مهارت‌های مورد نیاز برای طراحان UI و UX + بازار کار

مهارت‌های مورد نیاز برای طراحان UI و UX + بازار کار

آیا به طراحی علاقه دارید، اما نمی‌دانید که چگونه این علاقه را به مسیر شغلی تبدیل کنید؟ شاید گرفتن مدرک در حوزه طراحی دیجیتال و کارآموزی در کنار طراحان UI و UX را در نظر دارید. طراحان حرفه‌ای UI و UX  نقش مهمی در توسعه محصولات شرکت و نحوه بازاریابی آن محصولات برای مصرف کنندگان دارند.

 

طراحی UI و UX

حروف اختصاری«UI» و «UX» در اغلب مواقع به جای یکدیگر به کار می‌روند. کمی همپوشی بین این دو حوزه از مهارت طراحی وجود دارد، اما کاملاً یکسان نیستند. حروف اختصاری «UX»  به تجربه کاربری و «UI» به رابط کاربری اشاره دارند.

این دو حوزه از طراحی شامل ایجاد یک تجربه یکپارچه و دلپذیر برای مشتریان در حین هدایت آنها به سمت محصولات یا خدمات یک شرکت است. با این حال، هر کدامشان روی جنبه های مختلفی از تجربه مشتری متمرکز هستند. در نگاهی کلی به UI و UX  بهتر است تا آنها را به جای دو تخصص رقیب، به عنوان مجموعه مهارت های مکمل در نظر بگیرید.

 

طراحی UI و UX چه فرقی با هم دارند؟

طراحی UI و UX  شامل مجموعه مهارت های مکمل برای رساندن کاربر به بهترین تجربه ممکن از نظر عملکرد و زیبایی بصری هستند. آنها مفاهیمی مرتبط با همپوشانی زیاد محسوب می‌شوند، اما کاملاً یکسان نیستند.

به مقایسه‌ای در این زمینه توجه کنید. اگر طراحی دیجیتال را با طراحی یک کتاب مقایسه کنیم، طراحی رابط کاربری یا UI  شامل طراحی جلد، فونت و صفحه آرایی می‌شود. طراحی تجربه کاربری یا UX هم شامل عناصر عملکردی کتاب، مانند توسعه کاراکتر و موضوعات اصلی است.

مفهوم UX/UI با مفهوم ساخت و ساز هم قابل مقایسه است. طراحی UX به عناصر کاربردی خانه، از جمله اسکلت بندی، لوله کشی، سیم کشی و سیستم های گرمایشی و سرمایشی اشاره دارد. در مقابل، طراحی UI به عناصر ظاهری مثل رنگ و کفپوش یا کابینت آشپزخانه اشاره دارد.

همانطور که  تا اینجا متوجه شدید طراحان UI و UX به طور هماهنگ در جهت حداکثر سودآوری به نفع کاربر فعالیت دارند. استخدام طراح UX و UI، برای موفقیت یک شرکت ضرورت دارد؛ چون هیچ شرکتی با وجود مشتریان ناراضی، زنده نمی‌ماند.

 

مهارت‌های شغلی طراحان UI و UX

طراحی UI و UX  یک حوزه شغلی نسبتاً جدید با چند دهه سابقه است. هیچ مسیر تحصیلی یا آموزشی مشخصی برای تبدیل شدن به یک طراح UX/UI معتبر وجود ندارد. بسیاری از طراحان UI وUX  حرفه‌ای، از رشته‌های تحصیلی نامرتبط آمده‌اند و مهارت‌هایی مانند طراحی بصری، توسعه نرم افزار یا بازاریابی دیجیتال را یاد گرفته‌اند.

داشتن مدارک تحصیلی و فنی در رشته‌های طراحی گرافیک یا طراحی وب برای تبدیل شدن به طراح UI و UX  مفید است. ولی همه چیز در طراحی UX/UI به شناخت نحوه تفکر مردم وابسته است؛ بنابراین حتی داشتن مدرک روانشناسی هم می‌تواند به اندازه مدرک طراحی گرافیک برای تبدیل شدن به طراح UX/UI مفید واقع شود.

لطفاً برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع مهارت‌های لازم برای تبدیل شدن به طراح UI وUX  ادامه مطلب را بخوانید.

