فارکس چیست؟ این سوال مهمی است که بسیاری از سرمایهگذاران در بازارهای مالی حداقل یکبار از خود پرسیدهاند. برای پاسخ به این سوال نیاز است تا به طور کامل به همهی ابعاد این مفهوم بپردازیم تا بتوانیم با موفقیت، دارایی خود را چند برابر کنیم. با ما همراه باشید.
فارکس چیست؟
حتما با مفهوم بازار مالی آشنایی دارید. جایی که معاملهکنندگان با خریدوفروش و یا سرمایهگذاری بر روی انواع دارایی، به کسب درآمد میپردازند. فارکس یکی از بازارهای مالی است که بخش مهمی از تبادل و معاملهی داراییها را پوشش میدهد. کلمهی فارکس (Forex)، کوتاه شدهی عبارت Foreign exchange به معنای بازار تبادل ارز خارجی است. در بازار فارکس، معاملهکنندگان میتوانند با خریدوفروش ارزهای خارجی، کسب سود کنند. این فرایند نیاز به آگاهی کامل از نوسانات قیمت ارز و نیز عوامل موثر بر این نوسانات است.
نوسانات ارزها در هر کشوری به دلایل مختلفی از جمله، اقتصادی، سیاسی و … روی میدهد. بخش قابل توجهی از این دلایل و عوامل نیز دست معاملهکنندگان نیست و به عوامل بیرونی بازار بستگی دارد. یک معاملهکننده موفق در بازار فارکس باید بتواند علاوه بر شناخت این عوامل، با کمک مهارتهای تحلیلی، نوسانات را تحلیل کند. در نهایت بعد از تحلیل، به نتیجهگیری درست برای معامله برسد. مهمترین ابزارها برای نتیجهگیری از نوسانات، تحلیلهای تکنیکال فارکس و فاندامنتال فارکس هستند.
شما میتوانید با کمک این ابزارها به بررسی تغییرات قیمت ارزها در بازار فارکس بپردازید. بنابراین مهارتهای موفقیت در بازار فارکس، مهارت هایی برای تحلیل هستند. علاوه بر اینها نیاز است تا به رفتارشناسی سایر معاملهکنندگان بپردازید. برای این کار نیاز است تا شما در ابتدا با مفهوم روانشناسی بازار فارکس آشنا شوید. در ادامه به معرفی این مفاهیم بسیار مهم میپردازیم.
تحلیل تکنیکال فارکس
همانطور که پیشتر به آن اشاره کردیم، تحلیل تکنیکال فارکس یکی از ابزارهای کاربردی در بررسی نوسانات ارز است. تغییرات قیمت ارز همچون تغییرات قیمت یک سهم بر اساس روندها و الگوهای قابل شناسایی صورت میگیرند. تشخیص درست این روندها و رسیدن به یک الگوی منطقی بخشی از کاری است که در تحلیل تکنیکال انجام میشود. علاوه بر اینها در تحلیل تکنیکال، حجم معاملات و قیمت ارز بر اساس دورههای زمانی مختلف مورد بررسی قرار میگیرد. نتیجهی این بررسیها به سیگنالی برای خریدو یا فروش منتهی میشود.
تحلیل تکنیکال فارکس، مفهوم بسیار گستردهای است که بیشتر در نگاه کوتاه مدت به بازار مورد استفاده قرار میگیرد. بخش مهمی از تحلیل بازار با کمک تحلیل تکنیکال با استفاده از اندیکاتورها یا نوسانگیرها صورت می گیرد. اندیکاتورها با شناسایی روند و نیز جهت حرکت قیمت، به پیش بینی نقاط خریدوفروش ارز کمک میکنند. نکتهی بسیار مهم در تحلیل تکنیکال، تعیین بازهی زمانی یا یک دوره برای بررسی قیمت هاست. بر همین اساس، بیشترین و کمترین قیمت ارز در آن دوره زمانی ثبت شده و در مقایسه با دورههای قبلی، به تحلیل قیمت ارز
میپردازیم.
