امروزه با گسترده شدن شبکه جهانی اینترنتی در سرتاسر دنیا تمام امور به سمت فرآیندی به نام کامپیوتررفته است. درکامپیوتر تمام اطلاعات را ذخیره میکنیم و در زمان استفاده تنها با زدن چند دکمه میتوان به آنها دسترسی پیدا کنیم، این پروسه با تلاشهای یک برنامه نویس انجام شده است. شغل برنامه نویسی در واقع توانایی حل مساله با کمک کامپیوتر است. کامپیوترها زبان ما انسانها را نمیدانند و این هنر برنامه نویس با که با کدهایی که به کامپیوتر میدهد باعث طراحی نرمافزار میشود. کامپیوتر پس از پردازش این اطلاعات، دستورات را به صورت خروجی نمایش میدهد. برنامه نویسی کامپیوتر شغلی کاملا تخصصی است. او با طراحی نرمافزارهای مختلف به آسان شدن زندگی ما کمک میکند. این نرمافزارها گاهی در وب استفاده میشوند و گاهی در وسایل مختلف زندگی مثل: تلفنهمراه، لباسشویی، ظرفشویی، تلویزیون و کلا هر وسیلهایی که هوشمند باشد، استفاده میشود. بنابراین متوجه شدید که برنامه نویسی در تمام زندگی ما جایگاه ویژهایی دارد.
چگونه برنامه نویس شویم؟
حالا که با مفهوم برنامه نویسی آشنا شدیم این سوال برای شما پیش میآید که چگونه میتوان یک برنامه نویس شد؟ برای پاسخ به این سوال با ادامه مطلب با ما همراه شوید. مسیرشغلی برنامه نویسی مستلزم انرژی و علاقهمندی زیاد است. این مسیر سخت است اما راههای پیشرفت وترقی در آن بسیار زیاد است به خصوص در دنیایی که تمام امور آنلاین شده است. برای شروع باید بدانید که سعی دارید چه نوع برنامه نویسی بشوید. آیا مهندسی نرمافزار را برای کار انتخاب کردهاید یا اینکه میخواهید مهندس ITیا مهندس هوش مصنوعی شوید. اگر هم میخواهید برنامه نویسی را ادامه دهید و برنامهنویس وب بشوید، هر کدام از این مسیرهای شغلی متفاوت خواهند بود. اگر شما حوزه مهندسیهای کامپیوتر را انتخاب کردهاید باید به دانشگاه بروید و تحصیلات آکادمیک را ادامه دهید. اگر هم میخواهید فقط یک برنامه نویس شوید میتوانید به آموزشگاههایی که کارشان آموزش برنامه نویسی است، مراجعه کنید و این دانش را فرابگیرید. اما مسیر را از هرکجا که شروع کردید باید پشتکار و تمرین داشته باشید و تنها به اکتفا مدرک نمیتوان یک برنامه نویس حرفهایی شد. اولین گام در برنامه نویسی یادگیری یک یا چند زبان برنامه نویسی است. برنامه نویس باید به یک یا چند زبان برنامه نویسی (programming languages) از جمله: جاوا، پاینتون، پی اچ پی، CSS/HTML، جاوا اسکریپت، سوئیفت، Solidity و روبی تسلط کافی را داشته باشد. پس از یادگیری زبان برنامه نویسی، او باید بتواند کار با ابزارهای دیگری مثل سیستمهای کنترل نسخه را نیز بیاموزد. بعد از کسب مهارتهای حرفهایی دراین حوزه به عنوان یک برنامهنویس میتوانید در سایتهای استخدامی پرطرفدار به دنبال استخدام برنامه نویس دورکاری باشید و برای خودتان مستقل کارکنید در غیر اینصورت واردشرکتها و سازمانها شوید.
تحصیلات برنامه نویس
تحصیلات در این شغل مثل تمامی شغلهای پردرآمد ضروری است. اگر توانمندیها واستعدادهای خود را میشناسید از همان ابتدا رشته کامپیوتر را انتخاب کنید و در دانشگاه هم مهندسیهای کامپیوتر مثل:IT، علوم کامپیوتر و مهندسی نرمافزار را بخوانید. از طریق آموزشهای آزاد هم میتوانید وارد دنیای برنامه نویسی شوید. آنچه برای کارفرمایان اهمیت دارد میزان تسلط یک برنامه نویس به زبان برنامه نویسی و سایر اصول آن است. مهم نیست از چه طریق وارد این حرفه بشوید ماندگاری در این شغل مستلزم مهارت است.