طراحی UI

 

هشت مهارت فنی ضروری برای طراحان UI و UX

مهارت‌های وایرفریم بندی(Wireframing) و نمونه سازی(prototyping)

مهارت وایرفریم بندی به طراحی چیدمان یک صفحه وب اشاره دارد که قرار گیری عناصر رابط کاربری روی صفحات اصلی را مشخص می‌کند. طراحان UX/UI نحوه نمایش ویژگی‌ها، حذفشان، محل قرار گیری آنها و نمای بصری آنها را مشخص می‌کنند تا ساده‌ترین و کارآمدترین تجربه کاربری را رقم بزنند. شما باید چگونگی نمایش عناصر UI مانند تصاویر، دکمه‌های CTA و منوها را بشناسید. هنگامی که وایرفریم‌ها تأیید شدند، باید روی مدل‌ها یا نمونه‌های اولیه طراحی، کار کنید. برای این کار، باید با ابزارهای نمونه سازی محبوب مانند Invision یا Marvel آشنا شوید. در مرحله نهایی، یک طرح عالی خواهید ساخت که پس از کدگذاری و پیاده سازی، بسیار شبیه طراحی نهایی است. از طراحان UI و UX انتظار تولید سریع و کارآمد وایرفریم و نمونه‌های اولیه وجود دارد.

مهارت‌های تحقیقیاتی

طراحان UX به توانایی جمع آوری داده‌های کمی و کیفی در مورد کاربران از طریق تحقیق، تجزیه و تحلیل داده‌ها نیاز دارند. روش‌های جمع‌آوری این داده‌ها شامل مصاحبه‌ (باز پاسخ یا ساختاریافته) با کاربران، مشاهده کاربران در محیط عادی یا در شرایط آزمایشگاهی، انجام نظرسنجی و تشکیل گروه‌های کانونی (focus groups) است. باید بدانید که چگونه شرکت‌کنندگان در گروه کانونی را انتخاب کنید و نتایج یک گفتگوی نسبتاً بدون ساختار را ثبت کنید. یا این که سؤالات مناسب و بازپاسخ برای نظرسنجی بنویسید تا کاربر را به سمت پاسخ خاصی سوق ندهید. در نهایت، به عنوان یک طراح باید با تست‌های قابلیت کاربری مانند دسته بندی (sorting) و هیت مپ‌ها (heat maps) آشنا شوید.

مهارت‌های نوشتاری

نگارش UX یک تخصص خاص است. مهارت‌های نوشتاری UX می‌توانند توانایی شما برای طراحی و ایجاد یک تجربه خوب برای کاربران را از طریق میکروکپی (microcopy) افزایش دهد. منظور از میکروکپی کلماتی است که هنگام استفاده از یک محصول دیجیتالی، می‌خوانیم یا می‌شنویم و عنصر کلیدی در قابلیت ناوبری وب‌سایت و تجربه کلی ما هستند. نگارش UX کارآمد، نگارشی مختصر و مفید است که ارزش‌ها و لحن برند را منعکس می‌کند. نگارشUX  در تعامل با طراحی بصری به دنبال ایجاد محیطی برای رساندن کاربر به اهدافش است.

مهارت‌های ارتباط بصری

طراحی بصری در UX بسیار فراتر از ظاهر و حس و حال یک وب سایت است. به عناصر استاندارد UI مانند منوی همبرگر یا حتی دکمه پلی بک فکر کنید. وقتی کاربران این نمادها را می‌بینند، بلافاصله می‌دانند که قابل کلیک شدن هستند و نشانه چه چیزی هستند. داشتن مجموعه مهارت ارتباط بصری کارآمد، باعث کاهش نیاز به دستورالعمل‌های مکتوب، کاهش استفاده از نشانه‌های بصری برای راهنمایی کاربر و کمک به آنها برای مسیریابی و نحوه یافتن اطلاعات مورد نیاز و اقدامات دیگر خواهد شد.

مهارت های طراحی تعاملی

محصولات دیجیتالی موفق، وابسته به طراحی تعامل بصری هستند که کاربر را با کمترین تلاش ممکن به خواسته‌اش می‌رساند. طراحی تعاملی شامل عناصری مانند زیبایی شناسی، حرکت، صدا و فضای فیزیکی (مکان و نحوه استفاده از محصول) است که بر تعامل کاربر با محصول تأثیر دارد. شما باید در مورد شیفتگی کاربر، دسترسی به اطلاعات و کارایی چیدمان صفحه نمایش، وسواس به خرج دهید.