برای شناسایی دقیق نقاط خرید و فروش و نیز استفادهی مفید از ابزارهای تحلیل تکنکیال فارکس، نیاز است تا در ابتدا به مطالعهی دقیق مفاهیم و اصطلاحات آن پرداخته و سپس با روشهای استفاده از این مفاهیم آشنا شویم. سایت آموزش فارکس در مقالهی ” فارکس چیست؟ ” به توضیح مفهوم فارکس، از صفر تا صد پرداخته است و شما میتوانید با مطالعهی آن، با رمز و رازهای این بازار بسیار مهم آشنا شوید. در ادامه به برخی از مفاهیم اساسی در تحلیل تکنیکل میپردازیم.
روندها
روند به طور کلی به جهت حرکات قیمت گفته میشود که در یک بازه زمانی مشخص روی داده است. روندها به ما نشان میدهند که بازار در چه وضعیتی است. روندها نقش مهمی در تحلیل تکنیکال ایفا میکنند. سه نوع روند کلی، صعودی، نزول و یکنواخت در بازار فارکس روی میدهد. در روندهای نزولی ارزش یک سهم یا ارز در حال کم شدن میباشد. معاملهکنندگان با شناسایی روند در یک دوره زمانی، آن را با دورههای قبلی مقایسه کرده و با کمک تحلیل تکنیکال فارکس سیگنال خریدوفروش بدست میاورند.
اندیکاتورها
اندیکاتورها یا نوسانگیرها یکی از بخشهای مهم در تحلیل تکنیکال به شمار میروند. این ابزارهای مهم به معاملهکننده کمک میکنند تا بتواند با استفاده از شناسایی روندها و حرکات قیمت، روند آیندهی قیمت را پیش بینی کند. از طرفی نوسانگیرها، به ما کمک میکنند تا نقاط بازگشت قیمت را بدست آورده و به سیگنالهای خوبی برای خرید و فروش دست پیدا کنیم. اندیکاتورها قدرت یک سهم یا دارایی را به ما نشان میدهند. و ما میتوانیم بفهمیم که تغییرات قیمت ارز با چه قدرت و توانی در حال روی دادن است.
اندیکاتورها انواع مختلفی دارند. برخی از انواع اندیکاتور همچون cci، RSI و ویلیامز، بسیار معروف هستند. انواع دیگری همچون اندیکاتور atr کاربرد کمتری پیدا کردهاند. یک نکتهی مهم در رابطه با اندیکاتورها این است که هرکسی از معاملهکنندگان باید متناسب با نیاز خود و نیز نوع کاربردی که مد نظر دارد از اندیکاتورها استفاده کند. معمولا از یک اندیکاتور استفاده میشود. اما اگر بخواهید تحلیلهای دقیقتری بدهید باید بتوانید از دو یا چند اندیکاتور به طرو همزمان استفاده کنید. استفادهی دو یا چند اندیکاتور در یک دوره زمانی به شما نتایج دقیقتری را خواهد داد.
الگوها
تحلیل تکنیکال، رابطهی تنگاتنگی با الگوها دارد. الگو به یک روند تکرار شونده گفته میشود. روندی که احتمال میرود در آینده دوباره تکرار شود. البته این موضوع با بررسی سوابق حرکات قیمت آن ارز قابل تشخیص است. الگوها به معاملهکنندگان کمک میکنند تا با محاسبات دقیقتر، آینده را پیشبینی کنند. پیشبینی آینده یعنی بتوانند سیگنالهای بسیار دقیقی پیدا کنند.
مهمترین قسمت یک معامله قبل از شروع آن، شناخت دقیق الگوها در آن بازار است. برای مثال اگر یک الگو در رابطه با حرکات قیمت یک ارز شناسایی شد باید بتوانید آن را مدیریت کرده و به یک سیگنال عالی دست پیدا کنید. تحلیلگران برای الگوها اسامی مشخصی گذاشته و با شناسایی هرکدام از آنها به نتایج خاصی میرسند. برای مثال برخی از الگوها معاملهکنندگان را ترغیب میکنند که در یک پوزیشن بمانند و برخی نیز آنها را به ترک یک پوزیشن و ورود به یک پوزیشن جدید دعوت میکند.
