سرپ گوگل Google SERP چیست ؟

سرپ گوگل Google SERP چیست ؟ سرپ گوگل Google SERP چیست ؟

احتمالا تا به حال نام Google SERP به گوش‌تان خورده است. گوگل سرپ در طول این سال‌ها دست‌خوش تغییرات متعددی شده است. هدف گوگل این است که تجربه کاربری بسیار خوبی را به کسانی که از این سایت برای پیدا کردن مطالب‌شان استفاده می‌کنند، ارائه دهد. اما گوگل سرپ واقعا چیست؟ ما در این مقاله قصد داریم همه چیز درباره Google SERP را به شما بگوییم. پس با ما همراه باشید.

آنچه در این مقاله خواهید خواند:

• سرپ گوگل چیست؟
• روند تکامل Google SERP
• ویژگی‌های گوگل سرپ
• بهینه‌سازی برای Google SERP جدید

آیا می‌دانید اگر می‌توانستید به سال 1998 سفر کنید و گوگل سرپ را ببینید با چه چیزی مواجه می‌شدید؟ پیش از هر چیز باید بگوییم که هنوز هم در صفحه سرچ گوگل 10 لینک به نمایش درمی‌آید و این ویژگی از سال‌ها پیش بدون تغییر باقی مانده است. اما در آن زمان همه لینک‌ها ارگانیک بودند و هر لینک مربوط به یک سایت ترد پارتی (Third-Party) می‌شد.

اینترنت از آن زمان تاکنون تحولات زیادی را به خود دیده و رفتار کاربران نیز به همان صورت تغییرات قابل توجهی کرده است. اما اصلا عبارت SERP یعنی چه؟ مفهموم آن چیست؟ در ادامه ما بحث را با ارائه تعریفی برای سرپ گوگل آغاز می‌کنیم.

سرپ گوگل چیست؟

SERP مخفف عبارت Search Engine Results Page است. در واقع این عبارت به صفحه‌ای ارجاع دارد که کاربر پس از جستجو در موتور جستجو با آن مواجه می‌شود. با توجه به چیزی که دنبال‌اش می‌گردید، این صفحه می‌تواند شامل ویدیو، عکس، مقالات خبری، محصولات مختلف، لینک‌های سایت‌های گوناگون یا جواب سوالی که می‌پرسید باشد. بیایید با هم ببینیم در زمان کنونی پس از جستجو در گوگل، باید انتظار دیدن چه چیزی را در Google SERP داشته باشیم.

روند تکامل Google SERP

در آن سال‌های اولیه و حدود سال 1998، صفحات نتایج سرچ موتور جستجو خیلی ساده بود. اما با معرفی AdWords توسط گوگل در سال 2000، رفته رفته نتایج پیچیده‌تر شد. در آن زمان بود که چیدمانی که الان برای‌مان آشنا است، به وجود آمد؛ یعنی ابتدا تبلیغات و سپس نمایش ارگانیک لینک‌ها.

در ابتدا AdWords فقط در دسترس 350 تبلیغ‌کننده قرار داشت. اما حالا تبلیغات به یکی از بخش‌های اصلی در سرپ گوگل تبدیل شده است. در حال حاضر شرکت Alphabet که کمپانی مادر گوگل است، با خرسندی تمامی از سود حاصل از تبلیغات نهایت لذت را می‌برد. در ادامه به نحوه تکامل سرپ گوگل اشاره می‌کنیم.

• قابلیت جستجوی تصاویر در سال 2001 اضافه شد

• یوتیوب با ارائه ویدیوهایی با قابلیت پخش آنلاین در سال 2005 طوفانی به راه انداخت

• گوگل در سال 2007 دست به معرفی Universal Search زد. این ویژگی Local Packها، جستجوهای مرتبط، تصاویر، ویدیوها، اخبار و غیره را در نتایج صفحه اصلی سرچ، با هم ترکیب کرد.

• در سال 2012 گوگل Knowledge Graph را معرفی کرد. Knowledge Graph یکی از ویژگی‌های سرپ است که اطلاعات موضوعات محبوب و نتایج پرطرفدار SERPs را جمع‌آوری می‌کند.

• در سال 2016 تبلیغاتی که در ستون سمت راست نمایش داده می‌شدند، حذف شدند.

حال بیایید زمان کنونی را مورد بررسی قرار دهیم. در حال حاضر نیز تمرکز گوگل روی نمایش نتایج صفر کلیک (Zero-Click)بیشتر و بیشتر شده است. در واقع حال شاید بتوان گفت که گوگل سرپ دیگر صرفا یک موتور جستجو نیست و خود یک سایت به حساب می‌آید.

