ های شکست خورده ندارند، مشتری کافی است.
90 درصد از بیزینس ها به علت نداشتن علم و دانش بازاریابی شکست میخورند.
آکادمی هاب اسپات
هاب اسپات hubspot.com مرجع دیجیتال مارکترهای دنیاست که آموزش های فراوانی در حوزه دیجیتال مارکتینگ دارد. در این وب سایت تمامی شاخه های دیجیتال مارکتینگ به صورت رایگان از طریق بهترین و مشهورترین مدرسین جهان آموزش داده می شود. همچنین در این وب سایت ابزارهای تخصصی از قبیل بررسی پرسونای مخاطب که با ورود داده های مورد نیاز انجام می شود در اختیار متخصصین این حوزه قرار گرفته است. از دیگر تعاریفی که می توان برای هاب اسپات در نظر گرفت، پلتفرم مخصوص فروش و بازاریابی درونگرا یا Inbound Marketing می باشد.
از جمله خدمات مختلف شرکت هاب اسپات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نرم افزار مدیریت ارتباط با مشتری یا CRM
- نرم افزار بازاریابی Marketing
- نرم افزار فروش Sales
- نرم افزار خدمت Service
قطعا هاب اسپات می تواند یکی از مناسب ترین گزینه های تحلیل و آنالیز فعالیت های بازاریابی آنلاین شما در جهت بهبود کسب و کارتان باشد پس آن را فراموش نکنید.
تعریف ویکی پدیا از دیجیتال مارکتینگ
دیجیتال مارکتینگ جزء یا بخشی از بازاریابی است که در آن از اینترنت و هر ابزار دیجیتالی مانند موبایل برای ترویج محصولات و خدمات استفاده می شود که از سال 1998 شروع شده است.
چرا دیجیتال مارکتینگ اهمیت دارد؟
- زیرا بازاریابی دیجیتال به نسب دیگر روش های بازاریابی مقرون به صرفه می باشد.
- در فضای آنلاین دسترسی به مخاطبین هدف بسیار راحتتر است چرا که بیشتر از 7.7 میلیارد نفر در سراسر جهان در فضای آنلاین و شبکه های اجتماعی فعالیت دارند.
- یکی دیگر از دلایلی که شما را مجاب به فعالیت در فضای دیجیتال می کند، فعالیت رقبا شما در این فضا می باشد. پس نباید از آنها عقب بیفتید.
- مختص به یک مکان خاص نبودن از دیگر مزیت های فعالیت در دنیای دیجیتال مارکتینگ می باشد.
- انعطاف پذیری در انتخاب روش های تبلیغات و بازاریابی در حوزه دیجیتال مارکتینگ بسیار زیاد است.
- امکان برندسازی و گسترش مخاطبین هدف در این حوزه کار راحتتری می باشد.
- بازاریابی دیجیتال به مراتب آسان تر از دیگر بازاریابی هاست چرا که شما می توانید از انواع محتوا مانند تصویر، ویدئو، پادکست یا تصویر برای جذب مخاطب استفاده کنید.
- علاوه بر تعامل با مشتریان امکان تحلیل و بررسی تبلیغاتتان و اثر آن روی رفتار مشتریانتان وجود دارد. حتی می توانید از طریق دیجیتال مارکتینگ رفتار مشتریان را آنالیز کنید و پلن های بهینه تری را برای کسب و کار خود برنامه ریزی کنید.
- و بسیاری از موارد دیگر…
اگر با مطالعه همین قسمت از مطلب این مسئله در ذهنتان پدید آمده است که چگونه در حوزه دیجیتال مارکتینگ فعالیت کنید یا حتی چگونه به این فضا وارد شوید، پیشنهاد می کنیم حتما در یک دوره جامع دیجیتال مارکتینگ شرکت کنید. قطعا پیشنهاد یک دوره خاص کمک بسزایی به شما نخواهد کرد به همین علت می توانید با مقایسه بهترین دوره های دیجیتال مارکتینگ ، دوره ای را انتخاب کنید که با معیارهای ذهنی شما سازگاری بیشتری دارند و شرکت در آن دوره از نظر شما اصولی تر به نظر می رسد. از محبوب ترین دوره های دیجیتال مارکتینگ در ایران می توان به دوره دیجیتال مارکتینگ آغازینو، عادل طالبی، دهبان، ژان بقوسیان و نوین اشاره کرد.