دوره زمانی
دوره زمانی تعریف بسیار ساده ای دارد. در تحلیل تکنیکال به دفعات زیادی با دورهها کار داریم. دوره زمانی به معنای یک بازهی مشخص زمانی است که یک معاملهکننده انتخاب میکند تا تنها در آن دوره پارامترهای مالی همچون ارزش یک سهم، نوسانات آن و نیز الگوها و روندهای بازار را شناسایی کند. برای اندیکاتورهای مختلف دورههای زمانی متفاوتاند. دورههای زمانی برای برخی اندیکاتور 14 روزه است. شما باید بتوانید متناسب با نیاز خود، تعداد مشخصی را به عنوان دوره تعیین کنید.
خطوط حمایت و مقاومت
خطوط حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال اصطلاحات بسیار پرتکرار هستند. زمانی که قیمت یک ارز تا حدی پایین میرود و مجددا بالا میرود و این روند تکرار میشود، خط حمایت شکل گرفته است. از طرفی خط مقاومت در زمانی شکل میگیرد که ارزش یک دارایی به طور مداوم کاهش پیدا میکند. بر همین اساس باید بتوانید خطوط حمایت و مقاومت یک دارایی را شناسایی کنید. اگر بتوایند خطوط حمایت و مقاومت را شناسایی کنید در این صورت گام مهمی در بازار را طی کردهاید.
در این صورت زمانی که به خط مقاومت نزدیک میشوید، متوجه میشوید که دارایی امکان افزایش قیمت را دارد. بر عکس زمانی که خط به خط حمایت نزدیک میشوید، باید متوجه بازگشت قیمت باشید. تمام این موارد در تحلیل تکنیکال فارکس خلاصه میشوند. تحلیل تکنیکال فارکس مجموعهای از این مفاهیم بسیار پایه است.
تحلیل فاندامنتال فارکس
تحلیل فاندامنتال فارکس، ابزار دیگری برای تحلیل نوسانات قیمت ارز در بازار فارکس به شمار میرود. همانطور که پیشتر اشاره شد، در تحلیل تکنیکال، به مقادیر عددی قیمت ارز، حجم معاملات و نیز روندها و الگوهای نوسان قیمت ها توجه میکنیم. در این قسمت به ابزار دیگری به نام تحلیل بنیادی یا تحلیل فاندامنتال فارکس میپردازیم. تحلیل بنیادی بر خلاف تحلیل تکنیکال، عوامل موثر بر قیمت ارز را مورد بررسی قرار میدهد. از طرفی ارزش واقعی یک ارز را شناسایی کرده و در مقایسه با قیمت فعلی به شناسایی زمان خرید و یا فروش کمک میکند. همچنین توجه به اخبار مرتبط و نیز شناسایی پتانسیل و ظرفیت یک ارز، در مفهوم تحلیل بنیادی تعریف میشود.
تحلیل فاندامنتال فارکس، یک تحلیل اساسی محسوب میشود که نقش تکمیل کننده تحلیل تکنیکال را دارد. نکتهی حائز اهمیت این است که معاملهکنندگان معمولا برای نگاه بلند مدت در بازار از این تحلیل استفاده میکنند. اگر معاملهکنندهای بتواند یک تحلیلگر حرفهای بنیادی شود، سود زیادی در بلند مدت به دست خواهد آورد. کتاب “تحلیل بنیادی، تکنیکال یا ذهنی؟ ” یکی از معتبرترین کتابها برای درک مفاهیم مهم تحلیل بنیادی و تکنیکال است. خلاصهی این کتاب مهم در سایت آموزش فارکس برای افزایش آگاهی معاملهکنندگان منتشر شده است. پیشنهاد میکنم برای موفقیت در بازار فارکس، این کتاب را حتما یک بار بخوانید.
چرا تحلیل فاندامنتال؟
بسیاری از معاملهکنندگان از اهمیت تحلیل فاندامنتال و یا اصطلاحا دلایل فاند یک معامله بیخبرند. آنها اغلب گمان میکنند که با کمک تحلیل تکنیکال به طور صرف، میتوانند معاملات موفقی را تجربه کنند. نکتهی مهمی که توسط این معاملهکنندگان مورد غفلت قرار میگیرد، عوامل بیرونی موثر بر روی نوسانات قیمت یک سهم و یا یک ارز هستند. عوامل بیرونی همواره نقش بسیار مهمی بر روی نوسانات دارند. گاهی این عوامل تغییرات محسوسی را بر روی روندها اعمال میکنند. اعمال این تغییرات باعث میشود که برخی از معاملهکنندگان از تحلیل کردن نا امید شده و آن را بی فایده بدانند. در حالی که در بازار فارکس، اگر از هردو ابزار تحلیل تکنیکال فارکس و تحلیل فاندامنتال فارکس در کنار یکدیگر استفاده کنیم، هرگز دچار تصمیم اشتباه نمیشویم.