مهارت‌های کدنویسی

طراحان UI و UX نیازی به خبره شدن در کدنویسی ندارند، اما باید مهارت‌های اولیه HTML و CSS را کسب کنند تا تغییرات جزئی وب سایت را انجام دهند. این مهارت، اهمیت دارد چون احتمالاً ویژگی‌های وب‌سایت را به سرعت مورد آزمایش و تکرار قرار خواهید داد، پس باید بتوانید تغییرات جزئی را بدون کمک توسعه‌دهنده اصلی انجام دهید. داشتن دانش و مهارت‌های کدنویسی امکان همکاری بهتر با مهندسان نرم افزار را فراهم می‌کند. چون به طور مستقیم، محدودیت های معماری نرم افزار را درک کرده و طرح های واقع بینانه تری ارائه خواهید کرد.

مهارت‌های تحلیلی

حتی پس از ارسال طراحی یک محصول یا ویژگی به مرحله تولید، هنوز قابلیت استفاده از آن بررسی نشده است. وظیفه شما به عنوان یک طراح UX/UI این است که دائماً داده‌ها در مورد قابلیت استفاده از محصول را مورد نظارت قرار دهید و راه‌هایی برای بهبود محصولات موجود پیدا کنید. بعلاوه باید از این داده‌ها برای استنباط ایده‌های تولید محصول جدید استفاده کنید. هنگامی که یک برنامه یا وب سایت ایجاد می‌کنید، باید آن را آزمایش کنید. درک اعداد، درصدها و نسبت‌ها به شما کمک می‌کند تا عملکرد طراحی خودتان را ارزیابی کنید.

مهارت‌های معماری اطلاعات

محتوا به ساختار، عنوان گذاری و سازماندهی مناسبی نیاز دارد تا کاربران بتوانند محتوای مد نظرشان را به راحتی پیدا کنند. معماری اطلاعات به همه چیز از مسیرهای گفتگو در ربات چت گرفته تا نحوه سازماندهی صفحات وب سایت اشاره دارد. همچنین طراحان UI وUX  نیاز کاربر به آموزش دیدن و کسب دانش در مورد محصول را در نظر می‌گیرند( به ‌ویژه وقتی صحبت از یک برنامه نرم‌افزاری پیچیده می‌شود) که منظور همان راهبرد محتوا (content strategy) است.

استخدام طراح UI

مهارت‌های بین فردی ضروری برای طراحان UI و UX

از آنجا که طراحی UX/UI شغلی انسان محور و نیازمند شناخت روابط انسانی است. پس مدیران واحد گزینش، باید متقاضیان این مشاغل را علاوه بر اعتبار کاری بر اساس مهارت‌های نرمشان استخدام کنند. مهارت‌های نرم به خوبی یک طراح متوسط را به یک طراح فوق العاده تبدیل می‌کند. در ادامه به این مهارتها اشاره خواهیم کرد:

کنجکاوی

طراحان UI وUX  باید در مورد کاربران و مخاطبانشان کنجکاوی به خرج دهند. کاربران، چه انگیزه‌ها و نقاط دردی دارد؟ چه چیزی باعث می‌شود تا محصول را مورد تأیید قرار دهند؟ محصول شما چگونه می‌تواند زندگی آنها را بهتر کند؟ به طور طبیعی، کنجکاوی شما را وادار می‌کند تا سوالات متفکرانه‌تری بپرسید و به آگاهی برسید. حتی اگر هیچ پاسخی در آستین ندارید باز هم هرگز اهمیت کنجکاوی را دست کم نگیرید.

همدلی

یک طراح UI/UX خوب باید بتواند خودش را جای کاربرانش بگذارد تا مشکلات آنها را درک کند. این بدان معناست که متعهد به جمع آوری حقایق از طریق مشاهده و مصاحبه هستید و مایلید که مفروضات و سوگیری های خودتان را به چالش بکشید. علاوه بر این، حتی پس از انجام تحقیقات لازم، حاضرید علی‌رغم رسیدن به نتایج مخالف با مفروضات خودتان، بازهم به نتایج به دست آمده، پایبند بمانید و همچنان در طول فرآیند طراحی، تولید و پیاده سازی محصول، نقش یک پشتیبان را برای کاربر ایفا کنید.