کاربردهای بازاریابی دیجیتال
یکی دیگر از پاسخ هایی که می توان به سوال چرا دیجیتال مارکتینگ؟ داد شناخت کاربردهای بازاریابی دیجیتال است. 3 کاربرد اصلی را در ادامه تحلیل و بررسی می کنیم.
- رفع مشکلات محصول
اکثر اوقات ما متوجه مشکلات محصول خود نیستیم و هیچ وقت هم به دنبال پیدا کردن آن نبوده ایم. این محصول صرفاً یک کالا نیست، حتی یک وب سایت یا اپلیکیشن که ارائه خدمات می کند نیز یک محصول می باشد. در فضای دیجیتال خواهید آموخت که فروش زمانی اتفاق خواهد افتاد که محصول یا خدمت شما کمترین نقص را داشته باشد.
- اعتبارسنجی محصول
گاهی اوقات شما یک محصولی را ارائه می کنید که فکر می کنید این محصول مورد نیاز جامعه است اما در واقع جامعه به آن نیاز آنچنانی ندارد. پس قبل از ایجاد یا ساخت یک محصول می بایست حتماً آن را اعتبارسنجی کنید. یعنی جامعه هدف آن محصول را پیدا کنید و ببینید که محصول مورد نظر شما جزء نیازهای آنها هست و در مرحله دوم آیا در صورت تولید آن محصول، خریدار هستند یا خیر؟! توجه کنید که اعتبارسنجی زمانی به شما کمک می کند که مطمئن شوید که محصول تولید شده حتما خریدار واقعی داشته باشد. این مورد نیز تنها با شناخت فضای دیجیتال فراهم خواهد شد.
- درآمدزایی
سومین کاربرد بازاریابی که آخرین کاربرد هم می باشد درآمدزایی است. تمامی فرآیندهایی که برای دیجیتال مارکتینگ انجام می دهیم صرفا برای درآمدزایی می باشد.
تفاوت فروش و مارکتینگ
عدم درک تفاوت فروش و مارکتینگ باعث بروز اشتباهات فراوانی می شود. مارکتینگ با یک جامعه صحبت می کند و فروش با یک نفر. یعنی وظیفه مارکتر متقاعد کردن یک جامعه جهت مراجعه به یک محصول، برای بررسی و دیدن آن است اما وظیفه فروشنده، متقاعد کردن شخصی که در مرحله قبل، متقاعد به مراجعه شده به فروش آن محصول می باشد.
لیدجنریشن چه تفاوتی با فروش دارد؟
اگر بخواهید کسب و کاری را راه اندازی کنید نباید در ابتدا انتظار فروش داشته باشید بلکه بهتر است اول ایجاد سرنخ کنید. لیدجنریشن به معنای سرنخ می باشد و یکی از پرکاربردترین اصطلاحاتی است که در حوزه بازاریابی دیجیتال به گوشتان خواهد خورد.
مشتریان در فضای دیجیتال
مشتریان در فضای دیجیتال 4 به دسته اصلی دسته بندی می شوند.
- مشتریان برانگیخته که 10 درصد جامعه مشتریان را تشکیل می دهند. این نوع از قبل خریدشان را انجام داده اند و شما با ارسال یک فاکتور یا ایمیل یا حتی پاسخ به تماس آنها، محصول را فروخته اید.
- مشتریان اشتباهی که حدود 20 درصد از جامعه مشتریان را تشکیل داده و اصلا نیازشان محصول شما نبوده و اشتباهی به شما مراجعه کرده اند.