روانشناسی بازار فارکس
بسیاری از معاملهکنندگان از نکات ریزی که در رفتارشناسی و عوامل روانی موثر بر تصمیمگیریها موثرند، چشم پوشی میکنند. در صورتی که بخش مهمی از تحلیل بازار با کمک روانشناسی بازار فارکس انجام میشود. روانشناسی بازار فارکس یکی از حوزههای بسیار مهمی است که اگر معاملهکننده ای بتواند بر روی آن تسلط پیدا کند و با مهارتهای آن آشنا شود، چند قدم از سایر معاملهکنندگان جلوتر خواهد بود. علت اهمیت این موضوع این است که مهمترین قسمت یک معامله، ذهنیت معاملهکننده نسبت به معامله میباشد. در واقع روانشناسی بازار فارکس در مرحلهی نخست در بازار تعریف میشود. در ادامه به برخی از مواردی که در روانشناسی بازار فارکس به آنها توجه میشود، میپردازیم.
شناخت عوامل موثر بر تصمیمگیری
شناخت عوامل موثر بر تصمیمگیری، بخش مهمی از روان شناسی فارکس را تشکیل میدهد. همهی ما با نگاه به برخی پارامترها دربارهی چیزی تصمیم میگیریم. برای مثال عواملی همچون، تصمیم و نگاه دیگران در رابطه با یک موضوع میتواند تاثیر زیادی بر روی ما بگذارد. در بازارهای مالی هم به همین صورت است. نگاه و تصمیم سایر معاملهکنندگان بر روی نگاه یک معاملهکننده تاثیر میگذارد. این موضوع در رابطه با نگاه جامعه به یک ارز و یا سهم نیز صدق میکند. آشنایی با دانش روانشناسی فارکس به شما کمک میکند تا همهی عوامل موثر بر تصمیمگیری را شناسایی کنید.
عوامل دیگری همچون مسائل اجتماعی، سیاسی و فرهنگی نیز بر ارزش یک ارز و نحوهی تصمیمگیری برای خریدوفروش آن تاثیر میگذارند. روانشناسی فارکس به شما کمک میکند تا این عوامل را شناخته و با استفاده از این شناخت بتوانید تصمیم منطقی فارغ از نگاه دیگران و یا جو غالب احساسی بگیرید. یکی از جامعترین مقالات در رابطه با روانشناسی فارکس، مقالهی روانشناسی بازار در سایت آموزش فارکس است. پیشنهاد میکنم پیش از تصمیمگیری برای معامله حتما این مقاله را مطالعه بفرمایید.
شناخت هیجانات و احساسات
هیجانات و احساسات نقش مهمی در نوسانات قیمت یک ارز دارند. یکی از عوامل موثر بر قیمت ارز، تصمیمگیریهای احساسی در این بازار است. از طرفی شناخت هیجانات شخصی نیز برای کنترل آنها خیلی مهم است. شما باید بتوانید تمام هیجانات و نقاط احساسی خود را شناسایی کنید. این یعنی به درک و شناخت جامعی از خودتان برسید. این شناخت به شما کمک میکند تا بتوانید تصمیمگیری خردمندانه داشته باشید. روانشناسی فارکس یعنی همین شناخت جامع نسبت به احساسات خود و سایر معاملهکنندگان. یعنی در چه شرایطی معاملهکنندگان هیجان زده شده و برای خرید یا فروش یک سهم اقدام میکنند.
یکی از مهمترین دشمنان معاملهکنندگان، خودشان هستند. تصمیمهای احساسی و خریدوفروشهای بدون تحلیل میتوانند بسیار آسیب زننده باشند. به همین دلیل نیاز است تا خود را به طور کامل بشناسید. تا در مواقع حساس بتوانید خودتان را برای گرفتن یک تصمیم ایده آل آماده کنید.