ارتباط

طراح UI/UX شاید در طول روز با مشتریان، سایر طراحان، تیم‌های تولید و تیم‌های بازاریابی تعامل برقرار کند. برقراری ارتباط برای انجام تحقیقات لازم در مورد کاربران و ارائه یافته‌ها به سهامداران ضرورت دارد. همانگونه که اشاره شد، طراحی UI/UX یک زمینه شغلی نسبتاً جدید است. برخی از سازمان‌ها به طور کامل، طراحی کاربر محور را به عنوان مدل کسب و کار خودشان پذیرفته‌اند. برخی دیگر هم آن را در سطح آزمایشی به کار گرفته‌اند. بسته به جایی که سازمان شما در مسیر طراحی قرار دارد، شاید زمان زیادی را صرف ایده پردازی، حمایت از تحقیقات و پشتیبانی از نیازهای مشتری کنید. در هر صورت مهارتهای ارتباطی از جمله سخنرانی متقاعد کننده و مهارت‌های نوشتاری قوی به شما کمک خواهد کرد تا افراد را در جهت انجام اقدامات کلیدی راضی کنید.

انعطاف پذیری

طراحان UI/UX باید خودمحوری و مفروضات خودشان را کنار بگذارند و به نتایج حاصل از تحقیقات انجام شده در مورد کاربران گوش کنند. قبل از همه باید سوالات باز پاسخ بپرسند تا به اشتباهات موجود پی ببرند. یکی از ویژگی‌های شغلی برای استخدام طراحان UI وUX  شامل «توانایی مقابله با مشکلات مبهم و تعریف نشده» یا «سازگاری با نیازهای در حال تغییر کسب و کار» است.

 

روش‌های تقویت مهارت طراحی UI وUX

اکر حرفه طراحی را انتخاب کرده‌اید، پس برای موفقیت و افزایش درآمد به تقویت مهارت‌هایتان نیاز دارید. همه طراحان حرفه‌ای هم روزی مبتدی بودند و با سختکوشی به جایگاه فعلی رسیدند. در این مسیر صبر و حوصله را فراموش نکنید.

بازیافت پروژه‌ها

هر پروژه‌ای را که تا اینجا انجام داده‌اید، مورد بازبینی قرار دهید. با این کار به اطلاعات لازم برای به روز رسانی پروژه پی می‌برید و کسب و کارتان را بهبود می‌دهید. بعلاوه اطلاعات حاصل از چند پروژه تحت عنوان مقالات فراتحلیل در فروشگاه‌های دانشجویی قابل فروش است.

الگوبرداری از طراحان برتر

حتی نقاشان و نویسندگان هم قرنهاست که از الگو برداری یا کپی برداری استفاده می‌کنند. با مهندسی معکوس کارهای طراحان برتر قادر به تقویت پروژه‌ها و مهارت‌های طراحی خودتان هستید. با این کار از منطقه امن خودتان خارج شده و مهارت‌های طراحی بصری را توسعه می‌دهید. در واقع هر ایده جدیدی هم آمیخته‌ای از چند ایده قدیمی است. پس طراح مورد علاقه خودتان را پیدا کرده و از ایده‌هایش، الهام بگیرید.

شناخت مخاطبان

شناخت مخاطب یعنی تمام اطلاعات جمعیت شناختی، نیازها و موانع پیش رو در دستیابی به اهدافشان را می‌شناسید.

شما باید بدانید چه کسی از وب سایت شما استفاده می‌کند. رو در رو با او صحبت کنید، آنها را در حین استفاده از محصول خودتان مورد مشاهده قرار دهید و سؤالات دقیق تری بپرسید. مثلاً  چه نظری در مورد این طراحی دارند؟ چه اهدافی را دنبال می‌کنند؟ چه چیزی مانع از رسیدن آنها به اهدافشان می‌شود؟ چگونه وب سایت‌ها به  آنها در غلبه بر این چالش‌ها یا حلشان کمک می‌کنند؟

اطلاعات حاصل از تجزیه و تحلیل داده‌ها و صحبت با کاربران بر تمامی تصمیم‌هایتان، از نحوه استفاده از رابط کاربری تا نوع محتوای قرار گرفته در آن اثر دارد. در واقع به مهارت‌های طراحی UX برای خوشحال کردن مشتریان نیاز دارید.