ویژگی‌های سرپ گوگل

سرپ گوگل دارای ویژگی‌های مختلفی است. ما در ادامه قصد داریم ویژگی‌های آن را به شما معرفی کنیم تا بهتر به صفحات نتایج جستجوی گوگل آشنا شوید.

چینش Google SERP

مدت‌هاست که چینش استانداردی برای سرپ گوگل در نظر گرفته نشده است. در عوض چینشی که می‌بینید، بر اساس جستجوی انجام شده توسط شما تغییر می‌کند. در حقیقت گوگل تصمیم می‌گیرد که کدام ویژگی در جستجویی که انجام داده‌اید بیشتر به دردتان می‌خورد و بر این اساس ویژگی‌های صفحه نتایج برای شما به نمایش درمی‌آيند.

پس باید انتظار دیدن مواردی نظیر بخش‌های حاوی پاسخ، پاسخ‌های برجسته، پرسش‌های مرتبط، See Results About، توییت‌ها، نتایج مربوط به خرید یا مواردی از این قبیل را داشته باشید. همچنین صفحات AMP یا لینک‌های محلی از دیگر مواردی هستند که احتمال دارد مشاهده کنید. Google SERP پر شده از مولفه‌های مختلفی که توسط خود گوگل ساخته شده‌اند. ترکیب این المان‌ها ممکن است متنوع باشد، اما باید بدانید که مجموعه محدودی از آن‌ها وجود دارد.

سرپ بدون کلیک (No-Click)

بسیاری از این مولفه‌ها برای این طراحی شده‌اند که در کوتاه‌ترین زمان ممکن کاربر را به پاسخ سوال‌اش برسانند. نتایج بدون کلیک در واقع همان باکس‌هایی هستند که پاسخ سوال شما را می‌دهند. می‌خواهید دمای کنونی هوا را ببینید؟ قصد دارید زمان پخش بازی تیم فوتبال محبوب‌تان را نگاه کنید؟ کنجکاوید که بدانید سلبریتی مورد علاقه‌تان چند سال دارد؟ باکس‌های حاوی پاسخ در سرپ گوگل به شما کمک می‌کنند در کسری از ثانیه به پاسخ خود دست پیدا کنید.

اما چرا گوگل تمرکز زیادی روی نتایج بدون کلیک گذاشته است؟ بدون شک پاسخ ساده این است که سود گوگل از این ویژگی بیشتر است. اما اگر این موضوع را کنار بگذاریم، شاید بتوان گفت که گوگل دغدغه ارائه یک تجربه کاربری خوب را نیز مدنظر دارد.

در واقع گوگل در این سال‌ها تلاش کرده که دقیق‌ترین نتایج را به مخاطبان ارائه دهد و بهترین تجربه کاربری ممکن را برای کاربرها به ارمغان بیاورد. باید گفت که این شرکت تا حد بسیار زیادی در این زمینه موفق بوده است. از نظر تاریخی موفقیت همیشه به ارائه بهترین لینک‌ها در نتایج جستجو خلاصه می‌شده.

اما با گذشت زمان، گوگل به این نتیجه رسید که مردم همیشه سوالات ساده‌ای می‌پرسند. مثلا ای که «جواد عزتی چند ساله است؟». در این مواقع اصلا خوب نیست که گوگل بخواهد مخاطب را به یک سایت دیگر ارجاع دهد که بیوگرافی طولانی و کامل این بازیگر را نوشته باشد. بهترین تجربه کاربری این است که به شکل کاملا ساده و سر راست، پاسخ به مخاطب ارائه شود.

پس منطق سرپ بدون کلیک را فهمیدیم؛ اگر چیزی برای کاربر خوب نبود، باید آن را کنار گذاشته و نحوه ارائه بهتر است دست‌خوش تغییراتی شود.

پنل دانش (Knowledge panel)

پنل دانش دقیقا همان باکسی است که پاسخ مشخص شما را در خود دارد. اگر نام شخص، مکان یا یک واقعه تاریخی را در گوگل جستجو کنید، موتور جستجو اطلاعات مختلفی را از منابع قابل استناد متنوع جمع‌آوری کرده و در اختیارتان قرار می‌دهد. یکی از مهم‌ترین منابع نیز ویکیپدیا (Wikipedia) است که کاربران هم می‌توانند مطالب آن را ویرایش کنند. علاوه بر این، این اطلاعات می‌تواند از سایر سایت‌های مربوط به پرسش شما نیز جمع‌آوری شده باشد و در باکس مخصوص نمایش داده شود. نتایج بسیار شبیه به صفحه ویکیپدیا هستند، اما در واقع دیگر نیازی نیست وارد سایت ویکیپدیا شوید.