ترس ها و طمع ها
ترسها و طمعها یکی از مهمترین نکات در بازار است. هنگامی که ارزش یک دارایی برای مدتی کاهش پیدا میکند یا زمانی که برای مدتی افزایش پیدا میکند، ترسها و طمعها به سراغ معاملهکنندگان میآیند. معاملهکنندهای موفق است که بتواند این ترسها و طمعها را بر طرف کند. ترس از دست دادن، مهمترین ترسی است که یک سرمایهگذار تجربه میکند. طمع نیز نخستین احساسی است که یک معاملهکننده پس از رشد ارزش دارایی اش دچار میشود.
معاملهکنندهای که متکی به مهارتهای تحلیلی و دانش معامله باشد، هرگز نمیترسد و دچار طمع نمیشود. ترس از دست دادن، همواره به سراغ کسانی میآید که آینده را به طور واضح و شفاف نمیبینند و درکی از روندها و الگوهای بازار ندارند. طمع نیز به سراغ کسانی میآید که از ماهیت بازارهای مالی بیخبرند. اگر میخواهید به یک معاملهکننده حرفهای در بازار فارکس تبدیل شوید باید توانید بر این ترسها و طمعها غلبه کنید. غلبه کردن بر این احساسات تنها با ابزار دانش و آگاهی امکان پذیر است.
تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال فارکس در کنار روانشناسی فارکس به شما کمک میکنند که در بازار فارکس، هیچگونه احساس سردرگمی نداشته باشید. زمانی که شما سردرگم نباشید و بتوانید آیندهی بازار را پیشبینی کنید، آنگاه هیچ ترسی از کاهش ارزش یک سهم نخواهید داشت. از طرفی افزایش ناگهانی و غیر عادی ارزش یک دارایی نیز شما را هیجان زده نخواهد کرد.
تحلیل جامعه شناختی
تحلیل جامعه شناختی در حوزه روانشناسی فارکس تعریف میشود. جامعه متشکل از مجموعه ای از افراد با ویژگی ها و نیازهای به هم پیوسته است. جامعهی معاملهکنندگان در فارکس نیز به همین صورت اند. مجموعهی معامله کنندگان بر روی یکدیگر تاثیر میگذارند. این نکته نسبت به سرمایه گذاران کلان بیشتر صدق میکند. اگر معاملهکنندهای بتوانید به شناخت درستی از جامعهی فعال در بازار برسد، در این صورت میتواند آیندهی بازار را پیشبینی کند.
عوامل موثر بر قیمت ارز
عوامل موثر بر قیمت ارز در بازار فارکس بسیار متنوع اند. یکی از مهمترین عواملی که در بازار فارکس تاثیرگذار است، سیاستهای دولتی است. سیاستهای کلان دولتها همواره جهت کلی بازار را مشخص میکنند. از طرفی تحریمها نقش قابل توجهی در بالا رفتن و یا پایین آمدن ارزش یک ارز اصلی دارد. عامل مهم دیگر که بسیار مهم است، عرضه و تقاضا است. میزان تقاضا در بازار بر روی قیمت ارز تاثیر میگذارد. در کشور ما ارز اصلی دلار است که همواره مورد تبادل قرار میگیرد. یکی از مهمترین دلایل تغییرات ناگهانی قیمت دلار در کشور ما، میزان تقاضا است.
نتیجه گیری
در این مقاله سعی کردیم تا با مفهوم فارکس آشنا شویم. پس از آن به مفاهیم پایه تحلیل تکنیکال و نیز تحلیل فاندامنتال فارکس پرداختیم. روانشناسی فارکس قسمت مهم دیگری از بازار فارکس است که با توضیح کلی آن به شناخت جامعی از آن دست پیدا کردیم. شما با مطالعهی این مقاله با اهمیت بازار فارکس و نیز کسب انواع مهارت در آن آشنا میشید. امیدوارم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. برای آشنایی بیشتر با مفهوم فارکس میتوانید به مقالات آموزشی در سایت آموزش فارکس سر بزنید.