ویژگیها و مهارتهای برنامه نویس
همانظور که قبلا هم گفتیم برنامه نویسی یک مسیر بسیار سخت است اما داشتن برخی ویژگیها و مهارتها میتواند این مسیر سخت را هموار نماید. این مهارتها عبارتند از:
اشتیاق و پشتکار: خستگی ناپذیری برای یک برنامه نویس از نان شب هم واجبتر است. چراکه در مسیر سخت برنامه نویسی فقط تلاش میتواند مسیر حرفهایی شدن را باز کند.
توانایی حل مسأله: درکار کد نویسی برای کامپیوتر پیچیدگی فراوانی وجود دارد که برنامه نویس باید بتواند در مواقع بحران به حل وفصل آن بپردازد.
خلاقیت: یک برنامه نویس در صورتی میتواند به موفقیت برسد که نرمافزاری را طراحی کند که دارای ویژگی منحصر به فردی نسبت به سایر نرمافزارها داشته باشد.
داشتن روحیه همکاری: برخی برنامه نویسان با یک تیم کارمیکنند و باید مهارت کار گروهی را داشته باشند.
روحیه یادگیری: یک برنامه مویس اگر میخواهد همیشه در بازارکار باقی بماند باید مدام در حال یادگیری باشد. خودش را به روز کند تا درمسیر پیشرفت قرار بگیرد.
داشتن تفکر تحلیلی: برنامه نویس باید قدرت تحلیل و درک برنامهها را داشته تا بتواند کدهای مربوط به آن را طراحی کند.
وظایف برنامه نویس
یک برنامه نویس چه به صورت مستقل و دورکاری کارکند یا اینکه در یک شرکت مشغول به کار شود وظایفی به طور کلی به عهده دارد که به شرح زیر است:
- برنامه نویس باید بتواند طرح های ارائه شده توسط مهندسان نرمافزار وسایر توسعه دهندگان را به کد تبدیل نماید.
- برنامه نویس باید به یک یا چند زبان برنامه نویسی مسلط باشد.
- برنامه نویسان علاوه برآنکه کدها را مینویسند به عیبیابی آن نیز میپردازند تا از خطاهای احتمالی جلوگیری کنند.
- برنامه نویس برای نوشتن کدهای خود برای بهروری بیشتر باید بتواند از یک سری گزینههایی مثل: کتابخانههای کد، ویرایشگرهای کد، اشکالیاب استفاده میکنند.
درآمد برنامه نویسی
برنامه نویسی ازآن دسته شغلهای پردرآمد است. آگهیهای استخدامی نشان میدهد، فرصتهای شغلی برنامه نویس با حقوق بالا بسیار زیاد است و تقریبا تمام شرکتها وسازمان ها به دنبال یک برنامه نویس حرفهایی هستند. درآمد برنامه نویس به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله: تجربه، مهارت، جنسیت و محیط جغرافیایی متفاوت است. داشتن تجربه کافی یکی از مهمترین عوامل تفاوت درآمد در بین برنامه نویسان است. درست است که استخدام برنامه نویس مبتدی در میان آگهیهای استخدامی هم بسیار به چشم میخورد، اما تجربه و تخصص موجب درآمدزایی بیشتر برای برنامه نویسان و توسعهدهندگان وب خواهد بود. در برخی شهرهای بزرگ به نسبت شهرهای کوچک به یک برنامه نویس حقوق بیشتری میدهند.
سخن پایانی
در پایان اینکه برنامه نویسی یکی از شغلهای پرطرفداردر تمام دنیاست. این شغل بخاطر داشتن بازار کار بسیار وسیع و گسترده میزان بیکاری در آن بسیار کم است. در ایران نیز اوضاع کاریابی و استخدامی این شغل بسیار خوب است.اگر شما بتوانید در این حوزه کاری به حداقل یک زبان برنامه نویسی مسلط شوید قطعا بیکار نخواهید ماند و در همه شرکتها و سازمانهای دولتی یا خصوصی میتوانید مشغول به کار شوید. یکی از مزیتهای این شغل این است در صورت تمایل میتوانید به صورت مستقل و دورکاری برای خودتان در منزل کار کنید و حقوق دریافت کنید.