پنل دانش (Knowledge panel)

پاسخ‌های برجسته (Featured Snippets)

پنل دانش و باکس‌های پاسخ هر دو مثال‌هایی از پاسخ‌های برجسته هستند. در واقع پاسخ‌های برجسته اطلاعاتی هستند که در بالای سرپ گوگل به نمایش درمی‌آیند و حاوی لینکی مربوط به یک سایت (یا چند لینک مربوط به سایت‌های مختلف) هستند تا از آن برای کسب اطلاعات بیشتر استفاده کنید. اکثر متخصصین استراتژی سئو پاسخ‌های برجسته را دشمنی برای جذب ترافیک قلمداد نمی‌کنند، بلکه آن‌ها را به چشم جایگاه صفر (Position Zero) در نتایج جستجو می‌بینند.

از آن جایی که باکس پاسخ و پنل دانش ممکن است به شدت به منابع معتبری مثل ویکیپدیا وابسته باشند، نوع‌های دیگر پاسخ‌های برجسته اطلاعات را از سایتی به شما ارائه می‌دهند که مطالب را به شکلی سازماندهی شده، بهینه شده و قابل اعتماد در اختیار کاربران قرار داده است. هر نوع محتوایی می‌تواند در این بحث جای بگیرد؛ از مقالات آموزشی گرفته تا مطالب عمیق‌تر و لیست‌های محصولات مختلف.

نتایج غنی (Rich results)

چه چینش گوگل سرپ شامل پاسخ‌های برجسته باشد چه نه، تقریبا همه صفحات نتایج نمایش داده شده حاوی 10 لینک ارگانیک خواهند بود. در این بین، نتیجه غنی یا Rick Result آن سایتی است که صرفا یک لینک آبی رنگ از آن به نمایش درنمی‌آید. مثلا سایتی که علاوه بر لینک اصلی، در قسمت پایین چند لینک مربوط به صفحات داخلی‌اش داشته باشد، یک نتیجه غنی به حساب می‌آید. همچنین در نتیجه غنی می‌توانید شاهد بررسی، امتیاز یا هر تعداد ویژگی اضافه دیگر باشید.

  پرده کروماکی یا پرده سبز Green screen چیست و چه کاربردی در فیلمسازی دارد؟

نتایج غنی (Rich results)

نکته مثبت این است که شما می‌توانید به راحتی با اضافه کردن تگ‌های داده‌های سازمان یافته به کدهای‌تان، از این ویژگی بهره ببرید. هرچند باید اشاره کنیم که داده‌های سازمان یافته جزو فاکتورهای رتبه‌بندی گوگل محسوب نمی‌شوند. اما با این حال شکل و شمایل نمایش سایت‌تان در صفحات نتایج را بهتر می‌کنند. پس قرار دادن آن‌ها در کدهای سایت‌تان ارزشمند است.

قابل ذکر است که لیست گزینه‌های داده‌های سازمان یافته بسیار طولانی بوده و همیشه در حال گسترده شدن است. پس اضافه کردن تک تک آن‌ها به سایت‌تان، اتلاف وقت خواهد بود. این که شما از آن‌ها استفاده کنید، هیچ تضمینی برای این نیست که آن‌ها در نتایج گوگل حتما مورد استفاده قرار می‌گیرند. باید نگاهی به سرپ گوگل بیندازید تا ببینید کدام کلمات کلیدی اولویت بیشتری دارند و بیشتر به عنوان نتایج غنی به نمایش درمی‌آیند. سعی کنید با توجه به دستورالعمل‌های گوگل، از آن نتایج غنی و کلید واژه‌ها استفاده کنید.

نتایج جستجوی ارگانیک

در تعریف می‌توان گفت که نتایج جستجوی ارگانیک آن چیزی است که بدون صرف هزینه تبلیغاتَ، در سرپ گوگل نمایش داده می‌شود. هرچند بیشتر سئوکارها وقتی به نتایج جستجوی ارگانیک اشاره می‌کنند، منظورشان 6 تا 10 لینک ابتدایی است که در نتایج جستجو به نمایش درمی‌آید.