- مشتریان مشتری نما که اصلاً مشتری نیستند و فقط جهت جمع آوری اطلاعات به شما مراجعه کرده اند.
- مشتریان چیره که حدودا 40 درصد از جامعه مشتریان را شامل می شوند و به محصول شما نیاز دارند اما در حال حاضر دغدغه خرید را نداشته و فقط یک فروشنده حرفه ای می تواند به این دسته از مشتریان بفروشد.
اگر می خواهید درک بهتری از این قسمت داشته باشید حتما بازاریابی مدل 4p را مطالعه کنید.
سطوح مخاطب در دیجیتال مارکتینگ
lead
در این بخش ابتدا به بررسی lead (سرنخ) می پردازیم. این نوع از مخاطبان خرید نمی کنند و صرفا کسانی هستند که کم رغبت ترین مخاطبان را تشکیل می دهند. برای مثال به کسانی که یک کیورد را در گوگل یا اینستا سرچ می کنند و وارد سایت یا پیج می شوند یا کسانی که به ما ارجاع داده شده اند، لید گفته می شوند.
Prospect
Prospect (سرنخ بالقوه) به کسانی که وارد چت آنلاین یا دایرکت می شوند و سوالی می پرسند و پاسخی می گیرند، گفته می شود.
opportunity و Customer
زمانی که همان شخص از شما قیمت می پرسد تبدیل به opportunity (فرصت) شده و در نهایت زمانی که خرید را انجام دهد به مشتری یا Customer تبدیل می شود.
اصطلاح قیف فروش در دیجیتال مارکتینگ
یکی دیگر از اصطلاحاتی که در دیجیتال مارکتینگ می بایست آن را به صورت کامل بشناسید، قیف آیدا (قیف فروش و بازاریابی Marketing Funnel) می باشد. قیف فروش شامل 4 مرحله است که شامل Awareness یا آگاهی، Interest یا علاقه، Disire یا تمایل و Action یا اقدام می شود. برای اینکه بتوانید فروش بهتری را تجربه کنید نیاز است که این چهار مرحله را به صورت مدام بهبود ببخشید.
بهتر است با اصطلاحات دیگری که در دنیای بازاریابی آنلاین با آنها برخورد خواهید داشت آشنا شوید. این اصطلاحات زمانی به گوشتان خواهد خورد که وب سایتتان را طراحی و راه اندازی کرده باشید و شروع به تحلیل داده های سایت کنید.
انواع ترافیک های وب سایت
User
به هر شخصی که وارد سایت می شود User گفته می شود.
Session
Session به تعداد نشست های یک user گفته می شود، که در هر نیم ساعت هر چند مرتبه که اتفاق بیفتد فقط یک مرتبه محاسبه می شود.
Page View
به تعداد صفحاتی که یک user از وب سایت بازدید می کند، Page View گفته می شود.
دسته بندی کانال های ورودی سایت
Direct
به ورودی هایی که از طریق مرورگر به صورت مستقیم آدرس سایت را تایپ کرده و وارد سایت می شوند، ورودی دایرکت گفته می شود.
Referrals
به ورودی هایی که از طریق معرفی در فضای دیجیتال وارد سایت می شوند، ورودی رفرال گفته می شود.
Search
به ورودی هایی که با سرچ یک کلمه وارد سایت می شوند سرچ گفته می شود.
Social
به ورودی هایی که از طریق شبکه های اجتماعی وارد سایت می شوند ورودی سوشیال گفته می شود.
به ورودی هایی که از طریق تبلیغات ایمیل وارد سایت می شوند گفته می شود.
Display
به ورودی هایی که از طریق کلیک روی بنرهای تبلیغاتی در وب سایت های دیگر وارد سایت می شوند ورودی Display گفته می شود.
تاپ ترین کانال های ورودی سایت به ترتیب ارگانیک سرچ، دایرکت و در نهایت سوشیال می باشد.