فریلنسر شوید

فریلنسینگ روشی عالی برای امتحان کردن کارهای جدید و خارج شدن از منطقه امن است. اگر چالش‌های جدید را نپذیرید و با سبک‌های طراحی جدید هماهنگ نشوید و آنها را تمرین نکنید، چگونه می‌توانید مهارت‌های خودتان را ارتقا دهید؟

فریلنسرها می‌توانند تجربه بیشتری به دست آورند، نحوه برقراری ارتباط با مشتریان را یاد بگیرند، زمانشان را مدیریت کنند و با مشکلات پیچیده مقابله کنند. پلتفرم‌های فریلنسری زیادی برای استخدام طراح UI و UX وجود دارند، که در ادامه به چند مورد اشاره می‌کنیم:

  • کارلنسر
  • پونیشا
  • پارسکدرز
  • انجام میدم

استخدام طراح UX و UI

بازار کار طراحی UI وUX   در ایران

در حال حاضر بازار کار این حرفه در ایران برای افراد خلاق و با انگیزه رو به توسعه است. با شیوع ویروس کرونا و آنلاین شدن بسیاری از کسب و کارها، نیاز به استخدام طراحان رابط کاربری و تجربه کاربری هم رونق گرفته است.

با سر زدن به سایت‌های کاریابی می‌توان به متوسط حقوق پرداختی به طراحان UI/UX پی برد. البته این دستمزد به عوامل مختلفی از جمله سابقه و تجربه کار طراح، محل استخدام و بودجه کارفرما هم بستگی دارد. طراحان با تجربه و شاغل در شهرهای بزرگ، متوسط درآمد بیشتری در مقایسه با طراحان تازه‌کار و در شهرهای کوچک دارند.

باید توجه داشت که طراحان، بیشتر به صورت پروژه‌ای مشغول به کار هستند و متوسط درآمدشان در ماه‌های مختلف دچار نوسان است. به طور کلی طبق نظر سنجی‌های انجام شده از طراحان UI وUX  حداقل درآمد ماهیانه آنها در سال 1400 حدود 2 میلیون تومان و حداکثر درآمد ماهیانه هم در حدود 15 میلیون تومان است. متوسط درآمد ماهیانه هم در حدود 5 میلیون تومان در نظر گرفته شده است.

البته طراحانی که نیروی استخدام رسمی و شرکتی در نهادهای دولتی و نیمه دولتی هستند هم مانند سایر کارمندان از حقوق پایه وزارت کار به همراه مزایایی همچون بیمه و پاداش بهره‌مند می‌شوند. در مقابل، طراحان فریلنسر در سایت‌های دورکاری و فریلنسینگ به طور پروژه‌ای مشغول به فعالیت هستند. آنها به خاطر نداشتن هزینه‌های رفت و آمد و اسکان، هزینه کمتری را در مقایسه با شرکت‌های خصوصی طراحی مطالبه می‌کنند.

 

در نهایت…

هدف طراحان UI وUX  رقم زدن تجربه‌ای مثبت برای کاربران در جهت حفظ وفاداری آنها نسبت به محصولات و برندها است. کسب و کارهای امروزی، اهمیت مشتری محوری در مقایسه با محصول محوری را به خوبی می‌دانند. به عبارت دیگر، آنها به جای عرضه محصولاتی که خودشان می‎خواهند، از داده‌ها و اصول طراحی UI/UX برای تفسیر نیازهای مشتری و طراحی محصولات و خدمات مبتنی بر آن استفاده می‌کنند. طراحان و مدیران این حوزه باید خلاق‌ترین نقش‌ها را در سازمان ایفا کنند.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
تقریبا
خیر

دیدگاهتان را بنویسید

ارسال دیدگاه به معنی این است که شما ابتدا قوانین ارسال دیدگاه را مطالعه کرده‌اید و با آن موافق هستید.

مطالب زیر را حتما بخوانید