پس از یک به روز رسانی در ژانویه سال 2020، سرپ موبایل و دسکتاپ شباهت زیادی به هم پیدا کردند. در حال حاضر هر لیک ارگانیک از یک Favicon که به دنبال آن Breadcrumb Trail قرار دارد، متشکل شده است. عنوان صفحه در خط بعد نشان داده می‌شود و توضیحات متا نیز در زیر آن قرار می‌گیرد. اگر آن لینک سایت شما همراه با چند لینک داخلی دیگر باشد، آن‌ها در پایین توضیحات متا قرار خواهند گرفت.

تاپ استوری (Top stories)

آیا موضوعی که درباره آن جستجو می‌کنید، دارای ارزش خبری است؟ در صورت مثبت بودن پاسخ، باید آماده دیدن بخشی به نام Top Stories در سرپ گوگل باشید که حاوی نتیجه مورد نظر شما خواهد بود. این موارد اخباری هستند که در اکثر مواقع مربوط به سایت‌های قابل استناد می‌شوند و آن‌ها 100 درصد حالت الگوریتمی دارند. این موارد اکثرا بر اساس کلمات کلیدی و تازگی و محبوبیت ناشرها و مقالات نمایش داده می‌شوند.

با این که پست‌های بلاگ و صفحات AMP گاهی به بخش Top Stores راه پیدا می‌کنند، بهتر است برای قرار گرفتن مطالب‌تان در این قسمت، یک سایت رسانه‌ای و نشریه داشته باشید باشید.

تاپ استوری (Top stories)

نتایج ویدیویی و تصویری

اگر گوگل تشخیص دهد که محتوای تصویری (مجموعه‌ای از عکس‌ها که در کنار آن لینکی برای تماشای تصاویر بیشتر قرار داده شده) و ویدیویی (Thumbnailهایی که در کنار آن لینک ویدیو قرار داده شده) برای شما مفید واقع می‌شوند، آن‌ها را برای شما به نمایش درمی‌آورد. آیا در تلاش برای پیدا کردن کلمات کلیدی رقابتی برای قرار گرفتن در صفحه اول گوگل هستید؟ در این صورت شاید تصاویر و ویدیوهای بهینه شده راه حلی برای شما باشند.

نتایج توییتر

اگر در نتایج جستجوی‌تان شاهد بخش Top Stories باشید، به احتمال زیاد قسمت مربوط به توییترهای محبوب را نیز خواهید دید. هر چه نباشد شبکه‌های اجتماعی در به وجود آوردن ترندها تاثیر قابل توجهی دارند. درست مانند اخبار، توییت‌ها نیز بر اساس یک سری الگوریتم جستجوی ساده در سرپ گوگل قرار می‌گیرند؛ کلمات کلیدی یا هشتگ‌ها، تازگی و محبوبیت از مولفه‌های مهم این الگوریتم هستند.

نتایج توییتر

سایت لینک (Sitelink)

سایت لینک‌ها نوعی از داده‌های سازمان یافته هستند که به سایت شما اجازه می‌دهند، صفحات سازمانی یا داخلی در پایین سرپ گوگل به نمایش درآیند. این نتایج معمولا در جستجو برای برندهای مختلف نمایش داده می‌شوند.

سوالات مرتبط (People also ask)

برخی اوقات، گوگل با ارائه لیستی از سوالات مرتبط در نتایج جستجو، شما را تشویق می‌کند که تحقیقات عمیق‌تری درباره موضوع مدنظرتان داشته باشید. در واقع People also ask به شما کمک می‌کند که بهتر با موضوع مورد نظر آشنا شوید و جنبه‌های دیگر آن را نیز مورد بررسی قرار دهید.

از آن جایی که این مولفه عنوان مورد نظر شما را بهتر برای‌تان باز می‌کند، می‌توانید از آن‌ها برای به دست آوردن کلمات کلیدی و ایده‌های جذاب کمک بگیرید.

سوالات مرتبط (People also ask)

نتایج جستجوی محلی (Local search results)

سئوی محلی صرفا محدود به کسب و کارهای محلی نمی‌شود. این قابلیت توسط شرکت‌های بزرگ در مناطق خاص نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. اگر گوگل این طور برداشت کند که شما در حال جستجوی یک کسب و کار در نزدیکی‌تان هستید، چینش سرپ شکل و شمایل متفاوتی به خود می‌گیرد.

گوگل ریویو (Google Reviews)

دو نوع اصلی از ریویوها هستند که ممکن است در سرپ گوگل به نمایش درآیند. گوگل ریویو و ریویوهای برگرفته از داده‌های سازمان یافته. ریویوهای برگفته از داده‌های سازمان یافته به عنوان بخشی از نتایج جستجوی سایت به نمایش درمی‌آیند و ممکن است از سیستم نمره‌دهی ستاره‌ای نیز برای محصولات ودیگر خدمات برخوردار باشند.