به نظر شما در دیجیتال مارکتینگ کیفیت بهتر است یا کمیت؟
در حال حاضر بیشترین موضوعی که در کسب و کارها و در ذهن عوام جا افتاده است، کمیت می باشد. تعداد فالور بیشتر شاید مورد توجه بیشتری قرار می گیرد، اما اینکه چه میزان درآمد با این تعداد فالور کسب می شود زیاد مد نظر نباشد.
اگر تمرکز شما روی افزایش ورودی ست در تحلیل داده ها باید متریک های ورودی را بررسی و تحلیل کنید و اگر تمرکزتان روی فروش است باید روی دیگر متریک ها بررسی و تحلیلتان را انجام دهید.
پس می توان گفت با توجه به تحلیل نوع کسب و کار متوجه خواهید شد که می بایست روی کیفیت تمرکز و برنامه ریزی کنید یا کمیت!!!
در اینجا این سوال پیش می آید که چه داده هایی را باید تحلیل کرد؟ یکی دیگر از شاخه های دیجیتال مارکتینگ که بسیار مطرح و دارای اهمیت می باشد، تحلیل داده های یک بیزینس آنلاین از طریق گوگل آنالیتیکس می باشد. ابزار آنالیتیکس را می توان از طریق گوگل تگ منیجر به سایت متصل کرد و تمامی فعالیت های کاربران را رصد، تجزیه و تحلیل کرد. شاید به جرات بتوان گفت که این شاخه از مهم ترین شاخه های دیجیتال مارکتینگ می باشد.
محاسبات در دیجیتال مارکتینگ
Conversion Rate
تمامی داده هایی که در قسمت قبل درباره آن صحبت کردیم را می توان محاسبه کرد. اولین داده ای که می توان محاسبه کرد، Conversion Rate یا همان نرخ تبدیل می باشد. اگر به قیف فروش برگردیم، شما 1000 lead داشته باشید و از آن هزار نفر، 500 نفر prospect شوند، در اینجا نرخ تبدیل شما 50% می باشد.
در مرحله بعد، از 500 نفر prospect ، 100 نفر به opportunity تبدیل شده اند. در اینجا نرخ تبدیل 20% می باشد و در مرحله آخر که از 100 نفر opportunity 40 نفر به مشتری تبدیل شوند، نرخ تبدیل 40% می باشد.
دیگر اصلاحات در بازاریابی آنلاین
توجه کنید که هدف از این محاسبات این است، شما متوجه شوید محصول شما چه ایراداتی دارد و کدام کانال برای شما بیشترین بازدهی را دارد.
- CAC (Customer Acquisition Cost)
بهای اکتساب هر مشتری - LTV (Life Time Value)
ارزش طول عمر مشتری - ROI (Return On Invest)
نرخ بازگشت سرمایه
هر کدام از این موارد با توجه به کسب و کار باید تحلیل شود و روی موردی بیشتر تمرکز کنیم که با توجه به جامعه هدف ما بیشترین بازدهی را برای ما دارد.
سخن پایانی
در این مطلب سعی کردیم به مهمترین مسائلی که در این حوزه مطرح هستند بپردازیم و تعاریف درستی که از دیجیتال مارکتینگ وجود دارد را بررسی کنیم. بازاریابی دیجیتال فرصتی عالی برای رشد کسب و کار شما و رسیدن به قلههای موفقیت است. شما می توانید کمپین های مختلف بازاریابی دیجیتال را اجرا کنید تا نتایج ارزشمندی را برای کسب و کار خود به ارمغان بیاورید. اگر می خواهید در مورد اهمیت بازاریابی دیجیتال بیشتر بدانید، با https://aghazino.com در ارتباط باشید و با یک بازاریاب دیجیتال در مورد اینکه چرا اکنون زمان مناسبی برای سرمایه گذاری در بازاریابی دیجیتال است، مشورت کنید و اطلاعات بیشتری کسب کنید.