گوگل ریویو، پاسخ گوگل به Yelp است و آن‌ها به صورت مستقل از هر اطلاعات دیگری که از سایت استخراج شده، نمایش داده می‌شوند. همان‌طور که انتظار می‌رود، این موارد فقط برای مکان‌ها فیزیکی در نظر گرفته شده‌اند. با این حال نتایج باید بدانید که Self-Serving Reviews در سپتامبر 2019 از سرپ گوگل حذف شدند.

پک‌ها (Packs)

این ویژگی که 3-Pack یا Maps Packنیز نامیده می‌شود، در واقع نقشه‌ای است که درست در قسمت بالای سه کسب و کار محلی نمایش داده می‌شود و می‌تواند کمک زیادی به جستجو کنندگان کند. باید اشاره کنیم که رقابت کسب و کارها برای راه یافتن به این بخش از سرپ گوگل بسیار شدید است.

پک‌ها (Packs)

Discover more places

در تصویر بالا گزینه‌ای به نام More places را می‌توانید مشاهده کنید. با کلیک کردن روی آن می‌توانید موارد و مکان‌های بیشتری را ببینید. توجه داشته باشید که حالت نمایش این بخش در گوشی‌های موبایل کمی متفاوت است.

Discover more places

جستجوهای مرتبط (Related searches)

جستجوهای مرتبط که در پایین‌ترین قسمت سرپ گوگل قرار می‌گیرند، منبع فوق‌العاده‌ای برای پیدا کردن کلمات کلیدی مربوط به موضوع شما هستند. در آن جا شما ممکن است عبارت‌های جایگزین یا موضوعاتی که با مطلب شما هم‌پوشانی دارند را پیدا کنید. اگر گوگل تصمیم گرفته است آن‌ها را به شما نمایش دهد، پس این عبارت‌ها حائز اهمیت هستند.

جستجوهای مرتبط (Related searches)

نتایج جستجوی پولی (Paid search results)

این موارد که جزو بخش‌های قدیمی سرپ گوگل بوده‌اند، شامل تبلیغات PPC و PLAها (Product Listing Ads که به فیدهای Google Shopping نیز معروف هستند) می‌شود. تبلیغات گوگل می‌تواند در قسمت بالا یا پایین نتایج نمایش داده شود. قابل ذکر است که گوگل تنها اجازه نمایش چهار تبلیغات PPC را در صفحه نمایش می‌دهد.

بهینه‌سازی برای Google SERP جدید

امروزه سئو به معنی این است که سرپ گوگل را به چشم یک همراه ببینید، نه چیزی که باید به آن مسلط شوید. پس سعی کنید به جای این که دائم از کم شدن ترافیک به خاطر سرپ بدون کلیک گله و شکایت کنید، تلاش کنید که یک استراتژی مارکتینگ را به وجود آورید تا از این ترند در سئو نهایت بهره را ببرید.

از پاسخ‌های برجسته چه مزایایی نسیب‌تان می‌شود؟ از حضور در بخش 3-Pack چطور؟ از ارائه پاسخ در بخش پرسش‌های کاربران چه چیزی به دست خواهید آورد؟ سعی کنید راه‌های استفاده هر چه مفیدتر از بخش‌هایی مثل لینک‌های ارگانیک، اخبار گوگل، ویدیوها، توییت‌ها و تصاویر را پیدا کنید. گوگل هیچگاه اطلاعات پیچیده‌ای را در سرپ قرار نمی‌دهد، زیرا چنین کاری به تجربه کاربر آسیب می‌زند. در نتیجه باید بدانید که سرپ گوگل حالا دیگر یک محدودیت نیست و یک پلتفرم به حساب می‌آید.

کلام آخر

ما در این مقاله شما را با سرپ گوگل آشنا کردیم. حال شما تا حدی از تاریخچه آن آگاه هستید و از تغییرات اعمال شده اطلاع دارید. سعی کنید همیشه خود را با تغییرات این بخش تطبیق دهید. توجه داشتن به Google SERP اهمیت زیادی دارد و می‌توانید تاثیر زیادی روی کسب و کار شما داشته باشد. این بود هرآنچه باید درباره سرپ گوگل می‌دانستید. امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.

منبع: What is the Google SERP? (SEO & Search Engine Results Pages) (terakeet.com)

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
تقریبا
خیر

دیدگاهتان را بنویسید

ارسال دیدگاه به معنی این است که شما ابتدا قوانین ارسال دیدگاه را مطالعه کرده‌اید و با آن موافق هستید.